K-Citymarket Lohjalla talkoillaan luonnon monimuotoisuuden hyväksi – kurtturuusun tilalle kotoperäistä kasvillisuutta

K-Citymarket Lohjan pihalta poistettiin viime vuonna tuhansien neliöiden alalta haitallista vieraslajia, kurtturuusua. Vieraslajin tilalle istutetaan torstaina 19.5. talkoovoimin kotoperäistä kasvillisuutta, jonka tarkoituksena on edistää luonnon monimuotoisuutta ja houkutella alueelle pölyttäviä pörriäisiä.

Haitalliset vieraslajit, kuten runsaasti huomiota kerännyt kurtturuusu, ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Tiheäksi kasvavat kurtturuusupensaikot tarjoavat elinympäristön vain yksipuoliselle eliöjoukolle ja valtaavat tilaa Suomen alkuperäiseltä luonnolta.

K-Citymarket Lohjan pihalta raivatun kurtturuusun tilalle ei istutettu nurmikkoa tai asennettu kivetystä, vaan liikealueen biodiversiteettiä haluttiin lisätä kylvämällä vieraslajin tilalle niitty. Osa niityn kasveista alkaa kukkimaan vasta vuoden 2023 keväällä, minkä vuoksi niitylle kylvetään nyt lisää kotoperäisiä kasveja. Näin niitty saadaan kukkimaan jo tänä kesänä.

Torstaina 19.5. järjestettäviin talkoisiin kutsutaan mukaan myös lohjalaiset.

’’Halusimme rakentaa kaupan pihan niin, ettei se ole vain esteettisesti kaunis, vaan siinä on myös ajatusta takana, syvempi merkitys. Talkoot ovat oiva mahdollisuus myös asiakkaillemme päästä edistämään luonnon monimuotoisuutta konkreettisesti. Toivon, että lohjalaiset käärivät innolla hihansa ja tulevat suurella joukolla mukaan talkoisiin’’, kertoo K-Citymarket Lohjan kauppias Silja Törrönen.

Hyönteisten, kuten päiväperhosten, kimalaisten ja yökkösten, lentomatka on noin 100 - 500 metriä. Jotta pörriäiset voivat laajentaa elinpiiriään uusille alueille, ne tarvitsevat rakennetun ympäristön keskellä avukseen askelniittyjä. Välilaskupaikkojen avulla eliöt voivat esimerkiksi lisääntyä, levätä, ruokailla ja jopa talvehtia. Lohjan K-Citymarketin askelniityllä voi siis olla suurikin merkitys luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta.

”Monimuotoisuus on valtavan suuri asia, jota voidaan edistää hyvinkin pienillä teoilla. Toivomme, että uudistetut kukkivat alueet löytävät kaikenlaiset pölyttävät pörriäiset ja niiden mukana myös linnut. Monipuolinen kasvillisuus sitoo maaperään myös enemmän hiiltä kuin pelkkä nurmikko”, sanoo L&T:n Viherpalvelujen aluejohtaja Satu Sokkinen.

Alueelle jäävien nurmialueiden vehreys ja hyvinvointi varmistetaan Bernerin lahjoittamalla GreenCare Ympäristön Ystävä -kiertotalouslannoitteella, jonka raaka-aineesta 80 prosenttia on kierrätettyä. Myös naapurissa oleva Lohjan K-Rauta ja sen kauppias Antton Rossi osallistuu talkoisiin lahjoittamalla neljä hyönteishotellia, jotka tarjoavat eri pörriäisille paikan yöpyä, pesiä ja talvehtia.

Luonnon monimuotoisuus nostettu K:n vastuullisuusstrategiassa ilmaston rinnalle

K-ryhmän uuden vastuullisuusstrategian yhtenä painopistealueena on ilmasto ja luonto, ja biodiversiteettityön merkitys nousee entisestään. K-ryhmän tavoitteena on ehkäistä luontokatoa omassa toiminnassaan ja koko arvoketjussa.

’’Ymmärrämme kaupan alan yrityksenä roolimme luonnon monimuotoisuuden turvaajana ja edistäjänä. Lähdemme nyt vahvistamaan työtämme luonnon hyväksi ja asetamme tavoitteet biodiversiteettivaikutuksillemme. K-Citymarket Lohjan pihan ennallistaminen on yksi hieno esimerkki siitä, mitä kauppa voi tehdä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi’’, kertoo Keskon Etelä-Suomen aluejohtaja Mika Sivula.

Takaisin ylös