Energiatietoisuus vahvassa nousussa – suomalaisten energiaremonttisuunnitelmien kärjessä valaistuksen uusiminen, ilmalämpöpumpun hankinta sekä vedensäästöratkaisut

Veden ja energian säästäminen kiinnostaa kuluttajia. K-Raudan tutkimuksen* mukaan kuluttajat osallistuvat energiatalkoisiin suosimalla energiatehokasta valaistusta, ilmalämpöpumppua sekä vettä säästäviä hanoja ja suihkuja. Kyselyssä kartoitettiin jo hankittujen hyödykkeiden tai niiden ostoa suunnittelevien kuluttajien aikeita.

Energian hinnannousu ajaa suomalaisia etsimään uusia konsteja energian säästämiseksi. K-Rauta tutki, mitkä ovat kuluttajien eniten harkitsemat panostukset energiatalkoisiin.

”Tällä hetkellä taloudellinen säästö on merkittävin motiivi energiansäästöremonteissa. Merkillepantavaa on myös se, että luonnonvarojen säästö ja ilmastonmuutoksen hillitseminen olivat seuraavat motiivit energiasäästöpanostuksiin. Kaikkiaan kuluttajien vastuullisuustietoisuus on arviomme mukaan nousussa”, analysoi tuloksia K-Raudan ketjujohtaja Olli Pere.

Kärjessä valaistuksen uusiminen  

K-Raudan tutkimuksen mukaan asiakkaat ovat jo toteuttaneet tai harkitsevat erityisesti energiatehokkaaseen valaistukseen siirtymistä. Moni myös harkitsee ilmalämpöpumpun tai ilmavesilämpöpumpun hankintaa. Kolmanneksi yleisimmin suunniteltiin vaihtoa vettä säästäviin suihkuihin ja hanoihin. Hukkalämmöstä haluttiin eroon tiivistämällä tai uusimalla ikkunat ja ovet.

TOP 5 -hankinnat - tehnyt jo hankinnan tai harkitsee hankintaa

  1. energiatehokas valaistus, esim. LED-valaistus (5,02) 
  1. ilmalämpöpumppu tai ilmavesilämpöpumppu (3,99) 
  1. vettä säästävät hanat ja suihkut (3,90) 
  1. ikkunoiden kunnostaminen tai uusiminen (3,55) 
  1. ovien kunnostaminen tai uusiminen (3,52)

Asteikko 1 (En aio hankkia) – 6 (Olen jo tehnyt hankinnan)

Tilastotiedon valossa kotitalouksissa energiaa kuluu eniten tilojen ja käyttöveden lämmitykseen, seuraavaksi eniten kodinkoneiden käyttöön ja valaistukseen**.

”On erittäin ilahduttavaa, että tutkimuksemme mukaan kuluttajat ovat vahvasti mukana energiatalkoissa. Energiansäästösuunnitelmien kärjessä on monia myös helposti ja kohtuullisilla kustannuksilla tehtäviä toimia. Energiaremontteihin tehtävä investointi kannattaa joka tapauksessa tehdä nyt, vaikka asennusajat voivatkin paikoitellen olla pitkiä: energiansäästö kannattaa aina, olivat taustalla sitten taloudelliset tai ilmastoon liittyvät syyt”, painottaa Pere.

K-Raudan vinkit energiansäästöön 

  • Päivitä valaistus ledeihin 
  • Tiivistä ikkunat ja ovet 
  • Huollata ilmanvaihto  
  • Varmista lämmönsäätö – erityisesti termostaatit 
  • Käy läpi lämmöntuotantovaihtoehdot

*K-Raudan tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä kesäkuussa 2022 K-ryhmän K Kylä-asiakasyhteisössä. Vastaajien kokonaismäärä oli 1203. 

**Tilastokeskus: Asumisen energiankulutus 2020 -julkaisu
 

Lisätietoja: 

Ketjujohtaja Olli Pere, K-Rauta, puh. 050 306 3698, olli.pere@kesko.fi 
Viestintäpäällikkö Reetta Hiltunen, K-Rauta, puh. 040 520 9381, reetta.hiltunen@kesko.fi 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös