Korkki pysyy kiinni yhä useammassa juomapakkauksessa – sääntelyn tuomat muutokset näkyvät pakkauksissa ja lajittelussa

Juomatuotteita ostava voi yllättyä, kun korkki ei enää irtoakaan kokonaan purkista tai pullosta. Syynä on pakkauksiin liittyvät uudistusvaatimukset, jotka näkyvät nyt suomalaisten arjessa. Samaan aikaan jätelain muutokset mahdollistavat jätteiden monipuolisemman lajittelun yhä useammalle. Ensimmäiset juomapakkausten muutokset on jo aloitettu K-ryhmässä ja sanalliset lajitteluohjeet pakkauksissa puolestaan helpottavat lajittelua kotona.

Uudet juomapakkausten muoviset korkit, jotka eivät irtoa pakkauksestaan, voivat yllättää. Kyse on EU:n kertakäyttömuovidirektiivin vaikutuksesta. Direktiivin vaatimusten myötä muovista valmistetun korkin on pysyttävä kiinni tietyissä juomapakkauksissa niiden käytön aikana.

K-ryhmässä on valmistauduttu direktiivin vaikutuksiin ja ensimmäiset uudistetut tuotteet ovat jo kaupoissa. Tällä hetkellä pakkauksessa kiinni pysyviä korkkeja näkyy yksittäisissä tuotteissa. Uudenlaiset korkit tulevat yleistymään ensi vuonna, sillä muutos pakkauksiin tulee olla tehtynä heinäkuuhun 2024 mennessä.

”Uudenlaisten korkkien päivittäminen Pirkka-tuotteiden pakkauksiin on jo aloitettu. Osasta omien merkkiemme tuotteista, kuten esimerkiksi K-Menu sokerittomasta sekajuomasta, kiinni pysyvä korkki on löytynyt jo pitkään. Uudenlaiset korkit näkyvät kaupoissa yhä enenevissä määrin”, kertoo Keskon omista merkeistä vastaava johtaja Tuuli Luoma.

Yhä useampi kotitalous laajemman lajittelun piiriin 

Moni kuluttaja pohtii tyhjän pakkauksen edessä, mihin eri jätekeräysastioista se kuuluu. Heinäkuun alusta alkaen vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöissä tulee olla taajamissa pakkausjätteen ja pienmetallijätteen erilliskeräys uudistuneen jätelain myötä. Helpotusta aikaisempaa monipuolisempaan lajitteluun tuovat selkeät, sanalliset lajitteluohjeet, jotka on lisätty jo satoihin Pirkka, Pirkka Parhaat ja K-Menu -tuotteiden pakkauksiin.

”Moni kokee sanalliset lajitteluohjeet ymmärrettävämmiksi kuin kuvalliset tunnukset. Siksi jo sadoista tuotepakkauksistamme löytyy vihreä- tai mustareunainen laatikko, jossa kerrotaan sanallisesti, miten pakkaus ja sen osat lajitellaan”, Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske kertoo.

Ohjeesta näkee nopeasti ja selkeästi tuleeko kyseinen pakkaus lajitella kartonkiin, muoviin, metalliin vai lasiin. Mikäli pakkaus koostuu useista eri materiaaleista, esimerkiksi jos muovipurkissa on alumiinikansi, ohjeistetaan molempien materiaalien lajittelu erikseen. 

Erityisesti muovipakkausten kierrätys voi olla osalle muutoksen piirissä olevista kotitalouksista uusi asia.

”Muovinkeräykseen voi laittaa tuotteiden pakkaamiseen käytetyn muovin. Tällaista keräykseen sopivaa muovia ovat esimerkiksi elintarvikkeiden, pesuaineiden, lelujen ja työkalujen muovipakkaukset. Myös erilaiset muoviset pakkaustäytteet, kuten styroxin, voi lajitella muovinkeräykseen. Pakkausten tulee olla tyhjiä, mahdollisimman kuivia eikä eri muoveja sisältäviä pakkauksia tule laittaa sisäkkäin. Pakkaukset voi kuitenkin litistää, jotta jäteastiaan mahtuu mahdollisimman paljon jätettä”, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n asiakaspalvelupäällikkö Maija Peltola kuvailee.

Mikäli oma taloyhtiö ei kuulu lajitteluvaatimuksen piiriin, jätteet voi lajitella ja tuoda Rinki-ekopisteelle, joista moni sijaitsee K-ruokakauppojen yhteydessä. Rinki-ekopisteiden verkostoon on lisätty hiljattain 300 uutta muovipakkausten keräyspistettä.

Kolme kysymystä ja vastausta uusista korkeista

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n Peltola avaa syitä korkkiuudistuksen takana. 

Miksi korkkeja pitää muuttaa?

”EU:n kertakäyttömuovidirektiivin eli SUP-direktiivin tavoitteena on vähentää roskaantumista ympäristössä. Yksi direktiivin vaatimuksista on, että muovia sisältävän juomapakkauksen muovinen korkki pysyy kiinni pakkauksessa sen käytön ajan. Vaikka uudet korkit voivat alkuun tuntua erikoisilta, vaatimuksella edistetään sitä, että myös korkki päätyy juomapakkauksen mukana keräysastiaan eikä jää roskaamaan ympäristöä.”

Miksi vain osassa pakkauksissa on uudenlainen korkki? 

”Korkkivaatimus koskee SUP-direktiivin piiriin kuuluvien muovia sisältävien alle kolmelitraisten juomapakkausten muovikorkkeja. Tällaisia juomapakkauksia ovat esimerkiksi korkilliset nestekartonkitölkit, kuten maitotölkki ja virvoitusjuomien muovipullot. SUP-direktiivin korkkivaatimus tulee voimaan heinäkuussa 2024, mutta juomapakkaajat ovat jo alkaneet ottaa niitä käyttöön ja siksi korkkeja näkyy vasta osassa pakkauksista.”

Jos muovinen korkki ei enää irtoa, miten lajittelen pakkauksen kierrätykseen? 

”Juomapakkaukset, joissa on pakkauksessa avaamisen jälkeen kiinni pysyvä korkki, lajitellaan korkkia irrottamatta samaan astiaan. Esimerkiksi maitotölkki ja siinä kiinni pysyvä muovikorkki laitetaan kartonkipakkausten keräykseen.”


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös