Suomalaiset kertovat toiveensa: unohda rihkama, paras mökkituliainen ovat uudet kiuaskivet ja wc-paperi

Tuoreesta tutkimuksesta selviää, että hauskojen koriste-esineiden sijaan mökin omistajat toivovat vierailtaan arkisia asioita, kuten ruokaa, juomaa ja wc-paperia. Käytännönläheinen tuliainen ovat myös uudet kiuaskivet, sillä vain harva vaihtaa ne riittävän usein.

Juhannuksesta alkaa suomalaisten vilkkain mökkeilysesonki ja päänvaivaa voivat aiheuttaa myös sopivat mökkituliaiset. K-ryhmän uuden kyselytutkimuksen* mukaan mökkituliaisissa arvostetaan ennen kaikkea hyötyä ja käytännöllisyyttä. Ruokatuliaisia toivoi 65 prosenttia vastaajista ja juomia 61 prosenttia vastaajista. 39 prosentille vastaajista taas erilaiset mökkiarjen käyttötavarat olisivat mieluinen tuliainen. 

“Tavaratuliaisissa yksi ylitse muiden on ehdottomasti wc-paperi, jota käytännöllisempää lahjaa tuskin voi ollakaan. Lisäksi toivottiin kivoja servettejä ja talouspaperia yhteiseen pöytään sekä kertakäyttöastioita. Kaikenlaista turhaa rihkamaa halutaan välttää, ja toiveissa olivat ennen kaikkea vierailun aikana kuluvat arjen tavarat, joita vieraita varten pitäisi joka tapauksessa hankkia ja joita kaikki mökillä olijat käyttävät. Arjen käyttötavarassa korostettiin myös sitä, ettei niiden säilyvyyttä tarvitse miettiä, jos jotain jääkin yli”, kertoo Keskon käyttötavaran osto- ja myyntijohtaja Hannele Åberg

Mökkisauna vaatii uudet kiuaskivet vuosittain 

Mökkivieraiden kanssa saunominen on selvästi myös erottamaton osa kesämökkeilyä. Käyttötavaraa toivovien vastauksissa korostuivat myös erilaiset saunatuotteet: kertakäyttöpefletit, tulitikut, saippuat ja shampoot, saunavihdat, pyyhkeet ja tuoksut. 

K-Raudan saunoista vastaavalla tuoteryhmäjohtajalla Juha Huuskolla on käytännönläheinen ja hyödyllinen mökkituliaisvinkki: uudet kiuaskivet. 

”Kokemukseni mukaan vain harva muistaa vaihtaa kiuaskiviä riittävän usein. Uskon, että moni mökinomistaja ilahtuisi, jos juhannusvieras toisi mukanaan uudet kivet ja tarjoutuisi vielä kaveriksi niiden vaihtamiseen”, Huusko perustelee. 

Kiuaskivien vaihtamiseen on monia järkisyitä. Vaihto tulee tehdä tarpeeksi usein, sillä vanhat, murenevat kivet tukkivat kiukaan ilmakierron, mikä taas hidastaa kiukaan lämpenemistä. Sähkökiukaassa sähkönkulutus kasvaa ja pahimmillaan vastukset saattavat vahingoittua. 

Se, kuinka usein kiuaskivet tulisi vaihtaa, riippuu siitä, kuinka usein kiuasta käytetään. Jos saunaa lämmitetään esimerkiksi muutaman kerran viikossa, tulisi kivet vaihtaa noin kerran vuodessa. 

”Selkeitä merkkejä siitä, että kivet on aika vaihtaa, ovat saunan lämmitysajan piteneminen ja kivimurut kiukaan alla. Asian voi varmistaa kopauttamalla kiviä yhteen. Jos kivet lohkeilevat, on vaihdon aika”, Huusko neuvoo. 

Kiuaskiviä on tätä nykyä tarjolla monia erilaisia. Ennen kivien ostamista on hyvä selvittää, millaiseen kiukaaseen kivet ovat tulossa. Rautakaupoista saa apua ja neuvoja kivien valintaan. 

*Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä K-Kylä-asiakasyhteisössä toukokuussa 2024. Kohderyhmänä oli suomalainen aikuisväestö. Kyselyyn vastasi 739 vastaajaa, ja aineisto painotettiin väestöä vastaavaksi iän ja sukupuolen mukaan. 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös