K-Rauta muistuttaa: Loppukesä on hyvä aika leikata puutarhan pensasaita

K-RAUDAN LEHDISTÖTIEDOTE 9.8.2023 Kaikkia puutarhatöitä ei kannata jättää syksyyn, jolloin pihalla riittää muutenkin hommaa. Loppukesä on oivallista aikaa trimmata pensasaita, sillä voimakkain kasvu on silloin hiipunut. Kesällä siistitty aita pysyy kauniina pitkään.

Usein puutarhasaksiin tartutaan keväällä juuri ennen silmujen puhkeamista tai syksyllä ennen sateiden alkua. Syksyn korkeampi ilmankosteus kuitenkin altistaa puiden ja pensaiden oksien avoimet leikkauspinnat sienitaudeille. Liian runsas kevätleikkaus taas voi riehaannuttaa puut ja pensaat kasvattamaan turhankin reippaasti versoja.

”Jotta leikattu pensasaita pysyy kauniina, se kannattaa leikata ainakin kaksi kertaa kesässä. Ensin alkukesällä ja toisen kerran loppukesällä”, K-Raudan tuotepäällikkö Saara Välimäki neuvoo.

Säännöllisesti trimmattu pensasaita pysyy kauniina pitkään. Maltilla hoidettu pensasaita on kauniin tiheä, ilmava ja terveen elinvoimainen.

Loppukesän leikkaus sopii myös luumu- ja kirsikkapuulle

Myös runsaasta keväisestä mahlavuodosta kärsivät kasvit, kuten kirsikat, luumut ja vaahterat kannattaa leikata vasta loppukesällä. Keväällä runsas mahlavuoto vaikeuttaa leikkaushaavan paranemista ja voi heikentää kasvin vointia.

Leikkaamista ei muutenkaan koskaan pitäisi tehdä vain huvin vuoksi, sillä se on aina rasite kasville.

”Oksien ja versojen poistolle pitää aina olla syy, kuten kasvin nuorentaminen, joka tarkoittaa liian tiiviskasvuisen pensaan tai puun kasvuston pitämistä ilmavana säännöllisellä leikkauksella”, Välimäki sanoo.

Myös kuolleiden, katkenneiden tai väärään suuntaan kasvavien versojen poisto tai muu tarpeellinen muotoilu vaatii tarttumista oksasaksiin.

Liian radikaaleihin toimiin ei kuitenkaan kannata ryhtyä, jotta kasvin kasvu ei häiriinny. Mieluummin leikataan usein ja vähän kerrallaan. Hyvä nyrkkisääntö on, että latvuston massasta leikataan kerrallaan enintään kolmasosa.

Myös kasvupaikalla on väliä.

”Ihan kaikkia puita ja pensaita ei tarvitse leikata kovin paljon, jos kasvi on alun perin istutettu sille sopivaan paikkaan.”

K-Raudan vinkit puiden ja pensaiden leikkaukseen:

Oikeilla välineillä onnistut. Leikkaustöihin tarvitaan terävät oksasakset, pensasleikkuri, saha ja tukevat tikkaat. Muotoilussa voi käyttää apuna narua, jolloin linjat pysyvät paremmin suorassa kuin silmämääräisesti arvioiden. Pitkävartisilla oksasaksilla saa harvennettua yksittäisiä oksia pensaan sisältä. Sähkö- tai akkukäyttöinen pensasleikkuri on paras työkalu isojen aitojen tasoittamiseen, teleskooppivarsi ja käännettävä terä auttavat muotoilussa. Huomioi myös turvallisuus ja käytä tukevia tikkaita, suojalaseja sekä hanskoja.

Hallitse oikea tekniikka. Oikea leikkaustekniikka on tärkeä. Oksa katkaistaan niin, että rungon ja oksan yhtymäkohdassa oleva pieni poimuttunut kohta eli oksankaulus säilyy, mutta oksa ei jää tapille. Oikein leikattuna leikkaushaava menee ajan myötä umpeen. Paksut oksat sahataan ensin alapuolelta ja vasta sitten päältä, jolloin oksa katkeaa repimättä runkoa.

Leikkaa puita harkiten. Puusta poistetaan latvuston sisään kasvavat, toisiaan hankaavat ja runkoon nähden terävässä kulmassa kasvavat oksat sekä mahdollinen oikean latvan paikkaa tavoitteleva kilpalatva. Oksa typistetään latvustosta ulospäin kasvavan silmun yläpuolelta, jolloin se haarautuu oikeaan suuntaan. Vesiversot, eli rungosta tai ylivuotisista oksista kasvavat piiskamaiset alut, kannattaa leikata pois heti, kun niitä havaitsee. Juuresta kasvavia vesoja ja kuolleita oksia voi ja kannattaa poistaa milloin vain.

Nuorenna pensaita. Marja- ja koristepensaita kannattaa leikata vähän ja usein. Vuosittainen huonokuntoisten ja vanhimpien versojen poisto säilyttää pensaan ilmavana, elinvoimaisena ja siistin näköisenä. Pensasaita leikataan A-kirjaimen muotoon, jotta valo pääsee myös aidan alaosaan eikä se risuunnu. Kalteva muoto suojaa aitaa myös lumen painolta.

Pidä kasvualusta siistinä. Leikkuujäte kannattaa ravistella pensaista ja puista huolellisesti sekä haravoida pois tai peittää kompostilla, jolloin kasvi saa siitä ravinteita. Sellaisenaan maatumaan jäävä leikkausjäte houkuttelee helposti tuholaisia. Piikkisten pensaiden, kuten orapihlaja-aidan, leikkuujäte kannattaa siivota tarkkaan. Levitä vielä lopuksi kasvin juurelle kuorikatetta. Se sitoo kosteutta, mikä hyödyttää leikkauksesta toipuvaa kasvia kuumina ja kuivina kausina.

Lisätietoja:

K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestinta@kesko.fi  


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös