SUOMALAISILLE ON TÄRKEÄÄ TUKEA KOTIMAISTA RUOANTUOTANTOA – TUOTTAJALLE KIITOS -TUKISUMMA YLI VIISI MILJOONAA EUROA

K-ryhmän ruokakaupoissa aloitettiin 2016 Tuottajalle kiitos -toimintamalli, jossa kuluttaja voi tuotteita ostamalla tukea suomalaisia maataloustuottajia. Nyt tukisumma on liki 5,5 miljoonaa euroa.

Tuottajalle kiitos -toimintamallilla kuluttajille tarjotaan mahdollisuutta tehdä omien arvojensa mukaisia valintoja, minkä lisäksi K-ryhmä tuo mukaan oman panostuksensa. Toimintamallissa tuotteiden kuluttajahinta voi olla hieman korkeampi, joka osaltaan mahdollistaa K-ryhmän tuottajille maksaman ylimääräisen tuen. K-ryhmä tilittää lisäosuuden suoraan tuottajille. Tuottajalle kiitos -tuotteita on jo yli 100 kpl.

Korona-aika lisäsi kotimaisten ja lähituotteiden arvostusta

Ilmastonmuutokseen sopeutumisessa on tärkeää, että Suomessa on elinvoimaista, omavaraista ruoantuotantoa. Korona-aika on herättänyt suomalaiset arvostamaan omavaraisuutta.

Korona-aikana on vietetty runsaasti aikaa kotona hyvää ruokaa valmistaen. Samalla kuluttajat ovat arvostaneet korkealle kotimaisen laadukkaan ja puhtaan ruuan tuotannon. K-ruokakaupat myyvät vuosittain suomalaista ruokaa 4,5 miljardilla eurolla, ja lähes 80 prosenttia kauppojemme ruokatuotteista on suomalaisia. Lisäksi viime vuosina lähituotteiden myynti on kasvanut noin 10 %:n luokkaa.

Tämä on näkynyt myös Tuottajalle kiitos-tukisumman nopeampana kasvuna. Jouluna 2019 tukisumma oli noin kolme miljoonaa euroa ja nyt puolitoista vuotta myöhemmin se on jo liki 5,5 miljoonaa.

Tuottajalle kiitos -tukisummalla stipendejä viljelyn kehittämiseen

K-ryhmä ja Vaasan ovat jakaneet jo kolme kertaa Tuottajalle kiitos -stipendit viljelyn kehittämiseen ja innovaatioihin. Tämän kevään Tuottajalle kiitos -stipendit on annettu kolmelle tärkeälle ja ajankohtaiselle hankkeelle.

  • Timo Walli ja Laura Leppämäki, Söörmarkku, Suomalaisen humalan lisääminen ja kasvattamiseen tilan omasta kannasta, 10 000 euroa
  • Jari Ruski, Kiukainen ja Petri Linna Tampereen Yliopiston Porin yksikkö, Veden pidättäminen ja lisääminen kasveille kasvukauden aikana sekä peltojen altakastelun hyötyjen arviointi käytännössä, 10 000 euroa
  • Eliisa ja Mika Malin, Vihti, Luonnonmonimuotoisuuskohteiden luomiseen, muokkausmenetelmien testaamiseen ja pellonpiennarpäiviä varten perustettavan peltokierrosreitin rakentamiseen, 10 000 euroa

Seuraava Tuottajalle kiitos -stipendien hakukierros on syksyllä 2021.

 

Lisätietoja:

K-ryhmän viestintä, p. 010 5350 200, viestinta@kesko.fi (ark. 9-16)

 

Tuottajalle kiitos -toimintamallissa kertyvä tukiraha päätyy täysimääräisesti tuottajille eri tavoilla tuotteesta riippuen. Osassa tapauksista se maksetaan Keskosta tavarantoimittajalle erillisenä tilityksenä, joka pohjautuu asiakkaiden ostamiin määriin ja osassa tapauksista Kesko maksaa erikseen sovitun lisäosuuden tavarantoimittajalle suoraan jo heti tuotteen ostohinnassa. Molemmissa tapauksissa tavarantoimittaja, eli jalostava teollisuusyritys allokoi koko summan sellaisenaan edelleen tuottajilleen ja raportoi toteuttamansa tilitykset Keskolle.

Tavarantoimittajat toimivat tässä välittäjinä, koska heillä on valmiina olemassa olevat yhteydet tuottajiinsa, jolloin tilityksien organisointi ei aiheuta merkittäviä kustannuksia.

Vaasanin valmistamista leivistä kertyvä Tuottajalle kiitos -tukisumma välitetään suomalaisille viljelijöille kaksi kertaa vuodessa jaettavien stipendien kautta.

 

Takaisin ylös