K:n terveellisyystavoitteet etenevät: jo yli 30 Pirkka-tuotteessa Sydänmerkki

Sydänystävällisten ja edullisten valintojen tekeminen ruokakaupassa helpottuu, kun Sydänmerkki lisätään tuttuihin Pirkka-tuotteisiin. Sydänmerkin käyttöoikeus on myönnetty tähän mennessä lähes sadalle Pirkka-tuotteelle ja merkki on jo lisätty yli 30 tuotteen pakkaukseen. K-ryhmä on sitoutunut helpottamaan hyvinvointia edistäviä valintoja asettamalla terveellisyystavoitteet ja tekemällä ravitsemussitoumuksen.

Kasvava osa K-ryhmän huhtikuun K-Barometri-kyselyyn* vastanneista kokee syövänsä epäterveellisesti. Kyselyvastausten mukaan lähes joka kolmas (28 %) asiakas syö epäterveellisemmin kuin ennen kallistuneiden hintojen vuoksi, lapsiperheistä yli kolmannes (36 %). Vastavuoroisesti 16 % vastaajista kertoo syövänsä entistä terveellisemmin kallistuneiden hintojen myötä. Samaan aikaan yli puolet asiakkaista on siirtynyt ostamaan enemmän edullisempia vaihtoehtoja: kyselyyn vastanneista 64 % kertoo ostavansa enemmän kauppojen omia merkkejä. 

K-ryhmä pyrkii helpottamaan terveellisempien, mutta edullisten valintojen tekemistä ruokakaupassa lisäämällä Sydänmerkin vähintään 200 omien merkkien tuotteeseen. Merkki lisätään Sydänmerkin kriteerit täyttäviin Pirkka-, Pirkka Parhaat- ja K-Menu-tuotteisiin pakkausuudistusten yhteydessä vuoden 2024 loppuun mennessä. 

Sydänliiton myöntämä Sydänmerkki kertoo, että tuote on omassa tuoteryhmässään terveyden kannalta parempi valinta. ”Sydänmerkin tuntee jopa 90 % suomalaisista ja hyvä niin, sillä Sydänmerkki-tuotteet on tarkoitettu ihan jokaiselle. Terveyden kannalta suurin merkitys on niillä ruoilla, joita syö kaikista eniten ja useimmiten – siksi erityisesti niiden kohdalla kannattaa valita Sydänmerkki-tuote”, Sydänmerkin ravitsemusasiantuntija Anna Kara kannustaa.

Sydänmerkkien lisääminen on käynnistynyt vauhdilla erityisesti Pirkka-tuotteiden osalta. Tähän mennessä Sydänmerkin käyttöoikeus on myönnetty lähes sadalle tuotteelle ja se on lisätty jo yli 30 Pirkka-tuotteen pakkaukseen. Sydänmerkkejä tullaan näkemään laajasti eri tuotteissa hedelmäsoseista salaatinkastikkeisiin ja kalatuotteisiin. Merkkejä lisätään tuotepakkauksiin sitä mukaa kun pakkauksia uusitaan. Vanhat pakkausvarastot käytetään loppuun turhan pakkaushävikin ehkäisemiseksi. 

”Liha- ja leikkelepakkausten etikettitarrojen päivitys on onnistunut verrattain nopealla aikataululla ja siksi esimerkiksi monet Pirkka-leikkeleet, kuten Pirkka ohuen ohut keittokinkku ja kalkkunan fileeleike ovat jo saaneet merkin. Sydänmerkki löytyy nyt myös monesta kanatuotteesta, kuten maustamattomista Pirkka kanan fileesuikaleista. Lisäksi ensimmäinen K-Menu-tuote, K-Menu pikakaurahiutale, on saanut Sydänmerkin”, Keskon omista merkeistä vastaava johtaja Tuuli Luoma iloitsee. 

Sydänmerkki-kriteereitä kehittää puolueeton asiantuntijaryhmä ja ne perustuvat tieteelliseen näyttöön. ”Sydänmerkki voidaan myöntää tuotteelle, jos se täyttää oman tuoteryhmänsä ravitsemuskriteerit. Kriteereitä on sokerin, suolan ja kuidun määrälle sekä rasvan määrälle ja laadulle tuoteryhmästä riippuen. Esimerkiksi leikkeleissä on oleellista maltillinen suolan ja rasvan määrä, samoin kuin muissakin lihatuotteissa”, Kara kertoo.

K-ryhmä on tehnyt viisi uutta ravitsemussitoumusta

K-ryhmä tukee ravitsemussuositusten toteutumista olemalla mukana ravitsemussitoumuksessa. Ravitsemussitoumus on osa kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta, jossa eri toimijat sitoutuvat edistämään kestävää kehitystä toiminnassaan. K-ryhmän ravitsemussitoumukset perustuvat K-ryhmän alkuvuonna julkaisemaan terveellisyystiekarttaan ja niihin voi tutustua tarkemmin sitoumus2050.fi-sivustolla. Kuka tahansa voi seurata sitoumusten tavoitteiden etenemistä, sillä myös raportointia tehdään läpinäkyvästi sivustolla.

Sydänmerkkien pakkauksiin lisäämisen lisäksi K-ryhmän kunnianhimoisena tavoitteena on, että suomalaiset syövät kasviksia puoli kiloa päivässä vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi tavoitteena on vähentää suolaa, sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa Pirkka-tuotteista. 

”Pirkka tunnetaan luotettavana, hinta-laatu-suhteeltaan pettämättömänä tuotesarjana, josta löytyy laaja valikoima eri tuoteryhmien tuotteita. Vähentämällä Pirkka-tuotteista sokeria, suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa autamme suomalaisia parantamaan ruokavaliotaan lähes huomaamatta, edelleen edullisista suosikkituotteista nauttien. Ravintosisällön muutosten myötä yhä useampi Pirkka-tuote tulee myös täyttämään Sydänmerkin myöntämisen kriteerit”, Luoma sanoo. 

Kattava listaus Sydänmerkityistä Pirkka-tuotteista löytyy Sydänmerkin nettisivuilta

*K-Kylässä toteutettu K-Barometri-kysely, huhtikuu 2023, n=961, lapsiperheet n=226


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös