Kaupan tekijä

Trendejä, ilmiöitä, palvelua ja arjen neuvoja, jotta kaupassa olisi kiva käydä.

Tiina-Liisa Nirhola: Gluteenitonta kiitos - täsmähyvinvointi kiinnostaa asiakkaitamme

Tiina-Liisa Nirhola | 25.11.2016

Gluteenittomien tuotteiden myynti on kasvanut tänä vuonna jopa parikymmentä prosenttia tuoteryhmästä riippuen. Samansuuntainen vahva kehitys on jatkunut jo yli 10 vuotta.

Meillä Keskossa uskotaan, että sama kasvusuuntaus jatkuu myös tulevaisuudessa. Gluteenittomien tuotteiden hyllytilaa pitäisi kasvattaa myynnin suhteessa jatkuvasti ja asiakkailta tulee uusia tuotetoiveita.

Gluteenittomien tuotteiden kasvua selittää kaksi tekijää: toinen on se, että keliakiaa diagnosoidaan yhä enemmän ja toinen se, että gluteenittomasta on tullut trendi, samaan tapaan kuin karppaus pari vuotta sitten. K:n ruokailmiöt 2017 -tutkimuksen mukaan jopa 16 prosenttia suomalaisista aikoo ensi vuonna noudattaa tiettyä ruokavaliota voidakseen paremmin. Täsmähyvinvointi on ilmiö, joka kiinnostaa suomalaisia ja sillä on myös kasvupotentiaalia.

Suurin ruokailutaparyhmä gluteenittomien leipien osalta on tällä hetkellä lapsiperheet. Enää ei siis välttämättä tehdä erillistä ruokaa keliakiaa sairastavalle, vaan koko perhe saattaa syödä samaa ruokaa. Tällöin on tärkeää, että valikoima on riittävän monipuolinen ja tuotteet mahdollisimman helposti löydettävissä. Asiakkaiden ostamisesta pyritään tekemään K-ruokakaupoissa mahdollisimman helppoa. Tuotteet pyritään kokoamaan mahdollisuuksien mukaan samaan hyllyyn tai lähelle toisiaan.

Maku ja hinta ratkaisevat gluteenittomissakin
Gluteenittomissa tuotteissa, kuten muissakin, tärkeintä on tuotteiden hyvä maku. Tarjonta paranee koko ajan. Toisaalta asiakkaita puhuttaa gluteenittomien tuotteiden hinta. Tavoitteenamme on, että gluteenittomissa tuotteissa päästäisiin tulevaisuudessa lähemmäs sitä hintatasoa, joka on vastaavilla gluteenia sisältävillä tuotteilla. Kehitämme esimerkiksi jatkuvasti Pirkka-sarjaan uusia gluteenittomia tuotteita. Tämän vuoden loppuun mennessä tuotteita on jo lähes viitisenkymmentä.

K-ruokakauppojen ostetuin gluteeniton tuote on pakasteesta myytävä gluteeniton riisipiirakka. Herkuttelutuoteryhmän tuotteet ovat myös suosittuja. Kauppoihin on tullut marraskuussa herkulliset gluteenittomat kakut: Sacher-kakku, mustikka-kermakakku, joulukuussa valikoimaan tulee vielä gluteeniton mutakakku. Kakut ovat normaalia pienempiä, joten ne sopivat arkiherkutteluunkin – ja mikä parasta, ne ovat alusta loppuun asti valmistettu Suomessa.

Asiakkaat mukana kehittämässä valikoimia
Haluamme kehittää ja laajentaa gluteenittomien tuotteiden valikoimia. Olemmekin ottaneet myös asiakkaat mukaan kehitystyöhön. Meille saa antaa palautetta esimerkiksi kuluttajapalvelun kautta, olemme kiinnostuneita kuulemaan asiakkaidemme tarpeista ja toiveista! Olemme lähestyneet syksyn aikana juurikin gluteenittomia tuotteita ostavia asiakkaita ja pyytäneet heitä kommentoimaan toiveitaan ja tarpeitaan. Aiomme kehittää K-ruokakauppojen valikoimasta asiakkaillemme entistä osuvampia ja tuoda kaupan hyllylle jatkossakin laadukkaita gluteenittomia tuotteita.

Tiina Liisa Nirhola,
leivän ostopäällikkö, Keskon päivittäistavarakauppa


Tiina-Liisa Nirhola on mukana Keliakialiiton järjestämillä Gluteeniton Elämä -messuilla Tampere-Talossa paneelikeskustelussa perjantaina 25.11.2016. 14.45 alkaen. Keskustelun aiheena on gluteenittomat tuotteet ja asiakkaat kohtaavat kaupassa. Messuja voi seurata somessa aihetunnisteella #gluteenitonelämä2016.

Takaisin ylös