Miten K Trainee-valmennusohjelmaan osallistuneiden ura on kehittynyt? Vinkkejä ja kokemuksia vuosien 2007-2019 traineiltä

K Trainee-valmennusohjelmaa on järjestetty jo vuodesta 2007, joten entisillä traineilla on paljon kokemuksia ja vinkkejä jaettavana sekä ohjelmasta että työurasta sen jälkeen. Haku vuoden 2022 K Trainee -valmennusohjelmaan on auki 13.2. asti.

Vuodesta 2007 K Trainee-valmennusohjelma on järjestetty lähes joka vuosi ja osallistujia on ollut kymmeniä. Noin 40 heistä on edelleen töissä K-ryhmässä. Lähetimme kaikille edelleen K-ryhmässä työskenteleville entisille traineille kyselyn, johon vastasi noin puolet vuosien 2007-2019 trainee-ohjelman osallistujista. Vuosina 2020-21 ohjelma on ollut tauolla.

Miten entisillä traineillä menee nyt?

Työskentelevät kaikilla toimialoilla ja hyvin erilaisissa tehtävissä

Kesko_K_Trainee_970_kuva+lainaus_Matti.jpgTällä hetkellä kyselyyn vastanneet entiset traineet työskentelevät mm. verkkokaupan kehityksen, markkinoinnin, myynnin, tuotekehityksen ja palvelukehityksen tehtävissä. Entisten traineiden nykyisiä titteleitä ovat mm. yritysmyyntipäällikkö, Development Manager, markkinointipäällikkö, Head of eCommerce, Insight Manager, Sales Manager ja Service Manager. Vastaajien joukossa on myös yksi tavaratalojohtaja.

Entiset traineet ovat löytäneet K-ryhmässä paikkansa eri puolilta taloa ja heitä työskentelee niin autokaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kuin päivittäistavarakaupassa. Myös K:n yhteisissä toiminnoissa, kuten HR:ssä, viestinnässä sekä IT:n ja digikehityksen parissa työskentelee ex-traineitä.

K-ryhmän sisältä on löytynyt kehittymismahdollisuuksia myös ohjelman jälkeen

Ex-traineet kokevat, että siirtyminen traineesta vastuullisempiin tehtäviin on sujunut pääosin luontavasti ja mahdollisuuksia kehittyä on löytynyt K-ryhmän sisältä. Tästä syystä moni entisistä traineista on pysynyt K:ssa jo pitkään.

K Traineiden ura on kehittynyt ajan myötä yhä vastuullisempiin tehtäviin. Vuosina 2007-2010 traineeohjelmassa olleista suurin osa on ehtinyt työskentelemään K-ryhmässä enemmän kuin viidessä eri tehtävässä. Vuosien 2011-2016 traineet ovat ehtineet 3-5 eri tehtävään. Vuoden 2017 traineet ovat olleet 3-4 eri tehtävässä ja yksi 2017 traineista myös enemmän kuin viidessä tehtävissä. Myös vuosien 2018 ja 2019 traineet ovat jo ehtineet edetä keskimäärin kolmanteen tehtäväänsä K-ryhmässä. Esihenkilöasemaan on päätynyt vastaajista 38 prosenttia.

K-ryhmään on jääty, koska uusia mahdollisuuksia on löytynyt ja vastuuta on saatu.

”Olen katsonut muitakin työpaikkoja, mutta sitten sattumalta K:sta on auennut jokin kiinnostava mahdollisuus.”

”Koen, että trainee-ohjelma, sen jälkeinen tehtävä ja nykyinen työnkuva ovat kaikki asteittain kasvattaneet tehtävän vaatimustasoa ja samalla osaamistani, joten siirtymä vastuullisempiin rooleihin on tapahtunut aika luontevasti.”

”Olen myös itse tehnyt paljon siirtymisten eteen. Tehtäviä ei anneta tarjottimella. Aina olen vastuullisemman roolin saanut, kun olen sitä hakenut.”

 

K-ryhmässä on yllättänyt mahdollisuuksien ja tehtävien kirjo

Kesko_K_Trainee_970_kuva+lainaus_Sini.jpg

Kyselyyn vastanneet entiset traineet kertovat, että ohjelmaan on päädytty hakemaan koska K-ryhmä on ollut ennestään tuttu, avoinna on ollut mielenkiintoinen omaan alaan liittyvä traineepaikka tai kaupan ala on erityisesti kiinnostanut. Kuitenkin löytyy myös asioita, jotka ovat tulleet traineille yllätyksenä. Moni kyselyyn vastannaista kertoi yllättyneensä, että K-ryhmässä on niin monipuolisesti erilaisia tehtäviä myös korkeakoulutetuille ja kertoo päätyneensä tehtävään, jonka olemassaolosta ei edes hakuvaiheessa tiennyt.

”En tiennyt, miten paljon erilaisia työtehtäviä K-ryhmä tarjoaa (yllättää aika ajoin edelleen).”

”Organisaatio on tosi laaja monessa mielessä: hyvin eri tyyppisiä tehtäviä, ihmisiä, jopa kulttuureja.”

”En etukäteen ymmärtänyt kuinka paljon erilaisia tehtäviä K-ryhmässä on myös korkeakoulutetuille.”

”Ehkä näinä vuosina on korostunut se, että kannattaa pysyä uteliaana, joustavana ja suhtautua avoimesti muutokseen. Vauhti on kova ja asiat ympärillä kehittyvät nopeasti.”

 

Parasta trainee-ohjelmassa olivat ryhmän tuki, ohjelman antamat näkökulmat sekä trainee-kollegat

Kesko_K_Trainee_970_kuva+lainaus_Hilla.jpg

K Trainee -valmennusohjelman sisältö ja toteutusmuoto ovat jonkin verran ajansaatossa vaihdelleet, mutta monet kokemukset ovat yhteisiä kaikille traineille. Tällaisia ovat mm. arvoistus trainee-porukalta saatua tukea kohtaan, trainee-ohjelman tuomat kontaktit ja verkostot K-ryhmän sisällä sekä kokemus tuesta omaan kehittymiseen.

”Meille annettiin aidosti haasteellisia tehtäviä, mutta toisaalta annettiin aidosti aikaa tutustua ja oppia toimialan tekemisestä. Pidin myös siitä, että meillä oli aktiivinen toimialajohdon tuki kaikelle tekemiselle ohjelman aikana ja johto oli kiinnostunut meidän havainnoista.”

”K Trainee-porukka, jonka kanssa olemme tekemisissä edelleen. Vaihdamme silloin tällöin aina kuulumisia ja sparrailemme fiiliksiä porukalla. K trainee porukka loi myös hyvän pohjan eri toimialoihin K-ryhmän sisällä. Jokaiselta toimialalta löytyy joku tuttu.”

”Trainee-ohjelma oli ihan parhautta. Meidän ohjelma oli suunniteltu todella hyvin […] - saimme ohjaajat, mentorit, erilaisia tutustumisia ympäri K-ryhmää, monia mahdollisuuksia reflektoida muiden traineiden kanssa ja meitä kannustettiin tuomaan omaa näkemystä esille.”

Mitä vinkkejä antaisit tuleville K Traineille ja ohjelmaan hakemista miettiville?

”Tehtäviä K:sta löytyy monia ja aika monella eri koulutustaustalla pääsee etenemään. Jos on motivoitunut ja oma-aloitteinen, niin niillä varmasti pääsee pitkälle.”

”K-ryhmä on mielestäni kiinnostava työnantaja siksi, että täällä on arvomaailma kohdillaan ja hyvä tekemisen meininki. Täällä pääsee jättämään kädenjälkensä ja vaikuttamaan siihen, mitä ja miten asioita tehdään. Lisäksi kiinnostavuutta lisää mahdollisuudet siirtyä eri toimintojen välillä, mikäli haluaa joskus vaihtaa alaa.”

”K:ssa pääsee vaikuttamaan jokaisen suomalaisen elämään, työn jälki näkyy nopeasti kuluttajille saakka ja pääsee heti uran alkuvaiheessa tekemään isoja, kuluttajille merkittäviä asioita.”

”Itse päädyin lähes puhtaasti sattumalta K-ryhmän autotoimialalle työskentelemään, enkä ole lähelläkään sellaisia tehtäviä, joita ehkä joskus ajattelin tekeväni. Olen kaikesta huolimatta erittäin tyytyväinen nykyiseen työhöni ja urakehitykseeni, enkä olisi voinut toivoa parempaa alkua työuralleni. Suosittelen lämpimästi K-Trainee ohjelmaa kaikille tulevaisuuden osaajille.”

”Ensimmäinen työpaikka opiskelujen jälkeen ei varmasti ole viimeinen. Oma aktiivisuus, kiinnostuneisuus ja halukkuus oppia uutta kantavat pitkälle ja avaavat uusia mahdollisuuksia edetä uralla. Vain taivas on rajana!”

 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös