Mitä kaikkea varastolla voikaan tehdä? Tinon 11 vuoden varastouraan on mahtunut suuri määrä erilaisia tehtäviä

Tino Isolehdolle, 31, vaihtelevuus sekä mahdollisuus uuden oppimiseen ja itsensä haastamiseen ovat tärkeitä työn ominaisuuksia. Tällaisen työn hän on löytänyt Onnisen Hyvinkään jakelukeskuksesta.

– Kun ensimmäisen kerran kävelin halliin sisään näin koneita, millaisia en ollut ikinä ennen nähnyt. Saatika sitten, että olisin tiennyt mitä niillä tehdään, naurahtaa varastotyöntekijä ja tiiminvetäjä Tino.

Ensimmäinen työpäivä Onnisen logistiikassa oli Tinolle eräänlainen shokki kaikessa uutuudessaan. Aiemmin urheiluliikkeen myyjänä ja rakennustyömaalla kokemusta kartuttanut, vielä tietään etsivä parikymppinen päätyi Onniselle, koska työhön ei vaadittu aiempaa kokemusta alalta, vaan koulutuksen saisi paikan päällä.

Mitä kaikkea varastolla voikaan tehdä?

Tähän kysymykseen haasteita ja vaihtelua kaipaava Tino on urallaan etsinyt vastausta. Ainakaan vielä varastotyön rajat eivät ole tulleet vastaan. Tinolle logistiikasta viihtyisän työpaikan tekeekin erilaisten työtehtävien runsaus ja valinnanvara.

Varastotyöntekijän perustehtävistä nykyiseen työhönsä tiiminvetäjänä kasvanut Tino on ehtinyt 11 vuodessa toimia niin tavaran keräilijänä ja vastaanottajana, hyllyjen täydennyskuskina, saapuvan tavaran ja reklamaatioiden käsittelijänä kuin valmiiden lähetysten välittäjänä asiakkaille.

Varastotyöntekijän tehtävät eivät aina rajoitu pelkästään varaston sisälle, vaan aktiivisuudella ja ahkeruudella työssä aukeaa mahdollisuuksia päästä yllättävämmillekin komennuksille. Tinolle varastotyössä kerätty osaaminen on mahdollistanut työskentelyn esimerkiksi Onnisen uusien myymälöiden avajaisvalmisteluissa. Varastolla saadusta tuotetuntemuksesta on hyötyä, kun uutta myymälää lähdetään kokoamaan ja tuotteiden paikkoja miettimään.

– Myymälöiden avauksessa tehdään oikeastaan aivan kaikkea, mitä tarvitsee, kun myymälää lähdetään kasaamaan. Työhön voi sisältyä esimerkiksi purku- ja siirtotöitä, hyllyjen kasausta, tuotteiden laputtamista ja hyllyttämistä sekä koneiden ajoa, Tino kertoo.

Jokainen tehtävä on tuonut mukanaan uutta osaamista ja uusia haasteita, valmistaen aina vaativampaan positioon. Ahkeruus ja halu oppia erilaisia tehtäviä ovat mahdollistaneet nousujohteisen urakehityksen.

– Kaksikymppisenä sitä helposti haluaisi hypätä heti isoihin titteleihin, mutta eihän se ole mahdollista. Pohjalta on suunta vain ylöspäin, jos niin itse haluaa, Tino kuvaa uransa aloitusta.

Juuri nyt Tino työskentelee “kymppinä” eli tiiminvetäjänä Onnisen Hyvinkään logistiikan Hakakallion laajennusvarastolla. Hakakallion varasto on Onnisen keskusvarastoa selkeästi pienempi yksikkö. Pienempään yksikköön siirtyminen on tuonut mukanaan tiiviin työyhteisön ja entistäkin monipuolisemmat, vaihtelevat työtehtävät.

Osaaminen kehittyy kun vaikeusaste kasvaa

Kaikkiin työtehtäviin Tino on saanut koulutuksen Onniselta, mutta myös työ itsessään on opettanut. Esimerkiksi keskusvarastolla hiljalleen laajentunut työnkuva lisäsi askel askeleelta Tinon ymmärrystä varaston moninaisista toiminnoista.

Nyt tiiminvetäjäksi nouseminen on vaatinut häneltä jälleen uudenlaista osaamista ja työssä kehittymistä. Tinolle onkin tärkeää, että työtehtävät haastavat itseä ja oma osaaminen kehittyy työtehtävien muuttuessa.

– Itselleni on erittäin tärkeää, että haastetaso lisääntyy. Muuten sitä leipääntyy helposti. Pitää tulla uusia haasteita, Tino korostaa.

Mielenkiintoa työhön pitävät yllä myös koulutukset. Vastikään Tino suoritti varastoalan ammattitutkinnon työnantajan tukemana.

– Itselle koulutuksessa mielenkiintoisimpia olivat tiiminvetämiseen liittyvien oppien lisäksi vaarallisten aineiden käsittelyn vapaavalintaiset opinnot. Meillä on myös Hakakallion varastolla tällaisia tuotteita, joten osaamista on päässyt hyödyntämään heti työssä.

Mahdollisuuksia löytyy, jos on itse aktiivinen

Tinon mielestä Onnisen logistiikassa mahdollisuuksia haastaa itseään löytyy paljon ja talon sisällä työtehtävää vaihtamalla pääsee helposti oppimaan uutta. Hänen mukaansa jo pelkkä ajoittainen ympäristön vaihtaminen lisää työn mielekkyyttä.

– Jos vaan itse aktiivisesti kyselee mahdollisuuksista, ei varmasti tarvitse jämähtää yhteen paikkaan. Usein uusiin tehtäviin voi päästä nopeastikin, jos itsellä on siihen halua, Tino korostaa.

Työnantajan suhtautuminen työtehtävien vaihtamiseen talon sisällä on ollut positiivinen, ja omasta työnkuvasta on saanut luotua monipuolisen. Tämänhetkistä työtään Tino kuvaileekin sanalla “yleismies”, sillä työnkuva Hakakalliossa voi vaihdella lähes päivittäin.

Tällä hetkellä Tino nauttii työstään Hakakalliossa ja on ylpeä tiiminsä toiminnasta. Tulevaisuuteen hän suhtautuu avoimin mielin: koskaan ei tiedä millaisiin tehtäviin tie vie, mutta halu oppia uutta on ja pysyy.

Osa Tinon työssä viihtymistä on myös oman työn kokeminen merkityksellisenä. Onnisen asiakkaiden joukossa on eri kokoisia yrityksiä aina pienemmistä urakoitsijoista jälleenmyyjiin sekä valtakunnallisiin teollisuuden ja infra-alan toimijoihin. Varastotyöntekijänä Tino onkin osa laajempaa valtakunnallista ketjua, joka varmistaa yhteiskunnan pyörien pyörimisen.

– Toimitamme tuotteita tarvittaessa jopa todella kiireellisinä lähetyksinä esimerkiksi sähkön-, lämmön ja vedenjakelusta vastaaville toimijoille, joiden toimintojen loppuminen osan hajoamisen vuoksi voi vaikuttaa todella suureen määrään ihmisiä. Esimerkiksi putkirikon sattuessa meiltä Onniselta lähtevät päivystävät henkilöt tarvittaessa “suoraan sängystä” laittamaan tilausta matkaan, Tino kertoo.

– Koen että oman työn merkityksellisyys liittyy juuri nyt myös ilmastoystävällisiin tuotteisiin ja ratkaisuihin, joita Onninen on mukana tarjoamassa. Nyt kun energiaa mietitään uudella tavalla, lähtee meiltä Hakakalliosta suuret määrät aurinkopaneeleita ja maalämpöön liittyviä tuotteita niin yksityishenkilöille kuin suurille yrityksille.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös