Suomalaisten suosikkigrillikasviksen myynti 16-kertaistuu kesällä – ikäluokkien välillä on kuitenkin makueroja

Suomalaiset suosivat grillissä eniten perinteisiä kasviksia kuten maissia, herkkusieniä ja paprikaa. Nuorten ja vanhempien aikuisten mieltymyksissä on kuitenkin selkeitä eroja. Nuorempien aikuisten grilleistä löytyy korostetusti perunaa ja parsaa kun taas vanhempien grilleistä löytyy todennäköisemmin kesäkurpitsaa. Näin kertoo K-ryhmän kyselytutkimus, jossa selvitettiin mitä suomalaiset poimivat grilliin hedelmä- ja vihannesosastolta.

K-ryhmän kyselytutkimuksen* mukaan hedelmistä ja vihanneksista suomalaisten suosikki grilliin on maissi. Sen nimeää suosikikseen reilusti yli puolet vastaajista, 61 %. Maissin jälkeen suosituimpia kasviksia grilliin ovat perunat (54 %), sienet (52 %), paprika (50 %) ja sipuli (45 %). Hedelmien grillaaminen näyttää toistaiseksi olevan vähäisempää, sillä annetuista vaihtoehdoista ananaksen nimeää suosikikseen vastaajista alle kolmannes (32 %) ja nektariinin vain 6 %. 

Maissin suosio näkyy myös sen kesän myynnissä. Viime vuoden touko-elokuussa maissia myytiin K-ruokakaupoissa keskimäärin jopa 16-kertaa enemmän kuin syys-joulukuussa. Eniten maissia myytiin viime vuonna kesäkuussa, ja pelkästään kesäkuun myynti oli tavanomaiseen syyskuukauteen verrattuna jopa yli 30-kertainen.

”Suomalaisten grilleihin päätyy koko ajan enemmän erilaisia kasviksia, mikä on ilo ravitsemussuositusten näkökulmasta. Perinteisten grillikasvisten kuten maissin, herkkusienten, kesäkurpitsan ja munakoison lisäksi grilleissä näkyy tänä kesänä entistä useammin myös esimerkiksi erilaisia kaaleja ja salaatteja, tomaatteja sekä paprikoita. Pirkka Grillaa -sarjamme portobellosieniäkin on myyty tähän mennessä lähes kolminkertaisesti viime vuoden touko-kesäkuuhun verrattuna”, kertoo Keskon osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen.

Kesäkurpitsa paljastaa ikäluokkien makumieltymykset

Kysely paljastaa myös, että nuorten ja vanhempien aikuisten makumieltymyksissä on selkeitä eroja. Esimerkiksi grillattu kesäkurpitsa on korostuneesti yli 55-vuotiaiden mieleen (52 %) mutta keskimääräistä vähemmän 18-24-vuotiaiden mieleen (31 %) – eroa ikäryhmien välillä on siis yli 20 prosenttiyksikköä. Parsa on samaan tapaan erityisesti 18-24-vuotiaiden suosiossa. Se on suosikkikasvis grilliin 33 prosentille kaikista vastaajista, mutta nuoremmista sen mainitsee suosikikseen noin joka toinen vastaaja. 

Ero ikäluokkien välillä näkyy myös yhdessä kesäsesongin suosituimmassa kasviksessa, perunassa. Kaikkiaan kyselyn vastaajista 54 % suosii sitä grillissä, mutta nuoremmista eli 18-24-vuotiaista jopa 69 % nimeää sen suosikkigrillikasviksekseen. 

Perunan suosio näkyy myös siinä, millaisia lisäkereseptejä suomalaiset hakevat K-Ruoka-sivustolta. Viime vuoden kesän kymmenestä suosituimmasta lisäkereseptistä jopa puolet oli erilaisia perunareseptejä toteutettavaksi joko grillissä tai muulla tavoin. Suosituin resepti kaikista lisäkkeistä oli grillissä tehtävät fetaperunat.

”Tänä kesänä kotimaisen varhaisperunan kausi alkoi hieman tavanomaista myöhemmin, mutta nyt sen sato on parhaimmillaan. Se on monen herkkua keitettynä, mutta sopii mainiosti myös grilliin”, kertoo Liisa.

*Kyselytutkimus K-Kylä-asiakasyhteisössä toukokuussa 2024. Vastaajamäärä 739, tulokset painotettu vastaamaan väestöä iän ja sukupuolen mukaan. 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös