Kinkkutemppu tulee taas – K-ryhmä mukana seitsemättä kertaa

Monille suomalaisille osaksi joulunvieton perinnettä muodostunut Kinkkutemppu järjestetään tänä vuonna jo seitsemännen kerran. Suosittu kiertotaloustempaus tarjoaa jokaiselle suomalaiselle mahdollisuuden kierrättää jouluruokien valmistuksesta syntyneet paistinrasvat helposti. Keräys alkaa perjantaina 16.12.2022 ja jatkuu aina 8.1.2023 saakka. Valtaosa paistinrasvojen lähes 250 keräyspisteestä sijaitsee K-ruokakauppojen yhteydessä. Kinkkutemppu järjestetään 15 eri toimijan yhteishankkeena.

Kyselytutkimuksen* mukaan perinteisen kinkun aikoo hankkia joulupöytäänsä viime vuoteen verrattuna yhä useampi, jopa 73 prosenttia suomalaisista. Jouluna paistinrasvaa syntyy poikkeuksellisen paljon ja siksi on tärkeää muistaa myös kierrättää se oikein. Vaikka kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva DieselTM -polttoaineen valmistuksessa. Samalla halutaan korjata haitallisia toimintatapoja, kuten paistinrasvojen kaataminen viemäriin, mikä saattaa aiheuttaa tukoksen.

Kinkkutemppu onnistuu helposti kauppareissun yhteydessä

Kinkkutempun keräyspisteitä löytyy valtakunnallisesti kaikkien K-Citymarketien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen sekä Neste- ja Neste K -asemien yhteydestä. Paistinrasvojen palautus onnistuu siis helposti esimerkiksi kauppareissun yhteydessä, sillä keräys jatkuu joulunpyhien yli aina 8.1.2023 asti.

”Olemme K-kauppiaiden kanssa mielellämme mukana tässä perinteeksi muodostuneessa tempauksessa. Kinkkutemppu tuo kiertotalouden konkreettisesti lähelle asiakkaidemme arkea ja laaja kauppaverkostomme tekee keräykseen osallistumisen mahdolliseksi ympäri Suomen”, toteaa Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.

Viime vuonna joulunajan kiertotalousteko keräsi paistinrasvaa yhteensä huimat 55,5 tonnia. Joulukinkusta ja muiden jouluruokien paistinrasvoista kerätystä rasvamäärästä valmistetulla Neste MY Uusiutuva DieselTM -polttoaineella voisi ajaa henkilöautolla jopa 270 edestakaista matkaa Hangosta Utsjoelle.

Näin osallistut Kinkkutemppuun

  • Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.
  • Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.
  • Anna rasvan hyytyä viileässä.
  • Vie rasvatölkit lähimpään keräyspisteeseen 16.12.2022–8.1.2023 välisenä aikana.
  • Ethän laita tölkkejä keräysastiaan muovipussissa.

Kaikki paistinrasvat kelpaavat. Vaikka kampanja on lainannut nimensä suomalaisten joulupöytien suosituimmalta ruoalta, joulukinkulta, voi keräyspisteisiin tuoda myös kalan, kalkkunan ja muiden jouluruokien paistinrasvat.

Ei lasia, metallia tai muovia. Tuo rasva keräyspisteeseen kartonkisessa pakkauksessa, esimerkiksi maitotölkissä. Älä käytä lasista, metallista tai muovista pakkausta, koska ne vaikeuttavat kierrätysprosessia.

Anna viemäreille joulurauha. Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Jos lähelläsi ei ole Kinkkutemppu-keräyspistettä, voi paistinrasvan hävittää kodin bio- tai sekajätteen mukana.

Lisätietoja

Kinkkutempun keräyspisteet, tarkemmat kierrätysohjeet sekä usein kysytyt kysymykset ja vastaukset löytyvät osoitteesta www.kinkkutemppu.com.

Yhdessä K-ryhmän kanssa Kinkkutempussa ovat mukana Kemianteollisuus, Neste, Lassila & Tikanoja, Rasmix, Kemian pooli, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima ry. KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry.

*) Lihatiedotuksen teettämä kyselytutkimus 2022


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös