K Hyvinvointi -palvelu nousi Sitran Datatalouden kiinnostavimmat -listalle

Tulevaisuutta luotaava Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra etsi aiemmin tänä vuonna avoimella haulla ratkaisuja, joissa dataa on käytetty oivaltavasti ja jotka osoittavat datan tuomia hyötyjä. Näiden joukosta ensimmäistä kertaa julkaistulle Datatalouden kiinnostavimmat -listalle valittiin 24 tämän hetken kiinnostavinta dataratkaisua. Mukaan listalle nousi K-ryhmän asiakkailleen rakentama K Hyvinvointi -palvelu.

Valinnat ensimmäistä kertaa julkaistulle listalle Sitra teki yhdessä datatalouden asiantuntijoista koostuneen arviointiraadin kanssa. Arviointiraati nosti kaupan ostodataa hyödyntävien palvelujen osalta esiin muun muassa sen, että ihmislähtöisyys, eli datan palauttaminen takaisin kuluttajille, tekee palveluista reilun datatalouden näkökulmasta kiinnostavia.

”Tavoitteenamme on K-ryhmässä tarjota asiakkaille aina aitoa hyötyä niistä tiedoista, joita keräämme. Listalle pääsy on osoitus siitä, että tämä on huomattu. K Hyvinvoinnissa sekä muissa K-Ruoka-sovelluksesta löytyvissä asiakkaan omaa ostodataa hyödyntävissä palveluissa data on jalostettu asiakkaille helppokäyttöiseen ja visuaaliseen muotoon arjen valintojen avuksi. Ne ovat kansainvälisestikin katsottuna uraa uurtavia”, Keskon analytiikasta, datasta ja kanta-asiakkuuksista vastaava johtaja Minna Vakkilainen toteaa.

Hänen mukaansa kuluttajille on tänä päivänä tärkeää ymmärtää mitä ostodatasta voi päätellä ja miten omia tottumuksia voisi muuttaa itse haluamaansa suuntaan.

”Esimerkiksi K Hyvinvointi -palvelussa olemme yhteistyössä Lääkärikeskus Aavan ravitsemusterapeutin kanssa kehittäneet mallin, joka vertaa asiakkaan ostotietoja kansallisiin ravitsemussuosituksiin ja laskee asiakkaalle Ravintoindeksin. Palvelu auttaa asiakasta kohentamaan omaa Ravintoindeksiään ehdottamalla ravintotavoitteita, jotka ohjaavat esimerkiksi lisäämään kasvisten kulutusta tai vähentämään lisätyn sokerin määrää. Hyvinvointi-palvelu tukee asetettuja ravintotavoitteita erilaisin tuote- ja reseptisuosituksin”, Vakkilainen havainnollistaa.

Hän muistuttaa, että datan hyödyntämisessä korostuvat aina vastuullisuus ja läpinäkyvyys. Näistä hyviä käytännön esimerkkejä ovat vuosittain julkaistava Keskon tietotilinpäätös sekä verkkosivuilla julkaistu tekoälyn hyödyntämisen eettiset periaatteet. Oleellista on myös se, että päätösvalta tietojen käytöstä on asiakkaalla itsellään.

Datatalouden kiinnostavimmat -lista julkaistiin 12.12. tilaisuudessa, jossa kuultiin puheenvuorot kolmesta datan hyödyntämisen ratkaisusta. K Hyvinvointi oli mukana myös tässä joukossa.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös