Kesän ykkösjuomat on selvitetty: kahvipannu kuumenee säällä kuin säällä ja pienpanimo-oluista löytyy vaihtoehtoja

K-ryhmä selvitti kyselytutkimuksella* suomalaisten kesän suosikkijuomat. Kolmen kärjessä ovat kahvi, kivennäisvesi sekä olut. Oluen valintaan vaikuttavat tällä hetkellä niin maku kuin hinta – ja kolmannes valitsee mieluusti pienpanimon tuotteen.

Suomalaiset ovat todellista kahvikansaa, ja se näkyy myös K-ryhmän tuoreessa kyselytutkimuksessa. Kyselystä käy ilmi, että suosituimmat kesäjuomat ovat kahvi, kivennäisvesi ja olut. Kahvia tai valmista kahvijuomaa suosii kesäjuomana 52 prosenttia vastaajista, maustettua kivennäisvettä 43 ja maustamatonta kivennäisvettä 41 prosenttia sekä olutta 39 prosenttia.  

Kuuman lempijuoman rinnalle on noussut myös viileä suosikki, sillä kivennäisvesien kulutus on noussut viime vuosina. Niiden myynti on tuplaantunut vuodesta 2016 vuoteen 2022. 

Oluesta löytyy lähituottajien ja pienpanimoiden valikoimaa  

Kolmanneksi suosituin kesäjuoma on kyselyn mukaan olut. Sen valintaan vaikuttavat kyselyn vastausten perusteella niin maku kuin hintakin. Kyselyn vastaajista lähes puolet, 46 prosenttia, piti makua tärkeimpänä valintakriteerinä. Puolet vastaajista suosii tuttuja makuja, mutta samalla 39 prosenttia kertoo maistelevansa mieluusti uutuuksia. Noin kolmannes, 28 prosenttia, valitsee juomansa hinta edellä. 

K-ryhmän myyntidatan mukaan suhteellisesti eniten olutta ostetaan Lapissa ja vähiten Uudellamaalla. Jos taas katsotaan pienpanimo-oluita, niitä suositaan erityisesti Uudellamaalla sekä Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Vähiten pienpanimo-oluita puolestaan ostetaan Satakunnassa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.  

”Hinta on odotetusti tärkeä kriteeri oluen valinnassa noin kolmannekselle, mutta maku nousee kyselyn mukaan kuitenkin tärkeimmäksi tekijäksi ostopäätöksessä. Haluamme tarjota monenlaisia ja -hintaisia vaihtoehtoja. Yksi nosteessa olevista onkin edullinen, mutta laadukas Pirkka parhaat -sarja ja sen IPA- ja APA- erikoisoluet sekä uutuutena NEIPA-olut”, kertoo Keskon osto- ja myyntipäällikkö Salla Tuuri

Pienpanimo-oluet ovat olleet suosittuja jo usean vuoden ajan. Kyselytutkimuksen mukaan kolmasosa, 33 prosenttia, valitseekin mieluusti pienpanimotuotteen. Kotimaisten pienpanimotuotteiden määrä on noin 15–17 prosenttia Keskon oluiden valikoimasta. Kokonaisuudessaan pienpanimotuotteita on K-ruokakaupoissa tarjolla tätäkin enemmän, sillä kauppiaat voivat ottaa itsenäisesti valikoimiinsa tuotteita suoraan tuottajilta. Myös asiakastoiveilla on iso rooli valikoiman suunnittelussa ja valikoimia räätälöidään paikallisesti.  

”Haluamme auttaa suomalaisia pientuottajia menestymään ja siksi K-ruokakaupoista löytyy monesti runsaasti paikallisten pientuottajien oluita. Valikoima vaihtelee paikan ja kaupan mukaan. Kesällä kannattaakin tutustua mökkipaikkakunnan tai reissukohteen valikoimiin: sieltä voi löytyä uusia suosikkeja”, Tuuri jatkaa.  

*Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä K-Kylä-asiakasyhteisössä toukokuussa 2023. Kohderyhmänä oli suomalainen aikuisväestö. Kyselyyn vastasi 1008 henkilöä ja aineisto painotettiin väestöä vastaavaksi iän ja sukupuolen mukaan. Tutkimuksen virhemarginaali on +-3 %.   


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös