Ukrainalaisperheiden avuntarve Suomessa kasvaa – Ukraina-rusetin myyntiaikaa pidennetään

Vuosi sitten alkaneen sodan aikana Suomeen on saapunut arviolta yli 50 000 tilapäistä suojelua hakenutta ukrainalaista, joista kaksi kolmasosaa on naisia ja lapsia. Alaikäisiä arvioidaan olevan jopa 17 000 tulijoista. K-ryhmä ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto pidentävät Ukraina-rusetin myyntiaikaa, sillä avuntarve on edelleen suuri.

Joulukuussa 2022 K-ryhmä ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) käynnistivät yhteistyössä Ukraina-rusetti -keräyksen, jolla hankitaan varoja Suomeen saapuneiden ukrainalaisten auttamiseksi. Ruseteista kertyneet varat käytetään valtakunnalliseen auttamistyöhön, jonka kautta MLL tarjoaa ukrainalaisille ruokaa, turvaa ja yhteisön, johon kiinnittyä.

Tähän mennessä varoilla on kyetty tarjoamaan akuuttia apua jakamalla ukrainalaisperheille 1 000 kappaletta 50 € arvoisia K-ruokakauppojen lahjakortteja. Seuraavaksi MLL:n auttamistyö suunnataan siihen, että ukrainalaislapset saadaan harrastustoiminnan pariin, perheet pääsevät osaksi lähiyhteisöjä esimerkiksi perhekahvilatoiminnan kautta ja kouluikäisille annetaan tukea läksykummien avulla. 

Keräyksen jatko takaa pitkäjänteisen tuen tarjoamisen

Ukraina-rusetin myyntituotto menee lyhentämättömänä perheiden auttamiseen. Rusetin myyntiaikaa päätettiin pidentää kesäkuun 2023 loppuun, jotta varoja saadaan akuutin avun lisäksi kerättyä myös pitkäaikaisen tuen tarjoamiseen. 

”Toivon hartaasti, että suomalaisten auttamishalu ei ole vielä hiipunut. Ymmärrettävästi jatkuvaan uutisvirtaan turtuu helposti, mutta Suomeen sotaa paenneet ukrainalaiset tarvitsevat apua ja tukea edelleen. Nyt kun Ukraina-rusetin myyntiä jatketaan, meillä on mahdollisuus kerätä varoja erityisesti hätäapua pitkäjänteisempään tukeen”, kertoo MLL:n viestintä- ja varainhankintajohtaja Leena Poutanen.

Ukraina-rusetin ostaminen on helppo tapa auttaa. ”K-ruokakaupoissa jatketaan myyntiaikaa mielellään. Laajan kauppaverkostomme ansiosta rusetteja on saatavilla ympäri Suomen ja se on vaivaton napata mukaan kassan läheisyydestä arjen ruokaostosten yhteydessä”, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Uusia ystäviä ja kielen opettelua

Esimerkki pitkäaikaisesta tuesta, josta on nyt jo hyviä tuloksia, on MLL:n kohtaamispaikka Onnilassa Keravalla ukrainalaisille järjestettävät tapaamiset ja yhteinen tekeminen perheille. Moni ukrainalaisperhe on löytänyt Onnilan ja saanut sitä kautta monipuolista apua ja tukea arkeen.

”Olemme saaneet täältä sekä suomalaisia että ukrainalaisia ystäviä, joista on muodostunut kuin iso, uusi perhe täällä Suomessa. On tärkeää, että lapset ovat saaneet leikkikavereita ja tutustuvat suomalaiseen kulttuuriin. Suomeen saapuessamme kielimuuri vaikeutti käytännön asioiden hoitamista, mutta saimme apua kommunikointiin eri tahojen kanssa ja suomen opettelun kanssa. Olemme saaneet myös ruokaa ja vaatteita”, kertoo Onnilassa lastensa kanssa viihtyvä ukrainalainen perheenäiti.

Ukraina-rusetin hinta on 5 € kappaleelta. Rusetit ovat myynnissä K-Marketeissa, K-Supermarketeissa, K-Citymarketeissa ja Neste K -liikenneasemilla 30.6. asti. Kesko ja K-kauppiaat eivät ota Ukraina-rusettien myynnistä myyntipalkkiota. Lisätietoja keräyksestä on osoitteessa www.mll.fi/ukrainarusetti


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös