Eskarilaisten Kierrätyskaverit-kirja otettiin vastaan innolla - ensimmäinen painos tilattiin loppuun neljässä päivässä

Eskarilaiset kautta Suomen saavat ensimmäistä kertaa oman tehtäväkirjansa, joka tutustuttaa lapsia kierrätyksen ja kiertotalouden saloihin. Opetusmateriaali on otettu vastaan innolla päiväkodeissa - ensimmäinen painos tilattiin loppuun jo neljässä päivässä. Materiaalin on tuottanut Oppi&ilo, ja sen taustalla ovat Arla, UPM ja K-ryhmä.

Tärkeää aihetta on haluttu lähestyä ennen kaikkea positiivisuuden, ilon ja leikin kautta. Kierrätyskaverit-kirjassa seikkailee Oppi ja Ilo -kirjoista tutut Anna ja Joonas sekä Aamu-kissa ja mietteliäs mehiläinen. Mainio nelikko ohjastaa eskarilaista mieltä kutkuttavien ja visuaalisten, lapsille sopivien tehtävien avulla miettimään tärkeitä kiertotalousaiheita.

Toiminnallisten puuha- ja tutkimustehtävien avulla erilaiset kiertotalouden aiheet, kuten luonnonvarat ja niiden hyödyntäminen, kierrättäminen ja uusiokäyttö tulevat lapsille tutuiksi. Teemat ovat isoja ja tärkeitä, ja niitä on haluttu lähestyä leikin ja ilon keinoin. Vanhemmat ja opettajat tietävät hyvin, että ympäristöasiat voivat herättää lapsissa kysymyksiä ja huoltakin. Tärkeänä lähtökohtana onkin ollut myönteinen ja ratkaisukeskeinen lähestyminen aiheeseen – kierrätyksen tulee olla lapselle hauska juttu!

Esimerkit tehtäviin löytyvät lasten omasta arjesta ja lähiympäristöstä. Tehtävissä mm. tutustutaan kierrätysmerkkiin väritystehtävän avulla, innostetaan löytämään roskalle oma jäteastia ja haastetaan miettimään omaa vedenkulutusta.

Tehtävistä kovasti pitävä hämeenlinnalainen eskarilainen Rasmus antoi täydet pisteet Kierrätyskaverit-kirjalle.

”Roskaralli oli mun lempparitehtävä. Se oli ihan helppo. Paitsi yhdessä kohdassa mun piti vähän miettiä ja onneksi on pyyhekumi”, Rasmus tuumasi.

Ensimmäinen painos vietiin käsistä

Maksuton materiaali koostuu eskarilaisten tehtäväkirjasta ja sitä tukevasta opettajan materiaalista, joka antaa käytännön ideoita ja vinkkejä opetukseen ja syventää aiheen käsittelyä. Eskariopettaja voi ladata materiaalin ryhmänsä käyttöön kierratyskaverit.fi-sivulta. Materiaali on tuotettu linjassa varhaiskasvatuksen opetussuunnitelman kanssa eikä se sisällä mainontaa. Kierrätyskaverit-tehtäväkirja on saatavilla PDF-muodossa myös englanniksi ja ruotsiksi.

Opetusmateriaali on otettu vastaan innolla päiväkodeissa – 60 000 kappaleen painos tilattiin loppuun jo neljässä päivässä ja 30 000 kappaleen lisäpainoksestakin on tilattu jo suurin osa. 

Yhteisiä tekoja kiertotalouden eteen

Tämän päivän valinnat vaikuttavat olennaisesti siihen, millaiseen maailmaan lapset kasvavat. Kiertotalouden edistäminen on Arlalle, UPM:lle ja K-ryhmälle yhteinen ja tärkeä tavoite. Arla ja UPM ovat tehneet yhteistyötä kiertotalouden edistämiseksi jo aiemmin ja nyt mukaan on liittynyt K-ryhmä. Oppi&ilo valikoitui kumppaniksi vahvan pedagogisen osaamisen ja tunnetusti kehittävien ja oivaltavien lastentuotteiden tekijänä.

''Kierrätys on usein se osa, joka kiertotalouden isosta kokonaisuudesta näkyy arjessa. Meistä on tärkeää, että aihe tulee tutuksi kaikille. Haluamme kasvattaa yhdessä sukupolven, jolle kierrätys on jokapäiväinen, hauska ja helppo asia'', sanoo Kati Janhunen, Arla Suomen Commercial Innovation Manager.

Takaisin ylös