Yhä useampi oikaisee – suomalaisten joulupöytä syntyy valmisruoista ja puolivalmisteista

Valmisruoka ja puolivalmisteet ovat löytäneet suomalaisten ruokapöytiin sekä arjessa että juhlassa. K-ryhmän kyselytutkimuksen ja myyntidatan mukaan ne ovat keskeisessä roolissa myös jouluna. Mutta missä päin Suomea kulutetaan ahkerimmin valmislaatikoita, entä -riisipuuroa ja pipareita? 

Suomalaiset ovat ottaneet valmisruoan ja puolivalmisteet omakseen. Valmisruoan myynti on K-ruokakaupoissa yli tuplaantunut viimeisten viiden vuoden aikana ja tuotevaihtoehtoja löytyy tuhansia. Valmisruoka on ratkaisu, kun ruoanlaittoa halutaan helpottaa ja aikaa vapauttaa muuhun.  

K-ryhmän kyselytutkimuksen* mukaan lähes 60 % hyödyntää joulupöydässä valmisruokia tai puolivalmisteita.  

“Valmisruokatarjonta ja sitä suosiva kuluttajajoukko ovat kasvaneet viime vuosina, ja kehitys näyttää jatkuvan samana. Valmisruoat on otettu luontevasti osaksi sekä arkea että juhlaa. Yksi syy tälle on se, että niitä löytyy monipuolisesti eri tilanteisiin ja useissa hintaluokissa. Valmisruoka on valloittanut ostodatamme mukaan myös vanhemmat ikäryhmät”, sanoo Keskon tavarakaupan ja vastuullisuuden johtaja Harri Hovi. 

Valmisruoan ja puolivalmisteiden voittokulku näkyy ajankohtaisena myös joulupöydässä. Niin perinteisiä kuin uudempiakin jouluruokia saa kaupasta monessa muodossa. Yksi joulun suosituimmista valmisruoista ovat laatikot. Esimerkiksi lanttulaatikkoa varten voi joko ostaa lantut ja muut tarvittavat ainekset tai sitten sen voi valmistaa valmissoseesta. Vaihtoehto on myös valmis pakaste.  

“Olemme huomanneet, että ihmiset haluavat saada valmista helposti ja nopeasti, mausta tinkimättä. Esimerkiksi kaupan omilta brändeiltä löytyy paljon valmiita herkkuja, kuten testivoittaja Pirkka-lanttulaatikko, jotka voi kattaa suoraan joulupöytään. Niitä voi tietysti myös tuunata oman maun mukaan”, kertoo Hovi.  

Itä-Suomi on valmislaatikoiden valtakuntaa, Pohjanmaa valmisriisipuuron ja pipareiden 

K-ryhmä tutki myyntidatastaan, miten tiettyjen joulun suosikkivalmisruokien ostaminen vaihtelee alueellisesti. Suhteellisesti eniten valmislaatikoita ostetaan Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Suomalaisten suosikkimaku valmislaatikoissa on porkkana. Toisena tulee lanttulaatikko ja kolmantena perunalaatikko.  

Valmisriisipuuron ostamista tarkasteltiin suhteessa puuroriisin ostamiseen. Tässä tarkastelussa suhteellisesti eniten valmisriisipuuroa ostetaan Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.  

Pohjanmaa on vahva valmisruoan kannattaja myös pipareiden ja piparitaikinan välisessä vertailussa. Uudellamaalla puolestaan ostetaan korostuneesti piparitaikinaa verrattuna valmiisiin pipareihin.  

 

*Kyselytutkimus K-Kylä-asiakasyhteisössä marraskuussa 2023. Kyselyyn vastasi 840 ihmistä. Aineisto on painotettu vastaamaan väestöä iän ja sukupuolen mukaan. 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös