Kaakelimaalauksen suosio kasvaa, kun suomalaiset etsivät edullisia tapoja uudistaa kotiaan

K-RAUDAN LEHDISTÖTIEDOTE 11.10.2023 Suurempia remontteja tehdään tällä hetkellä harkitummin ja moni hakee edullisempia tapoja kunnostaa kotia. Kylpyhuoneen tai keittiön laattojen sävyttäminen maalilla on viime vuosina nostanut suosiotaan. Yksi syistä on edullisuus.

Kaakelimaalien kysyntä on kasvanut K-Raudassa tasaisesti viime vuosina. ”Suurempia kylppäriremontteja saatetaan lykätä ja valitaan huokeampi tapa uudistaa kotia. Kaakelimaalauksen suosion arvioidaan kasvavan edelleen, koska se on nopea ja pölytön tapa uudistaa laattapinnat”, K-Raudan tuotepäällikkö Timo Vanninen sanoo.

Myös kaakelimaalauksen sävyvalikoiman räjähdysmäinen kasvu ennakoi kiinnostuksen lisääntymistä. ”Aiemmin valittavana oli muutama vakioväri, mutta keväästä 2022 alkaen on ollut saatavissa sävytettävä kaakelimaali. Kaakelimaaleja voi nyt sävyttää tuhansilla eri sävyillä värikartan mukaisesti”, Vanninen kertoo.

Kaakelimaali ei korjaa kosteusongelmia

Laattoja voi sävyttää maalilla seinä- ja lattiapinnoissa esimerkiksi kylpyhuoneessa tai keittiön välitilassa.

Kaakelit on helppo maalata itse, mutta taloyhtiössä asuessa kannattaa kysyä lupa isännöitsijältä.

Tilan kunto kannattaa varmistaa ennen maalaukseen ryhtymistä. ”Kosteusongelmia kaakelimaali ei korjaa vaan pikemminkin pahentaa niitä”, Vanninen muistuttaa.

Alkuvalmistelut keskeinen onnistumistekijä

Vannisen mukaan laattojen kunnollinen puhdistaminen ja huuhtelu ennen maalaamista unohtuu monelta remontin tekijältä. Onnistuneeseen lopputulokseen pohjatyöt ovat tärkein vaihe, jotta maalatusta pinnasta tulee mahdollisimman pitkäikäinen.

Maalattavan laattapinnan on oltava kuiva ja puhdas ennen kuin kaakelimaalia levitetään. ”Rasva-, öljy- ja likajäämät on hyvä pestä maalinpesuaineella, kun taas kalkkijäämille toimii parhaiten saunanpesuaine. Huuhtelu runsaalla vedellä pesun jälkeen on tärkeää”, hän sanoo.

Koska maali ei tartu silikonin päälle, kannattaa vanhat silikonisaumat poistaa terävällä veitsellä ennen maalauksen aloittamista. ”Silikonit pitää poistaa varovasti, jotta vesieriste ei rikkoudu. Irrotetut silikonijäämät kannattaa myös harjata pois pinnalta”, Vanninen neuvoo.

Jotta maalaus ei sotke ympäröiviä tiloja, on hyvä suojata pinnat tarkasti suojapaperilla ja maalarinteipillä.

Saumat maalataan samalla kerralla

Sävytetyn kaakelimaalin käyttö ei vaadi pohjamaalaamista, mutta vakiovärit sisältävän kaakelimaalin käyttö alkaa pohjamaalauksella.

Maalattavasta pinnasta riippuu, mikä on sopivin työväline. ”Esimerkiksi nurkkiin toimii sivellin, mutta suurissa pinnoissa huopatela on paras. Huopatelalla saa tehtyä sileän ja viimeistellyn näköisen maalipinnan. Myös saumat voi maalata samalla maalilla normaalisti”, Vanninen kertoo.

Maalaamisessa kannattaa suosia riittävän ohuita kerroksia, jotta maali ei valu.

Kuivuminen vie aikaa

Laatat kannattaa maalata vähintään kahdesti ja antaa pintojen kuivua reilusti välissä. ”Yhden maalikerroksen on kuivuttava vähintään noin 16 tuntia. Jos edellinen maalikerros ei ole kuivunut kunnolla, pinnasta ei tule niin kestävä. Useampi ohut kerros varmistaa paremman lopputuloksen”, Vanninen taustoittaa.

Vaikka kaakelimaalattu laatta on käyttökunnossa silloin, kun maalikerros on reilusti kuivunut, kannattaa pintoja käsitellä hellävaraisesti muutamia viikkoja maalauksen jälkeen. ”Tämä johtuu siitä, että maalin kovettuminen normaalikäyttöön vie aikaa”, Vanninen kertoo.

Kaakelimaalaus viimeistellään uusilla silikonisaumoilla. ”Ylimääräiset silikonijäämät voi pyyhkiä pois paperilla, jotta jäljestä tulee siisti”, Vanninen summaa.

Lisätietoja K-Raudan verkkosivuilla:

Katso vinkit laattojen maalaukseen: https://www.k-rauta.fi/inspiraatio-ja-ohjeet/maalaaminen/kaakeleiden-ja-laattojen-maalaus

Tutustu kylpyhuoneen muutokseen: https://www.k-rauta.fi/inspiraatio-ja-ohjeet/maalaaminen/maalauskokemuksia-kylpyhuoneen-muutos

Kysy alan asiantuntijoilta mitä tahansa remontointiin liittyvää K-Raudan maksuttomasta remonttineuvonnasta: https://www.k-rauta.fi/palvelut/remonttineuvonta

Lisätietoja:

K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestintä@kesko.fi   


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös