Näitä asioita suomalaiset haluavat terasseilleen – yhden trendin vähäinen suosio yllätti asiantuntijan

K-RAUDAN LEHDISTÖTIEDOTE 11.6.2024 K-Raudan Näin Suomi remontoi -tutkimus osoittaa, että suomalaiset siirtävät olohuoneensa ja keittiönsä kesällä ulos.

Terassilla täytyy ehdottomasti olla ruokailupaikka, grilli sekä katos. Tulos käy ilmi K-Raudan Näin Suomi remontoi -tutkimuksesta*.
Ruokailupaikan terassilleen haluaa 72 %, grillin 64 % ja katoksen 56 % vastaajista. Kukkia ja löhöilypaikan terassilleen haluaa 52 % vastaajista.

”Tulos kertoo selvästi siitä, että suomalaisten olohuone ja keittiö siirtyvät käytännössä ulos kesäkuukausien ajaksi. Suomen kesä on kuitenkin arvaamaton, joten katokselle on käyttöä: se suojaa niin sateelta kuin auringon paahteeltakin. Katoksia on tätä nykyä saatavissa monia erilaisia, moniin erilaisiin tarpeisiin. On pysyviä, järeämpiä katoksia, mutta myös kevyempiä paviljonkeja, jotka otetaan talven ajaksi pois”, toteaa K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehto.

Grillejä suomalaisten terasseilla saattaa tätä nykyä olla useita.

”Suomalaisten suosituin grilliostos on edelleen kaasugrilli kolmella polttimella, joko sivukeittimellä tai ilman. Sillä grillaa helposti 6 - 8 hengen grilliruuat.
Nykyisin yksi grilli ei välttämättä enää riitä vaan grillejä eri käyttötarkoituksiin saattaa olla useita. Esimerkiksi pizzaa varten erillinen pizzauuni tai pellettigrilli henkilölle, joka haluaa yhdistää hiiligrillin herkullisen aromin kotiuunin helppouteen. Euroopassa suositut parilagrillit ovat hiljalleen löytämässä myös suomalaiset. Nämä plancha-tyyppiset grillit koetaan helppokäyttöisinä ja monipuolisina, koska niillä voi valmistaa paljon ruokaa kerralla”, Lehto kuvailee.

Korona nosti kiinnostusta kesäkukkia kohtaan

Lehto ilahtuu siitä, että niin moni haluaa kukkia terassilleen.

”Tuntumani on, että suomalaisten kiinnostus kesäkukkia kohtaan kiihtyi koronavuosina. Myynti näyttää koronan jälkeen jääneen pysyvästi korkeammalle tasolle. Etenkin taantuman aikaan kukat ovat edullinen ja helppo tapa kaunistaa ja piristää kotia ja pihaa.”

Pitkän ajan kukkasuosikkeja K-Raudoissa ovat muun muassa orvokit, erilaiset kesäkukka-amppelit, pelargonit, marketat, hortensiat sekä köynnökset kuten mustasilmäsusanna. Tänä vuonna näyttää kuitenkin siltä, että meillä on myös uusi suosikki: daalia.

”Daalioista on saatavilla paljon uusia värejä ja lajikkeita. Daaliaa voi myös ostaa sekä valmiina kasveina että mukuloina. Trendit heijastuvat jonkin verran myös kesäkukkien ostajiin. Pantonen trendiväri, persikkainen peach fuzz näkyy myös kukissa. Myös leikkokukissa trendaavat tällä hetkellä puuteriset sävyt.”

Naiset toivovat kukkia, mattoja ja lyhtyjä

Terasseista rakennetaan tänä päivänä yhä suurempia ja näyttävämpiä ja niiden varusteluun panostetaan. Tämä näkyy myös kyselyn tuloksissa. Kaiteet omalle terassilleen haluaa 44 %, lyhtyjä 40, näkösuojan 39 ja auringonottopaikan 32 % vastaajista.
Vastaajista nimenomaan naiset haluavat miehiä enemmän kukkia (naiset: 69 % / miehet: 35 %), mattoja (28 % / 18 %) ja lyhtyjä (54 % / 27 %) terassille. Muiden toiveiden kohdalla näin suuria eroja miesten ja naisten toiveissa ei ole.

Toiveet eroavat toisistaan hieman myös sen mukaan, asuvatko vastaajat rivi-, kerros- tai omakotitalossa. Rivitalossa asuvat toivovat terassilleen erityisesti näkösuojaa, kukkia ja lyhtyjä. Rivitalossa asuvista peräti 52 % toivoo terassilleen näkösuojaa, kun taas esimerkiksi omakotitalossa asuvista näkösuojaa toivoo vain 36 % ja kerrostalossa vain 31 % vastaajista.

Sähkövalot häviävät kyselyssä niukasti lyhdyille: sähkövaloja toivoo omalle terassilleen 31 % vastaajista.

”Eräänlainen välimalli lyhtyjen ja sähkövalojen välillä ovat niin sanotut aurinkokennovalot, jotka latautuvat päivän aikana auringosta ja valaisevat pihaa illalla. Nämä ovat ihanteellisia paikkoihin, joissa ei ole sähköä tai jonne sähköä on vaikea saada ulottumaan”, Lehto vinkkaa.

Listan häntäpäähän kyselyssä jäivät tällä kertaa oma paikka lemmikille (10 %), palju tai poreamme (10 %) ja hyötypuutarha (12 %).

”Hyötypuutarhan vähäinen suosio yllätti, sillä suomalaiset innostuivat korona-aikana viljelemään yrttejä ja erilaisia vihanneksia kotonaan. Ehkäpä ihmiset ajattelevat, että hyötypuutarhan paikka on jossain muualla kuin terassilla, vaikka hyötypuutarhan voi käytännössä perustaa myös erikokoisiin ruukkuihin, parvekelaatikoihin, viljelysäkkeihin tai ämpäreihin, jotka voi sijoittaa myös terassille”, Lehto pohtii.

*Lähde: Kyselytutkimus K-Kylä-asiakasyhteisössä helmi–maaliskuussa 2024. Kyselyyn vastasi 1044 ihmistä. Aineisto on painotettu vastaamaan 25+-ikäistä suomalaisväestöä iän ja sukupuolen mukaan.
Mitä terassilla täytyy mielestäsi ehdottomasti olla? -kysymykseen vastasi 644 henkilöä, joille on terassi käytössään joko omassa kodissaan tai mökillä.

Lisätietoja:
K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestinta@kesko.fi   


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös