Sijoittajapodcastit ja -blogit

Tällä palstalla pureudutaan sijoittajia kiinnostaviin Kesko-aiheisiin blogikirjoituksissa ja podcasteissa.

Sijoittajablogi: Vastauksia Keskon Q3-tulokseen liittyviin kysymyksiin

04.11.2020

Keskon liikevaihto kasvoi vertailukelpoisesti Q3:lla ja oli 2 651,9 milj. euroa alittaen siten konsensusennusteen, joka oli 2 672,9 miljoonaa euroa. Keskon vertailukelpoinen liikevoitto oli 181,8 milj. euroa, ja se kasvoi 38,2 milj. euroa, kun otetaan huomioon Kesko Senukain yhdistelytavan muutos (Kesko Senukai raportoidaan yhteisyrityksenä tytäryhtiön sijaan 1.7.2020 alkaen) – toteutunut liikevoitto ylitti konsensusennusteen, joka oli 177,1 miljoonaa euroa.

Liiketoiminnan rahavirta oli 286,6 milj. euroa, ja se vahvistui 95,0 milj. euroa. Lisäksi saavutimme ennakoitua nopeammin pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteetteemme.

Keskon vuoden 2020 tulosohjeistusta tarkennettiin. Arvioimme nyt, että vuonna 2020 jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoitto tulee olemaan haarukassa 530-570 milj. euroa. Aiemmin arvioimme jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 510-570 miljoonaa euroa.

Kaikki Q3-tulosmateriaalit ja tallenne tulostilaisuudesta löytyvät sijoittajasivujen raporttikeskuksesta. Olemme koonneet alle tulosjulkistuksen yhteydessä meille esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin.

K: Kesko antoi 17.9. positiivisen tulosvaroituksen, mutta tarkensi ohjeistustaan nyt tulosjulkistuksen yhteydessä. Onko jotain tapahtunut syyskuun jälkeen?
V: Vuoden loppu lähenee, joten arvioimme koko vuoden tuloksesta tarkentuu. Myös hyvin mennyt kolmas neljännes helpottaa ennakointia. Arvioimme nyt jatkuvien toimintojen vertailukelpoisen liikevoiton olevan tänä vuonna 530-570 miljoonaa euroa, kun aiemmin arvioimme luvun olevan haarukassa 510-570 miljoonaa euroa.

K: Onko aiemmin tänä vuonna ilmoitettuja kululeikkauksia jatkettu ja onko löydetty pitkäaikaisia säästöjä?
V: Toteutimme keväällä ja osin kesälläkin merkittäviä sopeutumistoimia, varsinkin niillä liiketoiminta-alueilla, joihin koronaepidemia vaikutti eniten. Viime aikoina vastaavia toimia ei ole samassa määrin tarvittu, mutta olemme parantaneet kustannustehokkuutta kautta linjan, ja osa kululeikkauksista tulee olemaan pysyviä. 

K: Miten Keskossa on valmistauduttu kiristyvään kilpailuun Amazonin rantauduttua Ruotsiin?
V: Vuonna 2015 valittu strategia – voimakas kasvu ja fokusointi – lähti siitä tietoisuudesta, että kilpailu kiristyy. Paras tapa vastata kilpailuun on olla entistä vahvempi. Strategiset valintamme lähtevät osaltaan siitä, että kansainvälinen verkkokauppa toimii vähiten juuri niillä liiketoiminta-alueilla, joissa me puolestaan kasvamme.

K: Onko markkinoilla jäljellä kiinnostavia yritysostokohteita?
V: Näemme suurimman kasvupotentiaalin rakentamisen ja talotekniikan kaupassa ja siellä olemme osallistuneet aktiivisesti alan konsolidoitumiseen Pohjois-Euroopassa. Näemme kasvun perustuvan jatkossa vahvaan kehitykseen Suomessa ja laajentumiseen ulkomailla. Näemme tässä paljon mahdollisuuksia ja teemme jatkuvasti niiden eteen työtä eri toimintamaissa.

K: Rakentamisen ja talotekniikan yritysasiakasliiketoiminnassa on nähtävissä hiljenemistä, miten se vaikuttaa teidän asiakasryhmiinne?
V: Näkymät rakennusmarkkinoilla vaihtelevat suuresti eri maiden ja osa-alueiden välillä. Arviomme mukaan näkymät ovat positiivisimmat infrarakentamisessa sekä pien- ja korjausrakentamisessa. Molemmat ovat alueita, joilla me olemme vahvoja. Todennäköisimmin hiipuu asuntojen ja kaupallisten keskusten uudisrakentaminen, mutta näiden alueiden rooli meille pienempi. Olemme hyvässä asemassa, sillä olemme pärjänneet hyvin kilpailijoita vastaan. Rakennusmarkkinoiden näkymät ovat epävarmat, mutta suhtaudumme loppuvuoteen ja ensi vuoteen melko luottavaisesti, emmekä odota suurta romahdusta.

K: Miksi erikoiskaupan liikevaihto laski niin merkittävästi vuoden takaiseen verrattuna?
V: Olemme luopuneet erikoiskaupan alla raportoidusta konekaupasta. Viime vuoden vertailukauden tulokseen sisältyi 52 miljoonaa euroa konekaupan liikevaihtoa. Erikoiskaupan vapaa-ajankaupassa kehitys on ollut hyvää ja olemme erittäin tyytyväisiä sen kannattavuuteen.

K: Miten Valko-Venäjän jännittynyt poliittinen tilanne vaikuttaa Kesko Senukain toimintaan ja yhtiön toisen pääomistajan kanssa käytäviin neuvotteluihin?
V: Meillä ei ole ongelmia Valko-Venäjällä, Kesko Senukailla on siellä hyvä johto, joka on onnistunut hyvin myös nykytilanteessa. Neuvottelemme Kesko Senukain toisen omistajan kanssa näkemyseroistamme ja jatkamme Baltian ja Valko-Venäjän liiketoimintojen strategista tarkastelua niin kauan kun on tarpeen.

Takaisin ylös