Pieni suuri teko: K-kauppiaat vahvistivat alueensa sydänturvaa hankkimalla sydäniskureita

Kun eläkkeellä olevalla sisätautilääkäri Risto Sipilä halusi hankkia sydäniskureita Käpylän alueelle, oivalsi K-kauppias Jouni Ekholm, että K-kaupat olisivat erinomaisia sydäniskureiden sijoituspaikkoja pitkien aukioloaikojen ja suurten kävijämäärien ansiosta. Sipilän idean innoittamana Ekholm ryhtyi yhteistyöhön alueen K-kauppiaiden kanssa ja alueelle saatiin varsin kattava määrä sydäniskureita
Yksi sydäniskureista sijoitettiin Käpylän kirkkoon. Kauppias Jouni Ekholm innosti kauppiaskollegansa mukaan hankkimaan alueen kauppoihin sydäniskureita.

Käpylän alueen Lionsklubi järjesti vuoden 2018 lopulla kampanjan sydäniskureiden hankkimiseksi.  

”Leijonat olivat grillaamassa makkaroita K-Supermarket Mustapekan edessä ja keskustelin Riston kanssa sydäniskureiden tarpeesta.” K-kauppiaana Helsingissä toimiva Jouni Ekholm kertoo. 

K-Supermarket Mustapekan lähialueella on useampikin sydäniskuri, mutta ne sijaitsevat tiloissa, jotka ovat auki vain toimistoaikoina.  

”Sydänkohtaus ei katso kelloa, vaan sydäniskurin pitää olla lähietäisyydellä ja saatavilla, kun tarve tulee. K-kaupat ovat auki laajoilla aukioloajoilla ja esimerkiksi oma kauppamme on auki 24 h. Laitteen saa käyttöön aina, kun sitä tarvitaan. Pidin Mustapekkaa hyvänä keskeisenä sijaintina iskurille.”

Jouni otti yhteyttä lähialueen kauppiaisiin ja innosti Oulunkylän K-Raudan kauppias Jussi Perälän sekä K-Market Masurkan kauppias Olli Runokankaan mukaan yhteisiin talkoisiin. Iskurit päätettiin sijoittaa K-Rauta Oulunkylän, K-Market Pikkupekan ja Masurkan sekä K-Supermarket Mustapekan lisäksi Käpylän kirkkoon. Näin saatiin Käpylän alueelle kartallakin katsottuna varsin hyvä peitto sydäniskureille.

 

K-kauppojen avulla kattavuutta sydäniskureiden saatavuuteen 

 Sydäniskureita löytyy jo nykyisellään monista K-kaupoista ympäri Suomea. Laitteesta ilmoitetaan K-kaupoissa yleensä kaupan ovessa olevalla kansainvälisellä vihreä-valkoisella tunnuksella. Iskuri on kiinnitetty seinään näkyvälle paikalle, jotta hädän sattuessa sen löytää sen helposti. 

Sydäniskuri antaa sydänpysähdyspotilaalle sähköiskun kahden rintakehään liimattavan elektrodin kautta ja pyrkii palauttamaan sydämen haitallisen rytmin normaaliksi. Nopealla toiminnalla on iso merkitys, sillä sydämenpysähdyspotilaan ennuste heikkenee sitä mukaa, mitä kauemmin sydän on pysähtyneenä. 

Sydäniskuria voi huoletta käyttää myös ensikertalainen, sillä iskuri neuvoo toimenpiteet ääniohjein elvytyksen ajan. Laite osaa myös analysoida sydämen rytmin eli se kertoo, onko isku tarpeen.  

Jouni Ekholmin henkilöstö on koulutettu sydäniskureiden käyttöön ensiapukoulutuksen yhteydessä. 

”Vaikka laitteen käyttö on helppoa, antaa tunnin koulutus ensiapukoulutuksen yhteydessä lisävarmuutta sydäniskurin käyttöön hätätilanteen sattuessa., summaa Ekholm.

Voit tarkistaa lähimmän sydäniskurin sijainnin osoitteesta defi.fi tai112 Suomi -sovelluksesta. 

Suomen Punainen Risti on tehnyt ohjevideon sydäniskurin käyttöön elvytystilanteessa 

 

>Vuonna 2001 K-kauppiasuransa aloittanut Jouni Ekholm toimii K-Supermarket Mustapekan ja K-Market Pikkupekan sekä Pikkusiskon kauppiaana Helsingissä. 

 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös