Ruoka-apuyhteistyö pienensi Kalatukku E. Erikssonin hävikin lähes puoleen

Kalatukku E. Erikssonilla aloitettiin keväällä hävikkivaarassa olevien tuotteiden lahjoittaminen Stadin safkan ruoka-apuun. Lähes 45 prosenttia vanhenevista tai muutoin hävikkiin päätyvistä tuotteista saadaan ohjattua ruoka-apuun. Suurin osa lahjoitettavista tuotteista on tuoretta kalaa, mutta ruoka-apuun lahjoitetaan myös jalosteita kuten savukalaa ja salaatteja.

Kalatukku E. Erikssonin hävikkivaarassa olevat myymättömät tuotteet lahjoitetaan ruoka-aputoimija Stadin safkalle, joka käy noutamassa tuotteet Kalatukku E. Erikssonin Helsingin Roihupellon tuotantolaitokselta. Tämän jälkeen tuotteet toimitetaan Stadin safkan hävikkiruokaterminaaliin, josta ne ohjataan eri hävikkiruokaravintoloihin.

Yhteistyö Stadin safkan kanssa aloitettiin maaliskuussa. Kalatukku E. Eriksson on Stadin safkan ensimmäinen kala-alan yhteistyökumppani. Stadin safka on Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän yhteistä ruoka-aputoimintaa.

Ruoka-apukumppaniksi luotettava toimija

”Tuore kala on herkkä ja lyhyen säilyvyyden tuote, jonka logistiikka vaatii erikoistaitoa. Etsimme kokenutta ja paikallista ruoka-aputoimijaa, jolloin Stadin safka valikoitui kumppaniksemme. Heidän kauttaan lahjoitukset menevät hävikkilounaille tai yhteisöllisiin toimintoihin, joissa valmistetaan ruokaa”, kertoo Kalatukku E. Erikssonin toimitusjohtaja Mikko Poikolainen.

”Kalatukku E. Eriksson on ollut vuosikymmeniä Suomessa edelläkävijä kalanjalostukseen liittyvän vastuullisuuden saralla. Ennaltaehkäisevä hävikin torjunta ruoka-apuyhteistyön keinoin jatkaa Kalatukku E. Erikssonin pioneerityötä, joista myös muut alan tukkurit voivat ottaa esimerkkiä”, kertoo Poikolainen.

Kalassa laadunvalvonta korostuu

Tuoretta kalaa voidaan lahjoittaa, jos siinä on lahjoituksen noutopäivänä vielä vähintään yksi käyttöpäivä jäljellä. Stadin safkan yhteistyökumppaneiden hävikkiruokaloissa kaloista valmistetaan noutopäivää seuraavana päivänä lounasta.

Kalatukku E. Erikssonin asiakkaat ostavat tuotteita lyhyellä päiväyksellä vain poikkeustilanteessa, joten ilman ruoka-apuyhteistyötä etenkin tuoreen kalan hävikkiriski olisi korkea. Lähes 45 prosenttia Kalatukku E. Erikssonin hävikkivaarassa olevista tuotteista on nyt saatu ohjattua ruoka-apuun.

”Tuoreen kalan ja seafoodin tukkukauppa on hyvin hektistä ja sen vuoksi menekkiä on haastavaa arvioida tarkasti. Meillä on oltava tietty määrä valikoimaa tarjolla ravintoloiden nopeille viime hetkien tilauksille, sillä myös ravintoloiden on vaikeaa kulloinkin arvioida raaka-aineidensa todellinen tarve. Esimerkiksi nopeasti muuttuva sää vaikuttaa ravintolaruokailijoiden määrään ja ravintolan raaka-ainemenekkiin”, kertoo Poikolainen.

Kalatukku E. Eriksson on vuonna 1880 perustettu helsinkiläinen kalan ja seafoodin erikoistukkuri, joka Kespron kautta toimittaa tuotteitaan koko Suomeen pääasiassa ravintoloille. Kalatukun valikoima koostuu lähes tuhannesta eri seafood-tuotteesta. Kalatukku on osa Kesproa ja valmistaa sekä käsityötä vaativia räätälöityjä tuotteita että suuria tuotantokapasiteetteja vaativia volyymituotteita.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös