Suuri grillikooste: keräsimme asiantuntijoilta kaiken oleellisen kesän 2025 grillauksesta

Grillikausi käynnistyi toukokuun puolella, joten kesän 2025 hitit alkavat jo olla näkyvissä. K-ruokakauppojen ostodatasta ilmenee muun muassa se, että suomalaiset ovat löytäneet uuden makkarasuosikin cheddarista. Myös päivitetyt ravitsemussuositukset vaikuttavat valintoihin, kun mietitään kesämenyytä, uskoo asiantuntija. Kesän kuumin laite sen sijaan on plancha- eli parilagrilli, joka mullistaa grillaamista.

Suomalaisten grilleissä tirisee makkara: 80 % K-ryhmän kyselyyn* vastanneista kertoo mieluiten grillaavansa makkaraa tai nakkeja kesäisin.

Perinteiset maustamattomat makkarat ovat suomalaisten kestosuosikkeja, mutta tänä vuonna cheddar-makkaroiden suosio on kasvanut poikkeuksellisen voimakkaasti, selviää K-ruokakauppojen ostodatasta. Niiden myynti on kasvanut reilusti yli kaksinkertaiseksi, kun verrataan huhti-toukokuun myyntiä vastaavaan ajankohtaan vuonna 2024.

”Voidaan puhua selvästä trendistä. Uskon, että cheddar-makkaroita löytyy useimpien suomalaisten grillistä tänä kesänä”, sanoo Keskon lihajalosteista vastaava valikoimapäällikkö Toni Hynninen.

Uutuusmakkaroista kesän suosikeiksi saattavat nousta Snellman Kunnon Koskenlaskija & Cheddar grillimakkara 360g sekä Atria Wilhelm Chekoni grillimakkara 350g  pekoni & cheddar, sillä huhti-toukokuun ostodatan mukaan suomalaiset ovat löytäneet ne K-ruokakauppojen hyllyiltä hyvin. Valikoimiin palaa myös Pirkka Parhaat jalapeno-cheddar raakamakkara 240g, joka vastaa tämän hetken makkaratrendiin juustoisella ja hieman tulisella makumaailmallaan.

Nauttii makkaran millaisena tahansa, yhdestä asiasta suomalaiset ovat samaa mieltä: peräti 56 % kyselyyn vastanneista kertoo valitsevansa sinapin sen päälle, kun taas vain 10 % haluaa syödä makkaransa ketsupin kanssa. 27 % vastaajista luottaa näiden kahden yhdistelmään.

Kasvikset ottavat pääroolia

Suomalaiset grillaavat myös kasviksia ahkerasti, ja uusien ravitsemussuositusten myötä grillikasvisten suosio kasvanee entisestään, uskoo Keskon vihannesten ja juuresten osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen.

”Pääpaino voi kääntyä hevi-lisukkeista siihen, että hedelmät ja vihannekset näyttelevätkin pääosaa grilliruokalautasella”, sanoo Eronen.

Valtaosan suosikkivihannes on maissi: 73 % K-ryhmän kyselyyn vastanneista kertoo grillaavansa sitä kesäisin. Maissin jälkeen suosituimpia grillikasviksia ovat paprika, sienet, kesäkurpitsa ja sipuli.

Jos maissia on grillattu jo moneen otteeseen, Eronen suosittelee seuraavaksi kokeilemaan parsaa, varsiparsakaalia ja tomaatteja. Ne ovat yhtä lailla helppoja, nopeita ja herkullisia grillissä valmistettuna.

”Myös muiden kaalien ja salaattien nopeaa grillaamista kannattaa kokeilla. Tänä kesänä kauppoihin tulee uutuutena ihana kotimainen Pirkka suippokaali, jonka voi maustaa esimerkiksi suolalla ja pippurilla ja grillata helposti lohkoina. Lisäksi grillatut hedelmät, kuten nektariinit ja ananakset, toimivat todella hyvin.”

Parilagrillistä kesän hitti

Tämän kesän ehdoton trendigrilli on niin sanottu plancha- eli parilagrilli, joka sujuvoittaa etenkin kasvisten grillausta, kun ei tarvitse pelätä niiden tippumista grillin sisuksiin. Parilagrillillä voi valmistaa myös kaiken muun ruuan aina aamiaismunakkaasta pihviin, pitsaan tai burgeriin.

”Parilagrillillä on helppo valmistaa myös katuruoka-tyyppistä, ns. mättöruokaa. Parila sopii erinomaisesti myös herkempien raaka-aineiden, esimerkiksi halloumijuuston, grillaamiseen. Joissakin malleissa mukana on AirFryer, jossa valmistuvat vaikkapa ranskalaiset grilliruuan lisukkeena. Hybridigrillejä, joissa yhdistyvät esimerkiksi kaasu- ja hiiligrillaus on muutenkin tullut nyt enenevissä määrin markkinoille”, kertoo K-Raudan tuotepäällikkö Panu Kiukkonen.

Ennen parilagrillejä trendinä olivat pitsauunit ja ennen pitsauuneja kamadot. Nyt näiden molempien kysyntä on tasaantunut, mutta kumpikin on vakiinnuttanut asemansa kuluttajien keskuudessa.

”Jenkeissä taas pellettigrillaaminen on noussut jopa suositummaksi kuin hiiligrillaaminen. Uskon, että Suomessakin pellettigrillien suosio tulee kasvamaan ajan kanssa. Pellettigrillaaminen sopii erityisesti hitaaseen kypsyttämiseen, jolloin ruuasta tulee erityisen mehevää ja herkullista. Eri pellettejä kokeilemalla saa hiiligrillaamisesta tuttuun savumaisen aromiin erilaisia vivahteita.”

Kaasugrilli pysyy vahvasti kestosuosikkina.

”Suomalaiset ovat perinteisesti kaasugrillaajakansaa. 3 polttimen grillit ovat meillä vuodesta toiseen se kaikkein suosituin vaihtoehto. Useimmilta takapihoilta löytyykin yhdistelmä: 3 polttimen kaasugrilli sivukeittimellä sekä sähkösavustin tai pallogrilli”, kertoo Kiukkonen.

Naapurimaassa Ruotsissa suosiossa ovat hieman suuremmat, 4 polttimen grillit, joiden Kiukkonen uskoo kasvattavan suosiotaan pian myös Suomessa. Myynnissä suuntaus näkyy jo hieman. Kysyntä on viime vuosina kasvanut jonkin verran myös pienissä, sähköpöytägrilleissä, jotka sopivat erityisesti parvekegrillaamiseen. Markkinassa suosiotaan ovat kasvattaneet mallit, joista löytyy ruskistuspolttimet sivukeittimen sijaan. Ruskistuspolttimilla saa viimeisteltyä paistopinnat tehokkaasti.

K-Raudoista grillejä ostetaan eniten alkukeväästä juhannukseen. Kauden alkamisajankohta riippuu siitä, kuinka lämmin kevät on.

Tulevaisuudessa Kiukkonen uskoo grilleihin tulevan lisää älyä.

”Jonkin verran esimerkkejä älygrilleistä on jo markkinoilla. Varmasti tulemme näkemään lisää grillaukseen soveltuvia sovelluksia, joiden avulla voidaan esimerkiksi säädellä lämpötiloja automaattisesti.”

Nämä ovat suomalaisten grillaussuosikit 2025

  • Cheddar-makkarat
  • Sinappi
  • Maissi
  • Plancha- eli parilagrilli
  • Kaasugrilli

*Kyselytutkimus K-Kylä-asiakasyhteisössä toukokuussa 2025. Kyselyyn vastasi 703 ihmistä.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös