Ennakkoluuloja haastamassa – Petra ei myy vain autoja, hän myy unelmia

Petra Väliheikki, 25, kannustaa kokeilemaan rohkeasti erilaisia töitä ja haastamaan omia ennakkoluuloja “miesten ja naisten aloista”. Aikaisemmin niin kampaajan, lentoemännän kuin urheiluvälineliikkeen myyjänä asiakaspalvelutaitojaan hionut Petra ei olisi koskaan uskonut, että oma paikka löytyy juuri automyyjänä.

– Tämä on ihan eri asia, kuin myydä jotain sukkaparia: auton hankinta on kodin hankinnan ohella yksi merkityksellisimmistä hankinnoista.

Näin Vantaan K-Auton automyyjänä työskentelevä Petra kuvaa työnsä erityislaatuisuutta. Hänelle omannäköisessä työssä yhdistyvät asiakkaiden palvelu, tavoitteellisuus ja mahdollisuus vaikuttaa työhön.

Yrittäjähenkistä työtä etsimässä

Oulun seudulta lähtöisin oleva Petra on yrittäjähenkisestä perheestä ja yrittäjän arvomaailma tulikin omaksuttua jo nuorella iällä. Mieleen iskostui unelma työstä, jossa pääsee itse vaikuttamaan sekä tuloihin että siihen, mitä työnkuva pitää sisällään.

Selkeää suuntaa ei uralle kuitenkaan heti sen alkuvaiheessa löytynyt. Perinteisesti naiselliseksi mielletyt alat vetivät Petraa puoleensa ja kuulostivat omalta, mikä sai hänet aloittamaan sopivan työn etsimisen parturi-kampaajan ja lentoemännän ammateista. Kampaamoalalla kilpailu ja erottautuminen muista osoittautuivat kuitenkin turhan vaativiksi. Myöskään seuranneet vuodet lentoemännän työssä eivät vastanneet Petran toiveita.

– Työ lentoemäntänä oli kyllä kivaa, mutta vaikka panostin työhön täysillä ja tiesin olevani asiakaspalvelussa hyvä, tienestiin ja työmäärään ei pystynyt vaikuttamaan. Ymmärsin, että tämä ei ole se paikka missä haluan olla, Petra kertoo.

Sisukkaasti omannäköistä uraa tavoitteleva Petra irtisanoutui työstään lentoemäntänä ja päätyi väliaikaisesti työskentelemään urheiluvälinemyymälään. Pian ystävän suositus sai hänet pohtimaan hakeutumista yllättävälle alalle: automyyntiin.

– Volkswagenilla harjoittelussa ollut ystäväni kertoi nähneensä siellä naismyyjiä, jotka myivät todella hyvin. Silloin ajattelin, että nyt on se aika, että löydän vihdoin sellaisen paikan, missä voin vaikuttaa omaan työhöni. Halusin, että onnistumiset näkyvät myös tilipussissa, Petra kertoo.

Aikaisempi työkokemus asiakaspalvelusta ja myynnistä osoittautui hyödylliseksi

Ystävä mursi Petran virheellisiä käsityksiä automyynnistä: automyyjän ei tarvitse availla konepeltejä kädet öljyssä, vaan tärkeintä on vahva asiakaspalveluhenkisyys. Asiakkaalle pyritään tarjoamaan ensiluokkainen kokemus, jonka aikana hänelle räätälöidään toiveita vastaava auto.

– Ajattelin, että vau, toi on tosi siistiä. Pystyin kuvittelemaan itseni siihen työhön. Sitten näin, että K-Autolle haettiin työntekijää Audi-myyntiin. En miettinyt päivääkään, vaan hain tehtävään.

Hakiessaan Petra ajatteli, että hänen taustansa ei ehkä ollut automyyjälle se tyypillisin. Autoala oli hänelle vielä tuntematon, mutta asiakaspalveluosaamista löytyi. Petra päättikin varmuuden vuoksi soittaa hakemuksensa perään perustellakseen tulevalle esihenkilölleen, miksi hänet kannattaisi ottaa haastatteluun. Sinnikkyys teki vaikutuksen.

– Tulin tulevan esihenkilöni kanssa hyvin juttuun. Hän oli todella vastaanottavainen ja näki minussa potentiaalia, Petra kertoo.

Kaikin autojen malleihin, teknisiin tietoihin ja brändeihin liittyvän Petra on saanut opetella itse työssä. Oppimista on tukenut K-Auton tarjoama Audin myyjäntutkinto, johon Petra pääsi osallistumaan heti myyjänuransa alussa. Lopulta merkkituntemuksen sijaan kuitenkin juuri aiempi työskentely erilaisissa palveluammateissa on ollut hänelle suurin etu ammatissa.

– Kaikki edelliset työni ovat olleet yhdistelmiä asiakaspalvelua ja myyntiä, joten käytännössä kaikkea siellä oppimaani asiakaslähtöisyyttä ja taitoa kuunnella ihmisten tarpeita olen päässyt käyttämään myös täällä, Petra kertoo.

Petra onkin sitä mieltä, että ihmisten pitäisi rohkeammin uskaltaa kokeilla eri aloja, sillä koskaan ei voi tietää mistä löytää oman paikkansa. Hän ei olisi itse nuorempana koskaan uskonut, että löytää omansa automyyjänä. Nyt hän ei osaa enää kuvitella tekevänsä mitään muuta.

– Todellisuudessa automyynti poikkeaa paljon ihmisten mielikuvista työstä. Ihmisten ei pitäisi ajatella, että on miesten ja naisten töitä, vaan rohkeasti hakeutua myös erilaisiin töihin ja selvittää, millaista työ todella on. Ei voi tietää jos ei kokeile, Petra korostaa.

Asiakkaiden ja omien unelmien toteuttamista

Automyyjänä Petra kokee viimein löytäneensä arvojaan vastaavan työn sekä saavansa vastinetta työpanokselleen ja ahkeruudelleen. Petralle työn merkityksellisyys kumpuaa asiakkailta saadusta palautteesta ja heidän unelmiensa täyttämisestä.

– Tässä myydään isoja asioita, sillä auton hankinta on kodin hankinnan ohella yksi merkityksellisimmistä hankinnoista. Onnistuneiden kauppojen jälkeen voi olla itselläkin melkein kyynel silmässä, kun asiakas saa itselleen jotain tärkeää, Petra kuvaa.

Koska asiakkaat ja heidän tarpeensa vaihtelevat, on myyjien erilaisuus ja heidän taustojensa moninaisuus rikkaus automyyjän työssä. Automyyjänä Petra kokee pääsevänsä hyödyntämään omia vahvuuksiaan, mikä tekee työstä palkitsevaa.

– Hyvän automyyjän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat pitkäjänteisyys, viitseliäisyys, hyvä työmoraali ja taito tarjota parasta ja laajinta mahdollista asiakaspalvelua. Omia vahvuuksiani myyjänä ovat tietynlainen rempseä ja helposti lähestyttävä luonne. Olen myös joustava ja näen paljon vaivaa palvellakseni asiakasta mahdollisimman pitkälle parhaani mukaan, Petra kiteyttää.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös