Kaupan tekijä

Trendejä, ilmiöitä, palvelua ja arjen neuvoja, jotta kaupassa olisi kiva käydä.

Heikki Ahdekivi: K-ryhmä avaa tietä sähköautojen aikakaudelle

Heikki Ahdekivi | 05.06.2018

Tulevaisuuden liikkumisesta tehdään monia arvioita, mutta yhteistä niille kaikille on muutos. Erään arvion mukaan vuoteen 2030 mennessä jo neljännes Yhdysvaltojen henkilökuljetuksista teillä tehdään sähköisillä, autonomisilla yhteiskäyttöautoilla. Sähköautojen osuuden maailman myynnistä arvioidaan nousevan merkittävästi vuoteen 2030 mennessä. Suomessa valtio on asettanut tavoitteekseen saada teillemme vuoteen 2030 mennessä 250 000 ladattavaa autoa.

Vuosiluku voi tuntua kaukaiselta, mutta muutos on jo vireillä. Automaailmassa puhutaan neljästä megatrendistä, jotka mullistavat autoalaa ja vaikuttavat yhä enemmän ihmisten liikkumistapoihin. Yhteiskäyttöautoilu ja erilaiset auton omistusmuodot monipuolistuvat, ja autojen liitettävyyden arvioidaan lisääntyvän ja tuovan kuluttajille aivan uudenlaisia palveluja. Myös autonomiset autot tekevät hiljalleen tuloaan, ja niissä tarvittavaa teknologiaa hyödynnetään paljon jo nyt myytävissä autoissa.

Autoalan neljäs suuri megatrendi on sähköautoilu, jonka ennakoidaan lähtevän maailmanlaajuiseen kasvuun 2020-luvulla. Sähköautoilun kasvavalle suosiolle on monia syitä: autonvalmistajien uudet, monipuolisemmat sähköautomallistot, akkujen hintojen lasku, pidemmät toimintamatkat ja kasvava julkinen latausverkosto.

K-ryhmä on päättänyt pehmittää tietä sähköautojen aikakaudelle ja tehdä sähköauton lataamisesta helpon osan suomalaista arkea. Rakennamme tämän ja ensi vuoden aikana koko maan kattavan sähköautojen latausverkoston. Vuoden 2019 lopussa sähköauton lataaminen onnistuu jo lähes 400 latauspisteellä yli 70 K-kaupassa.

Uusista latauspisteistämme 100 on pikalatauspisteitä, joilla täyssähköauton voi ladata lähes täyteen kauppareissun aikana. Verkostomme kasvattaa julkisten pikalatauspisteiden määrää Suomessa yli 50 %. Kuluttajan näkökulmasta tilanne muuttuu merkittävästi, kun sähköauton lataaminen nivoutuu osaksi muuta arkea.

Kiinnostus sähköautoja kohtaan kasvaa päivä päivältä. K-ryhmän asiakkaista 44 %* pitää ajatusta täyssähköauton hankkimisesta jo nyt erittäin tai melko kiinnostavana. Kun ostoskärryn ja akun täyttäminen onnistuu jatkossa helposti samalla reissulla, sähköautoilusta voi toden teolla tulla osa suomalaisten arkea. Silloin vuosi 2030 on lähempänä kuin uskommekaan.

Tervetuloa tulevaisuuden kauppaan!

Heikki Ahdekivi
K-Auton uusista liiketoiminnoista ja latausverkostosta vastaava johtaja

*Lähde: K-ryhmän Kylä-asiakasyhteisölle toteutettu online-kysely (17.–24.4.2018, N=1171)

Takaisin ylös