Uusi tierumpu parantaa uhanalaisten taimenten elinoloja Tuusulan Krapuojassa

Uhanalaisten vaelluskalojen liikkumista vaikeuttanut tierumpu vaihdettiin uuteen Tuusulan Nahkelassa sijaitsevassa Krapuojassa. Tierumpu vaihdettiin 10.–11.8.2021 osana K-ryhmän ja WWF:n K-Kalapolut-yhteistyötä. Uusi tierumpu, jonka lahjoitti Pipelife yhteistyössä Onnisen kanssa, hyödyttää Krapuojaan kotiutuneen taimenen lisäksi puron muutakin eliöstöä ja virtavesiluonnon monimuotoisuutta.
Onnisen International Category Director Peter Söderholm (kuvassa vasemmalla) ja Pipelifea edustava Talokaivo Oy:n myynti-insinööri Heikki Vihtonen tarkastavat uutta tierumpua. Valokuvat Niki Soukkio.

Krapuoja on Tuusulan Nahkelassa sijaitseva lähes luonnontilainen puro. Se mutkittelee lehtometsän halki ja laskee Vantaanjokeen. Taimenten parhaat elin- ja lisääntymisalueet sijaitsevat noin kilometrin etäisyydellä Vantaanjoesta ja ovat sitä kautta yhteydessä mereen. Tällä alueella on joen aiemmissa kalastotutkimuksissa ja virtavesien hoitoyhdistyksen kunnostuksissa havaittu muun muassa eri ikäisiä taimenia, kivisimppuja ja ahvenia.

Taimenet ja muut Suomen vaelluskalakannat ovat uhanalaisia. Vaelluskaloja voidaan auttaa esimerkiksi poistamalla niiden kutuvaellusta haittaavia esteitä ja kunnostamalla puroja ja koskialueita.

”Krapuojanpolun alittava tierumpu on muodostanut vaelluskalojen nousuesteen osan aikaa vuodesta, koska kuivimpaan aikaan vesi virtaa rummun alitse ja tulva-aikaan joki tulvii jopa tien ylitse. Vantaanjoen ja Helsingin vesiensuojeluyhdistyksen selvitykset osoittavat, että tierummun vaihtaminen aiempaa isompaan parantaisi vaelluskalojen liikkumista ja hyödyttäisi puron muutakin eliöstöä”, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Manu Vihtonen.

Talokaivo Oy:n myynti-insinööri Heikki Vihtonen (kuvassa vasemmalla) ja WWF:n suojeluasiantuntija Manu Vihtonen keskustelevat Krapuojan uhanalaisten vaelluskalojen elinympäristöstä.

WWF ja K-ryhmä tekevät jo viidettä vuotta K-Kalapolut-yhteistyötä, jossa avataan eri puolilla Suomea sijaitsevia vaelluskalojen nousuesteitä ja kunnostetaan kutusoraikkoja yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Paikallisen maanomistajan mailla sijaitseva Tuusulan Krapuojan kohde on kolmas, jossa nousuesteeksi muodostunut tierumpu vaihdetaan uuteen. Uuden tierummun lahjoitti Pipelife yhteistyössä Onnisen kanssa.

”Kun meille tarjoutui Tuusulan kohteessa jo toistamiseen mahdollisuus lähteä mukaan yhteistyöhön uhanalaisten vaelluskalojen elinolojen puolesta, päätimme lähteä taas mukaan. Vuonna 2019 lahjoitimme tierummun Hollolaan. Tämä on konkreettinen tapa edistää luonnon monimuotoisuutta, ja haluamme näin olla mukana tukemassa tärkeää työtä, jota K-Kalapolut-hankkeessa tehdään”, toteaa Pipelifea edustava Talokaivo Oy:n myynti-insinööri Heikki Vihtonen

Uusi isompi tierumpu parantaa uhanalaisten vaelluskalojen liikkumista ja hyödyttää muitakin lajeja.

K-ryhmään kuuluvan Onnisen International Category Director Peter Söderholm iloitsee yhteistyön jatkumisesta.

”Meille Onnisella tämä on jo kolmas kohde, jossa tierummun vaihtamisella on voitu parantaa uhanalaisten vaelluskalojen elinolosuhteita. On hienoa nähdä, miten tavarantoimittajamme ovat lähteneet innolla mukaan yhteistyöhön. Yhteistyö eri toimijoiden kesken onkin ratkaisevaa, jotta saadaan vaikutuksia aikaan. Näemme, että meille jatkossakin tärkeää olla mukana vastuullisuustyössä.”

Uhanalainen taimen on palannut aiemmin kunnostettuihin kohteisiin

WWF:n ja K-ryhmän K-Kalapolut-yhteistyön viides ja viimeinen kausi käynnistyi kesäkuussa virtavesitalkoilla Puumalan Peukalojoella. Tulevan syksyn aikana talkoillaan vielä muutamissa kohteissa eri puolilla Suomea.

K-Kalapolkujen kutumobiili on ahkerassa käytössä, kun talkoisiin matkataan ympäri Suomea.

Yhteistyössä on tähän mennessä avattu 26 estettä ja kunnostettu uhanalaisille vaelluskaloille yli 30 virtavesikohdetta.

Ensimmäisten vuosien kohteilta on saatu lupaavia tuloksia: uhanalainen taimen kutee ja lisääntyy kalojen aiemmin saavuttamattomissa olleissa vesissä.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös