K-Rauta muistuttaa: Korona-aikana rakennettu terassi pitäisi huoltaa viimeistään nyt

K-RAUDAN LEHDISTÖTIEDOTE 3.7.2023 Korona-aika innosti monia laajentamaan koti- ja mökkipihan terassia tai rakentamaan uuden. Koska puuterassi kannattaa öljytä vuosi tai pari rakentamisen jälkeen, on monessa pihassa viimeistään tänä kesänä edessä ensimmäinen huoltotehtävä. K-Raudan tutkimuksen* mukaan terassin huoltoa tänä kesänä suunnitteleekin 24 % suomalaisista, mikä vastaa noin 880 000 henkilöä.

Terassin säännöllinen pesu ja öljykäsittely varmistavat, että terassilaudat pysyvät priimakunnossa. Huolto onnistuu parhaiten lämpimällä poutasäällä.

”Terassin ensimmäisen öljyämisen aika on vuosi tai pari sen rakentamisen jälkeen, joten korona-aikaan rakennetut terassit on syytä huoltaa viimeistään tänä kesänä. Säännöllinen öljyäminen pidentää terassin ikää ja ehkäisee tikkuuntumista”, K-Raudan tuotepäällikkö Timo Vanninen neuvoo.  

Paras ajankohta käsittelylle on, kun lämpötila on yli kuusi astetta ympäri vuorokauden. Sääolosuhteista suotuisin on puolipilvinen sää. Sateella öljyäminen ei onnistu, ja suorassa auringonpaahteessa pintakäsittelyaine kuivuu liian nopeasti.

Huolto on helppoa, mutta siihen pitää varata muutama päivä aikaa, koska puun pitää antaa kuivua kunnolla pesun ja öljyämisen jälkeen.

K-Raudan asiantuntija Timo Vanninen kokosi parhaat vinkit terassin huoltoon.

1. Tee esityöt huolellisesti. Tarkasta rungon, terassilautojen ja kaiteen kunto. Vaihda huonot osat uusiin. Kierrä ylös nousseet ruuvit takaisin laudan pintaan.

Terassin käsittelyyn tarkoitetut aineet saattavat sisältää limakalvoja ja ihoa ärsyttäviä aineita, joten muista suojata myös itsesi. Käytä ihon peittäviä työvaatteita, kunnon käsineitä sekä suojalaseja tai kasvosuojaa.

2. Rapsuta tai hio rasva- ja muut roiskeet pois. Hio varovasti, ettei pintaan jää muita alueita vaaleampia laikkuja. Käytä esimerkiksi sopivaa hiomalevyä.

3. Pese terassi terassipesuaineella. Levitä aine harjalla puun pintaan ja anna sen vaikuttaa hetki. Homepesuaine on hyvä valinta, jos pinnassa näkyy tummia pilkkuja, levää tai sammalta. Siistikin terassi pitää puhdistaa terassipesuaineella, joka myös torjuu puun pintaa nakertavia mikrobeja.

4. Huuhtele pesuaine painepesurilla tai vesiletkun avulla. Älä käytä painepesurissa liian suurta painetta, jotta laudat eivät tikkuunnu. Jos terassi on jo tikkuuntunut, hio terassi puun syiden mukaisesti.

5. Anna puun kuivua täysin ennen öljyämistä. Näin öljy pääsee imeytymään puuhun kunnolla. Väritön puu- tai terassiöljy suojaa kosteudelta, lialta ja vähentää halkeilua. Sävytetty öljy suojaa paremmin auringon UV-säteilyltä eikä puu harmaannu. Jos puu on jo harmaantunut, sävyn voi vaihtaa alkuperäistä tummemmaksi.

6. Levitä öljy.  Käytä öljyämisessä terassilastaa, pensseliä tai sientä ja levitä öljyä yksi kerros. Vesiohenteisella terassiöljyllä yksi kerros on riittävä. Jos käytät liuotinohenteista terassiöljyä, arvioi öljyn kuivumisen jälkeen, riittääkö yksi käsittelykerta. Levitä ohut kerros yhdelle tai kahdelle laudalle kerrallaan päästä päähän – näin pintaan ei jää työsaumoja. Muista sekoittaa sävytetty öljy huolellisesti, jotta lopputulos on tasainen.

7. Viimeistele liinalla. Pyyhi puun pintaan jääneet öljyroiskeet. Anna puupintojen kuivua ohjeen mukaan, ja käsittele terassi tarvittaessa toiseen kertaan. Näin saat kestävän lopputuloksen. Jos työ jatkuu pitkään, muista sekoittaa öljyä.

8. Malttia kuivattamiseen. Anna terassin kuivua rauhassa päivä tai pari, sillä käsitelty pinta ei kestä heti kovaa kulutusta.

*) K-Rauta tutki pihan käyttöä ja pihahaaveita kotona ja mökillä keväällä 2023 ja 2022. Aineisto kerättiin 12.-17.5.2023 ja 13.-20.4.2022 Kantar Finland Oy:n internetpaneelissa. Kohderyhmänä olivat 18−70-vuotiaat suomalaiset. Vastaajien kokonaismäärä oli molemmissa tutkimuksissa 1 030. Aineisto edustaa suomalaisia iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Lisätietoja:

K-ryhmän viestintä, puh. +358 1053 50200, viestinta@kesko.fi  


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös