Pieni suuri teko: Yhteistyö rauhoitti kaupan arkea

Helsinkiläistä K-Market Töölöntoria vaivasi häiriökäytös ja näpistely. Kauppias Olli Piekkala ymmärsi, että osa ongelmista johtui läheisestä Ruusulankadun asumisyksiköstä. Syyttelyn sijaan hän vähensi ilkivaltaa tutustumalla yksikön asukkaisiin.

K-Market Töölöntorin lähellä sijaitsee Ruusulankadun päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluyksikkö. Ruusulankadun järjestyshäiriöistä on uutisoitu usein ja häiriöt ovat myös työllistäneet poliisia toistuvasti menneinä vuosina.

- Jokaisessa kaupassa on jonkinlainen näpistysongelma. Täällä se ehkä oli vähän korostuneempi ja tiedettiin, että meidän alueella on päihteidenkäyttäjien asumisyksikkö. Mietittiin, että sieltä varmaan osa meidän ongelmista on peräisin, kuvaa Piekkala.

Perinteinen vastakkainasettelu häiriötilanteissa syntyy, kun viedään toisen omaa, jolloin tunteet ottavat helposti vallan. Tilanteet ovat haastavia kauppiaalle ja koko henkilökunnalle. Kauppias päätti lähestyä ongelmia omalla tavallaan, kohtaamalla ihmiset ilman ennakkoluuloja.

- Olen saanut tosi hyviä kokemuksia siitä, ettei olla ruvettu saman tien raivoamaan, vaan yritetään ymmärtää. Sieltä se vastine sitten tulee.

Kassu siirtyi työtoimintaan Ollin kaupalle

Piekkala otti yhteyttä Ruusulankadun henkilökuntaan ja sopi osallistumisesta siellä järjestettävään yhteisökokoukseen. Kauppias halusi tuoda itsensä tutuksi ihmisenä, Ollina, asumisyksikön asukkaille ja vastavuoroisesti kohdata asukkaat yksilöinä.

- Vastaanotto ja suhtautuminen muuttuivat paljon asukkaiden keskuudessa vierailun aikana. Kysymyksiä tuli perheestä ja vapaa-ajan vietosta kaupanpitoon ja hävikin hyödyntämiseen, kuvailee kauppias.

Ruusulankadun asumisyksikössä tiimiesimiehenä toimiva Simo Malm ja Piekkala hakivat yhteistyötapaa, jossa kauppias ei pelkästään tue Sininauhan toimintaa, vaan josta syntyy molemminpuolista hyötyä. Keskusteluissa nousi esiin 28-vuotias Kassu, joka muutti asumisyksikköön pari vuotta sitten. Kassu oli mukana Ruusulankadulla työtoiminnassa. Päädyttiin siihen, että Kassulle olisi motivoivampi ympäristö tulla Ruusulankadulta työtoimintaan Piekkalan kaupalle.

- Lähdettiin kokeilemaan työtoiminnan ulottamista Ruusulankadun ulkopuolelle ja tällä tiellä ollaan. Kassu on arkipäivisin kaupalla noin kymmenestä kahteentoista auttamassa varaston puolella, verkkokauppakeräilyissä ja tekee juoksevia hommia. Tästä on iso apu joka päivä, kertoo Piekkala.

Sininauhan järjestämän työtoiminnan tavoitteena on saada Ruusulankadun asukkaat myöhemmin siirtymään viralliseen työkokeiluun ja myös Kassulla on siirtyminen vireillä. Malm pitää työtoiminnan merkitystä tärkeänä Ruusulankadun asukkaille osana oman arkirytmin löytämistä ja sitä kautta oman elämän rakentamista.

- Kyllä se luo sellaista hyvää mieltä, kun käy vähän antamassa oman pienen panoksensa täällä kaupalla. Se, että on jonkunlainen tarkoitus, kertoo Kassu.

Malm pitää Piekkalan lähestymistapaa osallistaa syyllistämisen sijaan erinomaisena. Piekkalan toiminta vähentää ajatusta, että Ruusulankadun asukkaista olisi pelkästään haittaa, vaan heistä voi olla hyötyäkin.

- Uskon, että kaikille on tärkeää olla osa jotain ja tehdä jotain merkittävää, siitä tulee se kiitos. Ja nämä meidän asukkaat saa aika vähän kiitosta, kertoo Malm.

Yhteistyötä kasvatetaan tulevaisuudessa

Yhteistyötä Sininauhan kanssa on tehty nyt useampi kuukausi. Kaupalla on huomattu, että yhteistyö on rauhoittanut kaupan arkea. Myös Malm vastaa aiempaa harvemmin soittoihin, joissa ilmoitetaan asumisyksikön asukkaan käyneen näpistämässä alueen kaupoista.

- Minä väitän, että se, että Kassu on kaupalla työtoiminnassa, on vähentänyt varastelua alueen lähikaupoista. Teko kuitenkin antaa kauppiaillekin kasvot. Yhdenkin kaupan yhteistyö voi säteillä muihin, korostaa Malm.

Sekä Piekkalalla että Malmilla on ajatuksissa kehitellä lisää molempia tahoja hyödyttävää yhteistyötä tulevaisuudessa.

- Nyt kun kuljen Ruusulankadulla, siellä tervehditään ja sanotaan moikka. Ei ehkä vielä, että moikka Olli, mutta siihen suuntaan ollaan menossa, Piekkala kertoo tavoitteistaan.

Olli Piekkala aloitti K-kauppiasuransa vuonna 2011 Helsingissä K-Market Malminkartanon kauppiaana. Matka jatkui tästä Espooseen K-Market Iivisniemen kauppiaaksi. K-Market Töölöntorin kauppiaana Piekkala on toiminut vuodesta 2019.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös