K-Kalapolut Äänekoskella: Kapeenkosken virtavesikunnostus auttaa erittäin uhanalaista järvitaimenta lisääntymään

WWF, K-kauppiaat, Kapeenkoski Travelin yrittäjäpariskunta ja vapaaehtoiset talkoolaiset kunnostavat 11.9. Kapeenkosken aluetta erittäin uhanalaisille järvitaimenille. Virtavesikunnostus on osa K-ryhmän ja WWF:n monivuotista K-Kalapolut-yhteistyötä; puroja ja jokia on kunnostettu Keski-Suomessa aiemmin Kivijärvessä, Jyväskylässä, Joutsassa, Keuruulla, Viitasaarella ja Äänekosken Isojoella.
Kapeenkosken virtavesitalkoisiin osallistui yli kaksikymmentä vapaaehtoista lähialueilta. Talkoissa tehtiin 12 uutta kutusoraikkoa taimenille.

Äänekoskella sijaitseva ainutlaatuinen Kapeenkosken alue käsittää neljä erämaisessa maisemassa virtaavaa koskea. Koskialue on säilynyt vesivoimarakentamiselta ja on tärkeä kulkureitti ja lisääntymisalue erittäin uhanalaiselle järvitaimenelle. Järvitaimen on Keski-Suomen maakuntakala.

”Pieni unelma toteutui, kun saimme K-Kalapolut-talkoot Kapeenkoskelle. Taimenilla ei ole koskaan liikaa hyviä lisääntymisalueita”, sanoo Kapeenkoski Travel Oy:n toinen yrittäjä Jani Himanko.

Kapeenkoskella on todella hienot, mutta välillä myös haastavat maastot. Talkoolaiset laittoivat itsensä sataprosenttisesti likoon talkoopäivänä.

Talkootyön ohella sai ihailla upeita maisemia.

Kapeenkosken alueen kunnostus on osa K-ryhmän ja WWF:n viisivuotista K-Kalapolut-yhteistyötä, jossa avataan eri puolilta Suomea löytyviä kalojen vaellusesteitä ja tehdään kutusoraikkoja yhdessä maa- ja vesialueenomistajien, paikallisten K-kauppiaiden ja vapaaehtoisten kanssa. K-Kalapolut-yhteistyön keskeisiä tavoitteita on lisätä tietoisuutta ja keskustelua Suomen uhanalaisista vaelluskalakannoista.

”Kuohkeutamme talkoissa kosken reunalla olevia taimenten kutupaikkoja ja täydennämme niitä uudella soralla. Kunnostusajankohta on nyt hyvä, sillä kuukauden päästä taimenen kutu on jo käynnissä Keski-Suomen koskilla. Soraikoilla tulee välttää kahlaamista aina lokakuulta alkukesään asti, koska hedelmöitynyt mäti ja kuoriutuvat poikaset vielä kehittyvät sen suojissa”, sanoo WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen.

Koskeen laitettiin satoja ämpäreitä uutta kutusoraa.

K-ryhmän ruoka- ja rautakaupat mukana talkoissa

Lähialueiden kauppiaat lähtivät isolla joukolla mukaan K-Kalapolut-talkoisiin. Lapion varressa ahersivat K-Supermarket Suosikin kauppiaat Ilpo ja Heli Romppanen, K-Supermarket Laukaan kauppias Marko Ahonen, K-Market Tiituksen kauppias Jukka Kaurola, K-Citymarket Äänekosken kalamestari Niko Pasanen ja K-Rauta Palokan kauppiaat Jari ja Sari Kaurila.

”Ympäristöystävällisyys on osa meidän kauppojemme arkea ja tätä kautta voimme olla mukana vastuullisuustyössä laajemminkin. Voimme konkreettisesti näyttää esimerkkiä ja levittää tietoa luonnon monimuotoisuudesta, mikä on tärkeää”, sanovat kauppiaat yhdessä. 

Kuvassa vasemmalta: K-Citymarket Äänekosken kalamestari Niko Pasanen, K-Rauta Palokan kauppiaat Jari ja Sari Kaurila sekä oikealla K-Supermarket Suosikin kauppias Ilpo Romppanen.

Konkreettinen työ vaelluskalojen hyväksi kiinnostaa 

Talkoisiin osallistui yli kaksikymmentä vapaaehtoista lähialueilta. Jyväskylän yliopistossa neljättä vuotta ympäristötiedettä opiskeleva Anne Lehtinen lähti mukaan talkoisiin, koska taimenet ovat lähellä sydäntä ja Anne on opinnoissaan tehnyt kandidaatintutkielman taimenten vaellusesteistä: ”Opinnoissani olen teorian kautta syventynyt taimenten elinoloihin, mutta halusin nähdä elinolojen kunnostustoimia käytännön tasolla. Olin elementissäni, kun pääsin kahlailemaan koskeen ja tekemään konkreettista työtä uhanalaisten vaelluskalojen hyväksi”, kertoo Anne rankan talkoopäivän päätteeksi.”

Myös Paraisten kalakoulua käyvällä Henri Neuvosella oli toiveena konkreettinen kokemus ja oppi taimenten elinolojen kunnostamisesta: ”Olen harrastanut kalastusta koko ikäni jossain muodossa. Lisäksi nyt opiskelen kalakoulussa ja siellä olen saanut perustiedot uhanalaisten vaelluskalojen elinolojen parannustoimista. Kun kuulin kaveriltani näistä talkoista innostuin heti ja päätin lähteä mukaan! On hienoa oppia ja nähdä kunnostustoimia konkreettisesti ja hyödyntää oppimaani sekä koulussa että vapaa-ajalla", innostuu Henri pohtimaan talkoiden jälkeen.

Henri Neuvonen (vasemmalla) ja Anne Lehtinen.

Uhanalainen taimen on palannut aiemmin kunnostettuihin kohteisiin

Äänekosken talkoot olivat WWF:n ja K-ryhmän viisivuotisen K-Kalapolut-yhteistyön viimeiset. Yhteistyön aikana on avattu 27 estettä ja kunnostettu uhanalaisille vaelluskaloille yli 30 virtavesikohdetta. Keski-Suomessa talkoiltiin vuosien aikana useita kertoja: vuonna 2019 Viitasaarella, vuonna 2020 Äänekosken Isojoella sekä Keuruulla, Joutsassa, Äänekoskella ja kahdessa kohteessa Jyväskylässä. Elokuussa 2021 virtavesiä kunnostettiin Kivijärven Heitjoella.

Yhteistyövuosien aikana kunnostetuilta K-Kalapolut-kohteilta on saatu lupaavia tuloksia: uhanalainen taimen kutee ja lisääntyy kalojen aiemmin saavuttamattomissa olleissa vesissä.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös