Pieni suuri teko: Työ mahdollisti Jesperille muuton omaan kotiin

Osatyökykyiset ovat merkittävä työvoimapotentiaali. 20-vuotiaalle Jesperi Käräjähongalle vakituinen työpaikka K-Market Reijolassa mahdollisti muuton ensimmäiseen omaan asuntoon. Kauppias Toni Ahonen uskoo kaikista yrityksistä löytyvän tehtäviä, joissa osatyökykyinenkin voi auttaa yritystä menestymään.

Kun Jesperi Käräjähonka haki ensimmäistä harjoittelupaikkaansa joensuulaisesta K-Market Reijolasta, hän ei osannut odottaa työskentelevänsä kaupassa jonakin päivänä vakituisesti.

– Se ei käynyt mielessä. Työssäkäyminen ei ole ollut minulle koskaan mikään itsestäänselvyys, Käräjähonka kertoo.

Kauppias Toni Ahonen oli kuitenkin alusta alkaen toista mieltä.

– Kehitysvammaisille ja osatyökykyisille työt voivat olla kiven alla. Minulla oli alusta alkaen ajatuksena, että jos vain meillä on mahdollisuus palkata Jesperi ja hänen työpanoksellaan on aitoa merkitystä meidän arjessa, niin miksi en palkkaisi häntä, Ahonen sanoo.

Käräjähonka lunastikin nopeasti paikkansa työyhteisössä ja tämän vuoden kesäkuussa hän aloitti palkkatuen avulla vakituisessa työsuhteessa Reijolassa. Työtehtävät on räätälöity hänelle sopiviksi.

– Parasta hommaa kaupalla on kuorman purku, lisäksi teen hintalappuja ja katson vanhat kuormat läpi. Haluaisin olla täällä töissä niin pitkään kuin mahdollista, hän kertoo.

Katso video:

 

Kauppias Toni Ahosen mielestä yrittäjillä on vastuu pyrkiä työllistämään myös osatyökykyisiä ja kehitysvammaisia henkilöitä, jos se vain on yrityksen näkökulmasta mahdollista. Esimerkiksi palkkatuen avulla työllistämisen kynnys madaltuu selvästi.

– Kaikissa yrityksissä on varmasti tehtäviä, joissa osatyökykyinenkin ihminen pystyy aidosti auttamaan yritystä menestymään. Oma arvonsa on myös monimuotoisella työyhteisöllä, jossa pystymme kaikki oppimaan toisiltamme myös erilaisuudesta.

Osatyökykyisten työllistämisen kynnystä voisi laskea myös keventämällä byrokratiaa sekä tarjoamalla yrittäjille lisää käytännön tietoa ja toimintaohjeita. Myös Ahonen kertoo törmänneensä muutamiin yllättäviin byrokraattisiin kiemuroihin, joihin hän ei kauppiaana osannut täysin varautua.

– Työnantajalta tämä vaatii lähinnä tietoisuutta siitä missä järjestyksessä koko prosessi etenee ja mitä pitää olla tehtynä missäkin järjestyksessä. Itse olin positiivisesti yllättynyt varsinkin paikallisen TE-toimiston aktiivisuudesta: minuun oltiin jo etukäteen yhteydessä että muistathan tehdä tämän asian tähän mennessä, Ahonen kertoo ja kiittelee hyvää yhteistyötä myös Käräjähongan oppilaitoksen, ammattiopisto Luovin kanssa.

Jesperi Käräjähonka kertoo työpaikan tuovan elämään uudenlaista tukea ja turvaa. Työ on mahdollistanut hänelle myös muuton ensimmäiseen omaan asuntoon.

– Olen asunut omassa asunnossani nyt neljä kuukautta. Omassa kodissa on mukavaa ja rauhallista ja siellä voi harrastaa omia juttuja.

Käräjähongan tapauksessa se tarkoittaa ennen kaikkea rock- ja hevimusiikkia: musiikki on ollut olennainen osa elämää alkaen jo radion kuuntelusta perheen yhteisillä automatkoilla lapsena.

– Nykyään rock on harrastus. Tulevaisuudessa haluaisin tulla paremmaksi kitaristiksi.

> Jesperi Käräjähonka on työskennellyt vakituisessa työsuhteessa joensuulaisessa K-Market Reijolassa kesäkuusta 2021 alkaen. Toni Ahonen on toiminut K-Market Reijolan kauppiaana vuodesta 2015 lähtien.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös