Suurimmat jäätelönystävät asustavat Pirkanmaalla ja Satakunnassa – lämmin sää on kasvattanut jäätelömyynnin uusiin lukemiin

Suomalaiset ovat jäätelökansaa ja kuluttavat kylmää herkkua ympäri vuoden. Erityinen myyntipiikki nähdään kuitenkin kesällä: mitä kuumempaa, sitä enemmän jäätelöä ostetaan. Erityisen paljon tänä kesänä on ostettu erilaisia monipakkauksia, jotka ovat kasvattaneet suosiotaan koko maassa. Mitä makuihin tulee, suosikit koko Suomessa ovat suklaa, sekoitukset ja vanilja.

Kerta-annokset eli yksittäispakatut jäätelöt ovat kaikkein alttiimpia säiden vaihtelulle, ja niitä ostetaan enemmän erityisesti silloin, kun lämpimät kelit alkavat. Kotipakkausten eli esimerkiksi litran jäätelöpakettien kysyntä puolestaan säilyy tasaisempana ympäri vuoden. Vaikka lämpimät säät kasvattavatkin jäätelömyyntiä, on erityisen korkea piikki melko lyhyen ajan ilmiö. Helteiden vaikutus jäätelömyyntiin tasaantuu sitä mukaa, mitä pidempään erityisen lämmin sää jatkuu.

”Kesällä jäätelöä ostetaan ymmärrettävästi talvea enemmän, mutta helteiden aiheuttama piikki jää silti usein melko teräväksi. Kysyntä toki asettuu keskimääräistä korkeammalle tasolle, mutta tasaantuu verrattuna aivan ensimmäisten hellepäivien aiheuttamaan myyntipiikkiin”, K-ryhmän osto- ja myyntipäällikkö Kirsi Väistö kuvailee.  

Vaikka samansuuntaiset trendit näkyvät jäätelöiden osalta koko maassa, on jäätelönkulutuksessa myös eroja. Eroja suomalaisten jäätelötottumuksissa on esimerkiksi siinä, millaisia pakkauksia tai minkä tyyppisiä jäätelöitä ostetaan.

”Kaikkein suurimmat jäätelönystävät asuvat Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Pirkanmaalla ostetaan suhteessa eniten kaikkia eri jäätelötyyppejä kerta-annoksista kotipakkauksiin. Satakunta seuraa hyvänä kakkosena: siellä korostuvat kaikki muut tyypit paitsi kotipakkaukset. Suhteessa vähiten jäätelöä ostetaan Pohjanmaalla ja Etelä-Savossa, mutta ero maan keskiarvoon on kuitenkin hyvin pieni”, Väistö kertoo.

Kotipakkauksissa kärkipaikkaa pitää Uusimaa, jonka jäljessä tulee Lappi. Jäätelöpuikkojen osalta ykkösmaakuntien Pirkanmaan ja Satakunnan perässä on Kanta-Häme. Jäätelötuutin ostaa satakuntalaisen jälkeen todennäköisimmin kainuulainen tai keskisuomalainen. Pikari on ykkössuosikki Varsinais-Suomessa.

Monipakkaukset, jotka sisältävät joko samanlaisia tuotteita tai lajitelman erilaisia jäätelöitä, ovat erityisesti pohjalaisten suosikkeja: niitä ostetaan erityisen paljon Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Myös mehujäät korostuvat pohjalaismaakunnissa ja Keski-Suomessa.

”Erityisen suosittuja mehujäitä ovat Pirkan ötökkäjäätelöt. Amppari on ollut suomalaisten suosikki jo neljällä vuosikymmenellä, ja sitä myytiin kesällä 2020 yli miljoona kappaletta. Ampparin sukulaiset Murkku, Koppis, Leppis ja Toukkis ovat nekin hyvin suosittuja, ja kaikkia näitä myydään runsaasti sekä yksittäin että monipakkauksissa”, Väistö sanoo.

Takaisin ylös