Miljoonien kuppien kahvinporot Neste K -liikenneasemilta raaka-aineeksi kiertotaloushankkeeseen – ensimmäisenä maailmassa

Kesko ja Berner aloittivat tammikuussa 2022 pilotin uraauurtavasta kiertotalousyhteistyöstä, jossa Neste K –liikenneasemilla syntyviä kahvinporoja hyödynnetään Pirkka-kotipuutarhanhoitotuotteiden valmistuksessa. Nyt kahvinporoista on jalostettu ensimmäinen testierä kasvumultaa ja toimintatapa laajenee kaikkien Neste K -liikenneasemien käyttöön.

Monelle suomalaiselle pysähdys liikenneasemalla tarkoittaa virkistävää kahvitaukoa. Neste K -liikenneasemilla keitetään vuosittain miljoonia kuppeja kahvia, joka tarkoittaa, että myös kahvinporoja kertyy biojätteeseen suuria määriä. Kahvin käyttö kasvien ja kukkien lannoitteena on tuttu niksi monelle kotipuutarhurille. Neste K -liikenneasemien ja Bernerin yhteistyömallissa vanha tapa muuttuu maailmanluokan vastuullisuusteoksi, kun kymmeniä tuhansia kiloja kahvinporoja saadaan hyötykäyttöön jalostamalla ne raaka-aineeksi Pirkka-kotipuutarhanhoitotuotteisiin.

”Edistämme K-ryhmässä ennakkoluulottomasti kiertotaloutta. Hanke on ainutlaatuinen ja tietääksemme ensimmäinen maailmassa”, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Ensimmäinen erä multaa jo testikäytössä 

Yhteistyömallia kehitettiin alkuvuonna käynnistetyn pilotin aikana kymmenellä Neste K –liikenneasemalla. Pilottiasemilta kerätystä kahvinporosta on valmistettu testierä kasvumultaa Bernerin käyttämällä Saarijärven laitoksella. Testierää kokeillaan kasvatukseen muun muassa K-ryhmän asiakkaista koostetussa kuluttajapaneelissa loppuvuoden aikana. 

Myös Neste K Linnatuulen liikenneasemalta voi löytää ruukullisen uutta kasvumultaa, johon istutetun salaatin kasvua niin henkilökunta kuin asiakkaatkin seuraavat innolla. Neste K Linnatuulen kauppias Seppo Lauer on idean isä ja oli mukana hankkeen pilotissa. ”Huomasin, kuinka valtavat määrät kahvinporoja menee biojätteeseen päivittäin. Kahvinporojen kerääminen on ollut aseman arjen ohessa vaivatonta. Asiakkaamme ovat yllättyneet iloisesti, kun ovat kuulleet, että kallisarvoisesta raaka-aineesta jäävät porot hyödynnetään nyt viimeiseen asti”, Lauer kertoo.

Kahvinporojen matka kahvinkeittimestä kaupan multahyllylle

Kahvinporot kerätään suodatinpusseineen Neste K -liikenneasemilta normaalin paluulogistiikan mukana Keskon päivittäistavarakaupan keskusvarastolle Vantaan Hakkilaan. Suodatinpussit saadaan samalla hyötykäyttöön, sillä ne tekevät yhdessä ainekseen lisättävän kotimaisen kuituhampun kanssa tiiviistä aineksesta ilmavampaa ja helpottavat näin kahvinporojen kompostoitumista. 

Vantaalta kahvinporot jatkavat matkaansa Bernerin GreenCare -brändin yhteistyökumppanin tuotantolaitokselle Saarijärvelle, jossa kahvijätteestä jalostetaan materiaalia hyödynnettäväksi Pirkka-kotipuutarhanhoitotuotteiden, kuten luomulannoitteen ja kasvumullan valmistuksessa. Kahvinporot kompostoidaan ja ainekseen lisätään Raision Beanit-härkäpaputuotteiden valmistuksen sivutuotteena syntyvää ravinteikasta härkäpavunkuorta. Kahvijätteen ansiosta tuotannossa voidaan vähentää kasvuturpeen käyttöä. 

”Olemme ilolla mukana tarjoamassa innovatiivista kiertotalousratkaisua kotipuutarhureiden käyttöön. Pilottiyhteistyö on edennyt sujuvasti ja odotamme mielenkiinnolla kuluttajapaneelin kokemuksia. Tuotteet valmistuvat juuri sopivasti kotipuutarhureiden käyttöön tulevalle kasvukaudelle”, kertoo Bernerin GreenCaren tuoteryhmäpäällikkö Jussi Petäjä.

Uudet Pirkka-kotipuutarhanhoitotuotteet saapuvat K-kauppoihin alkukeväällä 2023.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös