Kaupan tekijä

Trendejä, ilmiöitä, palvelua ja arjen neuvoja, jotta kaupassa olisi kiva käydä.

Opiskeleminen on pelkkää Plussaa

Eeva Salmenpohja ja Hanna-Reetta Luukkainen | 09.11.2017

Tutkimusten, mutta myös useimpien ihmisten oman kokemuksen mukaan, monet elämämme kannalta tärkeistä päätöksistä tehdään 20–25-vuotiaina. Yksi merkityksellisimmistä on se, josko ja mille koulutusalalle hakeudumme opiskelemaan.Opiskelu on riski, joka kannattaa

Korkeakoulussa opiskeleminen ammattikoulun tai lukion jälkeen on suuri valinta, joka useaa nuorta myös hieman hirvittää. Tilastokeskuksen tietojen valossa näyttää kuitenkin selvältä, että opiskelijaelämän epävarmuuden ja niukkuuden sietäminen kannattaa: koulutus tuottaa pidemmän työuran, pienentää työttömyyden riskiä ja takaa paremman tulotason. Tämä on totta, vaikka epävarmuus on lisääntynyt myös koulutettujen työurilla ja vuosien 2008-2017 välillä työttömien korkeasti koulutettujen määrä 2,5-kertaistui.

Opiskelu viitoittaa nuoren elämän suuntaa myös luentosalien ulkopuolella. Usein opiskelujen alku tarkoittaa muuttoa uudelle paikkakunnalle, uuden arjen opettelua ja uusien ystäväpiirien rakentamista. Itsenäisen arjen myötä pääsee rakentamaan itsensä näköiset rutiinit niin kaupassa käyntiin, pyykinpesuun kuin vuokranmaksuunkin. Äiti ei muistuttele perään kuin korkeintaan WhatsAppissa.

Tilaa arvovalinnoille

Miltei kaikkien opiskelijoiden jokapäiväistä elämää leimaa käytettävissä olevan rahan niukkuus. Opintotuen ostovoima on valunut hitaasti alaspäin ja nopeaan valmistumiseen kannustavia elementtejä on viime vuosina lisätty ja kiristetty.

Opiskelijan arjessa ruokaostokset lohkaisevat toiseksi suurimman osuuden budjetista heti asumiskulujen jälkeen. Ostoskoriin päätyvätkin ensisijaisesti edulliset tuotteet sellaisesta kaupasta, josta saa kaiken kerralla ja joka on sopivan lähellä kotia tai bussipysäkkiä. Sen lisäksi, että ruokaostosten tulee sopia omaan budjettiin, keväällä tekemämme haastattelututkimuksen mukaan suuri osa opiskelijoista haluaa tehdä ostopäätöksiä, jotka ovat linjassa oman arvomaailman kanssa.

Pohjimmiltaan itsenäinen elämä on juuri sitä, että saa päivittäin tehdä ja elää todeksi omien arvojensa mukaisia valintoja omia valintojaan. Valinnat ovat suuria tai pieniä – tai molempia yhtä aikaa. Kaupassa tehtävät ostopäätökset ovat arkipäiväisiä, mutta samanaikaisesti merkittäviä niin opiskelijan hyvinvoinnille kuin suurille yhteiskunnallisille kysymyksille ilmastonmuutoksesta kotimaisen ruoantuotannon arvostukseen.

Syyskuun puolivälissä lanseeraamamme Opiskelijan K-Plussa antaa opiskelijoille yhä paremman mahdollisuuden ostaa oman arvomaailman mukaista ruokaa. Hyvinvointi alkaa kaupan hyllyltä ja siten jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa sekä omaan että ympäröivän yhteisön hyvinvointiin.

Hanna-Reetta Luukkainen
Key Account Manager 

Eeva Salmenpohja
Yhteiskuntasuhdejohtaja


Opiskelijan K-Plussa on korkeakouluopiskelijoille suunnattu kanta-asiakasohjelma, johon liityttyään opiskelija saa ruokaostoksistaan kymmenkertaisesti Plussaa eli 5 prosentin ostohyvityksen.

Takaisin ylös