Hyvis paprika-linssikeitto on Suomen vastuullisin tuote -kilpailun Ruoka ja juoma -kategorian voittaja

Hyvis paprika-linssikeitto on valittu Suomen vastuullisin tuote -kilpailun Ruoka ja juoma -kategorian voittajaksi. Hävikkipaprikoita hyödyntävä vegaaninen valmiskeitto on kehitetty K-ryhmän ja Juustoportin Kasvisgallerian yhteistyönä. Hävikkituotteiden kehittäminen on osa K-ryhmän toimia, joilla tähdätään ruokahävikin puolittamiseen.

”Tämä on meille tärkeä tunnustus, sillä Hyvis paprika-linssikeiton tuotekehityksellä tartuttiin konkreettiseen haasteeseen: miten vähentäisimme paprikahävikkiä, jota syntyy toimitusketjussa väistämättä jonkin verran. Palkinto kannustaa meitä jatkamaan vastaavien projektien parissa entistä kunnianhimoisemmin”, Keskon osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorinen kertoo.

Hyvis paprika-linssikeitossa hyödynnetään Keskon keskusvaraston hävikkipaprikoita, joita ei voi lähettää kauppaan myytäväksi esimerkiksi kolhiintumisen vuoksi. Ne sopivat kuitenkin vielä erinomaisesti keiton raaka-aineeksi. Paprikoita saapuu varastolle eri alkuperämaista satokausien mukaan. Hyvis-keittoon käytetyt hävikkipaprikat ovat olleet peräisin pääosin Alankomaista ja Espanjasta. Kun hävikkipaprikat hyödynnetään keittoon, kolhiintuneitakaan paprikoita ei ole kuljetettu Suomeen turhaan. 

Kasvisgallerian kanssa yhteistyössä kehitetty keitto on ollut myynnissä K-ruokakaupoissa maaliskuusta lähtien. Tuotesarjaan kuuluu myös vuonna 2022 K-ruokakauppoihin tullut Hyvis tomaatti-juustokeitto, joka kehitettiin niinikään Kasvisgallerian kanssa hävikkitomaatteja ja ylijäämäjuustoa hyödyntäen.

”Teimme jo toimivaa yhteistyötä Keskon kanssa Hyvis tomaatti-juustokeiton tiimoilta, joten tartuimme mielellämme heiltä saatuun haasteeseen kehittää hävikkipaprikaa hyödyntävä tuote. Taitavan tuotekehityksen ansiosta löysimme toimivan yhdistelmän, joka sopii myös vegaaniseen ruokavalioon. Vastuullisuus on olennainen osa meitä Juustoporttilaisia, joten olemme erittäin iloisia, että tuote voitti juuri tämän kilpailun”, kertoo Juustoportin markkinoinnista vastaava johtaja Niklas Keski-Kasari

”Haluan kiittää Kasvisgalleriaa ennakkoluulottomasta yhteistyöstä kanssamme. Tuotteen valmistaminen raaka-aineesta, jonka syntyä pyrimme ensisijaisesti välttämään, on epätavallinen lähtöasetelma yhteistyöhön. Onnistuimme kuitenkin kehittämään edullisen valmisruokavaihtoehdon, jonka valitsemalla jokainen voi osallistua ruokahävikin minimointiin”, Vuorinen sanoo.

Vastuullisuuspaneelin perusteluissa korostui kaupan ja teollisuuden vastuu 

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun riippumaton Vastuullisuuspaneeli perusteli Hyvis paprika-linssikeiton valintaa Ruoka ja juoma -kategorian voittajaksi erityisesti ruokahävikin vähentämisen näkökulmasta: ”Hävikkiruoka on ongelma, jota ei pitäisi olla olemassa. Ruoan tuotanto vie paljon maapinta-alaa ja tuottaa haasteita monimuotoisuudelle, joten sen päätyminen haaskuuseen on kestämätöntä. Hävikistä on puhuttu paljon kotitalouksien osalta, mutta teollisesti valmistettu hävikkiruoka alleviivaa kaupan ja teollisuuden vastuuta hävikin torjumisessa”. 

Hyvis paprika-linssikeitto on vegaaninen ja sille on myönnetty Sydänmerkki, joka kertoo, että tuote on omassa tuoteryhmässään terveellisempi valinta: keitossa on maltillisesti rasvaa ja sen suolapitoisuus on alhainen. Keitto valmistetaan Kuopiossa ja sille on myönnetty suomalaisesta työstä kertova Avainlippu. 

Hävikkituotteilla on paikkansa ruokahävikin minimoimisessa 

Ruokahävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä on yksi K-ryhmän päivittäistavarakaupan keskeisistä kiertotaloustavoitteista. K-ryhmässä etsitään aktiivisesti uusia keinoja kehittää hävikin hallintaa ja minimointia koko arvoketjussa, tavarantoimittajia ja asiakkaita haastaen ja kannustaen. 

Ruokahävikkiä ehkäistään ensisijaisesti valikoimahallinnalla sekä ennuste- ja tarvesuunnittelulla. Hävikkiuhan alla olevista raaka-aineista valmistetuilla tuotteilla on hävikin minimoimisessa oma paikkansa, sillä hävikin syntyminen on haastavaa estää kokonaan. Hyvis-keittoja valmistetaan joustavasti silloin, kun hävikkiraaka-ainetta on saatavilla. 

1 Hyvis paprika-linssikeitto 770px.png


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös