Pieni suuri teko: Pölyttäjät viihtyvät kaupan katolla

Jo useampien K-kauppojen katoilta kuuluu mehiläisten surinaa. K-Supermarket Akaan kauppiaalle Satu Kettuselle kaupan katolle sijoitetuissa mehiläispesissä on kyse paitsi todellisesta lähituotannosta, myös luonnon monimuotoisuuden tukemisesta.

Kun K-Supermarket-kauppias Satu Kettunen bongasi netistä ajatuksen rakennusten katoille sijoitetuista mehiläispesistä, ajatus alkoi heti raksuttaa. Suomen hunajapääkaupunkinakin tunnetussa Akaassa toimiva kauppias oli jo aiemmin tehnyt yhteistyötä paikallisen mehiläistarhaajan Risto Niilimäen kanssa ja Niilimäelle heitetty idea kaupan katolle sijoitetuista mehiläispesistä muuttui nopeasti todellisuudeksi.

– Risto innostui ajatuksesta heti, ja huhtikuussa 2020 nostimme mehiläispesät kaupan katolle. Siellä ne ovat olleet nyt toista vuotta, kauppias iloitsee.

Lähiruokaa, kaupan katolla valmistuvaa hunajaa, ei enää paljoa tämän lähempää voisi saada myyntiin. Tuotekehittely on jatkunut, ja tänä kesänä kaupan valikoimiin saatiin myös yhteistyössä paikallisen luomuomenatarhan kanssa valmistettu kattohunajasiideri.

Lähituotannon lisäksi kauppias Kettunen korostaa mehiläisten isoa roolia luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä. Tietoa mehiläisten ja pölyttäjien tärkeästä roolista on levitetty muun muassa Akaan kaupungin toteuttamalla Mehiläislive-kameralla, joka lähettää netissä 24/7 kuvaa K-Supermarketin kattomehiläisten elämästä.

– Pölyttäjät ja mehiläiset ovat niin tärkeitä, että ilman niitä meillä ei oikeastaan edes olisi ruokaa. Olen itsekin oppinut mehiläisistä valtavasti seuratessani Riston työtä: mehiläiset ovat hämmästyttävän älykkäitä ja olen ollut vaikuttunut siitä, miten upeasti ne osaavat suunnistaa ja kommunikoida keskenään, Kettunen sanoo.

Suunnitelmallinen kaupunkimehiläistarhaus alkoi Akaassa jo vuonna 2009. Idean isä, Akaan Kylmäkoskella asuva eläkeläinen Risto Niilimäki, on toiminut mehiläistarhauksen parissa jo 18 vuoden ajan. Akaan panostuksista mehiläistarhaukseen kertoo se, että vastaavassa mittakaavassa kaupunkitarhausta ei tiettävästi ole toteutettu missään muualla koko Euroopassa.

– Mehiläinen on perustavaa laatua oleva eläin, joka pyörittää elämää maapallolla samalla tavalla kuin vesi, ilma tai lämpö. Tässä hommassa oppii koko ajan uutta luonnosta. Mehiläisissä kiehtovinta on niiden ahkeruus: kesäaikaan tuntuu kuin ne eivät nukkuisi melkein ollenkaan, Niilimäki kuvailee.

Katso video: 

 Tunnustuksena pitkästä työstään Niilimäki valittiin Suomen mehiläishoitajien liiton toimesta Vuoden 2021 mehiläistarhaajaksi. Yhteensä noin 30:stä mehiläispesästä vastaava Niilimäki kertoo, että mehiläisten sijoittaminen kaupan katolle vaati tarkkaa suunnittelua. Asukkaat tuntuvat kuitenkin viihtyneen uudessa kodissaan hyvin.

– Kattohunajan hiilijalanjälki on matala: kun hunaja kerätään katolla ja myydään alakerrassa, välimatka on todella lyhyt, Niilimäki sanoo.

Kauppias Satu Kettunen on paljasjalkainen akaalainen, mutta käynyt välissä asumassa myös muualla – ulkomaita myöten. Paluu koitti vuonna 2011, kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta siirtyä K-Supermarket Akaan kauppiaaksi.

– Kauppiaan työ on 20 vuodessa muuttunut paljon: kauppiasammatin toteuttaminen on nykypäivänä laajempaa kuin ennen. Aluksi kiinnitin huomiota perusasioihin ja tein itse paljon pitkää päivää, mutta tässä vaiheessa kauppiasuraa on mahdollista jo miettiä muitakin asioita. Käytän itse paljon aikaa paikallisuuteen, henkilökunnan ja harjoittelijoiden ohjaamiseen, markkinointiin, somemainontaan ja kuvaamiseen. Pidän myös paljon yhteyttä muihin yrittäjiin.

– Täällä Akaassa on hienoja yrittäjiä, paljon osaamista ja mahtava henki! Täällä halutaan kehittyä ja mennä koko ajan eteenpäin, ja kaupunki on ollut hienosti mukana myös mehiläispesähankkeessamme.

Satu Kettunen aloitti K-kauppiasuransa vuonna 2002 Tampereelta, josta matka jatkui Orivedelle. K-Supermarket Akaan kauppiaana hän on toiminut vuodesta 2011 lähtien. Mehiläistarhaja Risto Niilimäki on Akaan suunnitelmallisen kaupunkimehiläistarhauksen isä ja Vuoden 2021 mehiläistarhaaja Suomessa.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös