Pieni suuri teko: Kauppias Mika toteutti 89-vuotiaan Allin unelman

89-vuotiaalla Alli Niiniojalla oli yksi toive: päästä itse kauppaan vielä yhden kerran. Kun Niiniojalle koko korona-ajan ostoksia kotiin kuljettanut K-kauppias Mika Lindeqvist sai kuulla unelmasta, hän päätti tehdä siitä totta.

Alli Niinioja on asunut omalla kotitilallaan Heinosniemessä Jyväskylän Korpilahdella hämmästyttävän pitkään, vuodesta 1955 lähtien. Viimeiset toistakymmentä vuotta, puolison kuoleman jälkeen, Niinioja on asunut yksin. Ajoittain yksinäisiltä tuntuviin päiviin hän oli ehtinyt tottua hyvissä ajoin ennen korona-aikaa. Tytär ja lapsenlapset perheineen ovat olleet korvaamaton apu, ja kirjaston lainakirjoja ja kryptolehtiä on kulunut kovalla tahdilla.

Lähimpään kauppaan Niiniojalla on matkaa kilometritolkulla. Kauppa-asiat hoituivat pitkään asiointiautolla, joka haki Niiniojan ja muita alueen ikäihmisiä viikoittain Korpilahdelle ostoksille. Koronan myötä kuljetukset kuitenkin jouduttiin lopettamaan. Kun Niinoja sitten näki paikallislehdessä ilmoituksen Jämsänkoskella sijaitsevan K-Market Viljan ruoan kotiinkuljetuksista, hän päätti heti soittaa kauppias Mika Lindeqvistille.

– Meillä on ollut verkkokauppa ja kotiinkuljetus nyt puolentoista vuoden ajan. Allille ollaan kuljetettu ruokaa vuoden päivät. Alli on siinä mielessä poikkeus, että meille tulee kaupalta matkaa Allin pihaan 46 kilometriä, kauppias kertoo.

– Mielelläänhän nämä kuljetukset on silti tehnyt, kun tänne sorateiden päähän eivät muut tee toimituksia. Alli on kuitenkin tehnyt elämäntyönsä maatalouden parissa ja maitotuottajana. Jos ei Allin kaltaisia ihmisiä olisi, niin eihän meillä olisi mitä kaupassa myydä. Alli on myös mahtava persoona: huumorintajuinen ja sanavalmis. Ihan mahtavia elämänviisauksia saa kuulla joka kerta, kun Allin luona käy.

Viime vuoden alkupuolella Niinioja pääsi käymään itse kaupassa vain kahdesti, kunnes korona päätti omat kauppareissut kokonaan. Kun eräänä päivänä Taloustutkimuksen puhelinhaastattelija kysyi Niiniojalta hänen unelmistaan, vastaus tuli kuin kaupan hyllyltä.

– Mulle tuli yks kaks mieleen, että jos vielä pääsisi itse kauppaan ja saisi itse tehdä ostoksia. Se nauroi heleesti ja sanoi, että ei oo suuret vaatimukset, Niinioja kertoo huvittuneena.

Erään kotiinkuljetusreissun yhteydessä Niinioja kertoi puhelusta kauppiaalle, joka päättikin yllättää ja tehdä unelmasta totta.

– Ajattelin, että minähän pystyn tämmöisen haaveen toteuttamaan. Kun itse viettää kaupalla suurimman osan ajastaan ja toisella on haave päästä edes kerran käymään kaupassa, niin miksipä tällaista ei sitten toteuttaisi, Lindeqvist pohtii.

Varhain kukonlaulun aikaan toukokuisena sunnuntaiaamuna K-kauppias haki Niiniojan kotoaan ja tarjosi hänelle yksityisen, koronaturvallisen kauppareissun hyvissä ajoin ennen kaupan avautumista muille asiakkaille.

Mika Lindeqvist on toiminut K-kauppiaana vuodesta 2016 lähtien. Jämsänkoskelaisen K-Market Viljan lisäksi hän on kauppiaana K-Market Kaipolassa. Ennen kauppiasyrittäjäksi ryhtymistään Lindeqvist ehti työskennellä vuosikymmenen ajan poliisina. Kun yrittäjyys alkoi kiinnostaa, hän päätyi ensin autokaupan pariin ja lopulta K-kauppiasvalmennukseen.

– Työ on tuntunut omalta, Lindeqvist sanoo.

Hän korostaa että kauppiaan työssä on kyse vastuullisesta tehtävästä, joka tuo mukanaan myös velvollisuuksia.

– Kun tällaiseen ammattiin on lähtenyt, kyllä se sitten myös velvoittaa tiettyihin asioihin. Tällaisena poikkeusaikana täytyy osallistua ja miettiä miten voi auttaa ihmisiä. Se on minulle osa ammattiylpeyttä.

Alli Niinioja on saanut korona-aikana paljon apua lapseltaan ja lapsenlapsiltaan. Osaltaan myös kauppiaan tarjoama apu on ollut mahdollistamassa kotona asumista. Tutulta kotitilalta Niinioja ei ole jatkossakaan aikeissa ihan heti lähteä.

– Hyvin olen viihtynyt. Työtä ja leipää on riittänyt, ja sehän tässä on tärkeintä. Mutta oon mä miettinyt sen valmiiksi, että sitten lähdetään kun on aika lähteä. En mä sitä osaa surra etukäteen, Niinoja sanoo.

Kotiinkuljetukset K-Market Viljasta jatkuvat, ja yksityinen kauppareissu oli Niiniojalle mukava kokemus.

– Mika on vertaansa vailla! Tuntuu kuin olisin tuntenut tämän kauppiaan jo ikäni. Voi puhua ja höpöttää vähän joka asiasta. Kyllähän mä tunnen ihteni vähän erityiseksi ihmiseksi, kun kaupan ovet avataan minulle erikseen.

– Onkohan tämä sitten jotain, mitä mä voin vanhana muistella. Enhän mä nyt vielä ole kuin vuotta vaille 90. Eihän sitä vanhaksi voi sanoa, kun se on vain iäkäs.

> K-kauppias Mika Lindeqvist on toiminut jämsänkoskelaisen K-Market Viljan kauppiaana vuodesta 2016 lähtien ja K-Market Kaipolan kauppiaana vuodesta 2018 lähtien. Ennen kauppiasuraansa Lindeqvist työskenteli poliisina ja automyyjänä.

 

 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös