Kukkamyynti yli 6-kertaistuu ystävänpäivänä – punaisten ruusujen sijaan tulppaani suomalaisten suosikki

K-ryhmän myyntidatasta selviää, että ystävänpäivän leikkokukkaostokset hoidetaan tyypillisimmin itse juhlapäivänä kello 15 ja 17 välillä, ja ostoskoreihin poimitaan ennen kaikkea sesongissa olevia kotimaisia tulppaaneja. Suomalaiset poikkeavat muun maailman mieltymyksistä, sillä ystävänpäivä on tummanpunaisten ruusujen sijaan vahvasti pastellivärien ja vaaleanpunaisen aikaa.

Ystävänpäivää vietetään keskiviikkona 14. helmikuuta, ja moni haluaa silloin ilahduttaa läheisiään kukilla. K-ryhmän vuoden 2023 myyntidata kertoo, että ystävänpäivänä kukissa nähdään selvä kysyntäpiikki. Jo ystävänpäiväviikolla euromääräinen myynti oli viime vuonna 55 prosenttia edellisviikkoa suurempaa. Itse juhlapäivänä myynti oli yli kuusinkertainen verrattuna edellisen viikon vastaavan, tavanomaisen viikonpäivän myyntiin. 

Ystävänpäivän ehdottomia suosikkikukkia ovat keväiset tulppaanit noin 34 prosentin myynnin osuudella. Toiseksi eniten ostettiin leikkokukkakimppuja ja kolmanneksi eniten ruusuja. 

“Hollywood-elokuvissa treffikumppani yllätetään valtavalla punaisella ruusukimpulla, mutta meillä tartutaan mieluummin keväisiin tulppaaneihin. Vaaleanpunaisen eri sävyt sekä pastellivärit ovat ystävänpäivän kestosuosikkeja. Suomessa värinä korostuu enemmän vaaleanpunainen, kun taas maailmalla tummanpunainen on hyvin suosittu ystävänpäivän väri”, kertoo Keskon päivittäistavaratoimialan kukkien osto- ja myyntipäällikkö Suvi Seppälä

Kimppu napataan mukaan töistä lähtiessä 

Siinä missä viikko ennen ystävänpäivää kukkien myynnin nähdään kasvavan päivän mittaan tasaisesti varhaisesta aamusta kello 17 asti, ystävänpäivänä nähdään poikkeuksellisen suuri kysyntäpiikki kello 15–17 välisenä aikana.  

“Tästä voi päätellä, että kukat napataan tyypillisesti mukaan kotimatkalla työ- tai opiskelupäivän päätteeksi, varmasti monesti myös viime hetken impulssiostoksena ennen vaikkapa ystävänpäivän illalliselle menoa”, Seppälä sanoo. 

Naantalin K-Market Auringossa kaupan historian ensimmäiseen ystävänpäivään on valmistauduttu hyvissä ajoin etukäteen. 

“Odotamme kukkien osalta hyvin vilkasta päivää. Suurin kysyntä kohdistuu varmasti parhaassa väriloistossa oleviin tulppaaneihin, vaikka myös ruusuja ja terttuneilikoita menee. Ystävänpäivänä liikkuvat kukkien lisäksi todennäköisesti myös suklaat ja muut herkut laskiaispullista ystävänpäivämunkkeihin. Kaupassa on lisäksi taatusti normaalia arkipäivää iloisempi tunnelma, ja ystävänpäivän toivotuksia huikkaillaan puolin ja toisin”, kertoo K-Market Auringon kauppias Anni Viitanen.   

Lähde: K-ryhmän myyntidata 2023 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös