Pieni suuri teko: Pehmeä lasku eläkepäiviin

Monilla eläkeläisillä on halu jatkaa työntekoa vielä eläkkeellä ollessaan. Kun sonkajärveläisen K-Market Marjapaikan kauppias Hue Vo pyysi kaupassa 35 vuoden työuran jälkeen eläkkeelle jäänyttä konkaria jatkamaan osa-aikaisena, Maija Tervo päätti jatkaa rakastamaansa työtä.

Keväällä 2021 Maija Tervon oli tarkoitus jäädä eläkkeelle. Takana oli pitkä työura, ja sonkajärveläisessä K-Market Marjapaikassa Tervo oli ehtinyt työskennellä vuodesta 1986 lähtien.

– Eläkeikäni lähestyessä olin odotuskannalla ja hyvilläni siitä, että minulla on näin pitkä ura takana ja eläkepäivät ansaittuna. Kun päivä sitten lähestyi, pienessä mielessäni mietin, että nytkö se tosiaan oli tässä, Tervo kertoo.

Samanlaisia ajatuksia oli kauppias Hue Volla, joka oli aloittanut kauppiasuransa Sonkajärvellä syksyllä 2018. Tervon siirtyminen eläkkeelle olisi kauppiaan mielestä ollut iso menetys asiakkaille ja koko työyhteisölle. Hän rohkaistuikin kysymään Tervoa jatkamaan töitä K-Marketissa osa-aikaisena.

– Ajattelin, että tällaisesta tekijästä olisi vaikea luopua. Maija tuo omalla iloisella persoonallaan ja asenteellaan tärkeän panostuksensa työyhteisöön. Hän auttaa työkavereita ja on vastuullinen tekijä. Asiakkaat tykkäävät hänestä kovasti, kauppias kertoo.

Katso video:

 

– Maija ja kaupan muut kokeneet työntekijät ovat olleet myös oman kauppiasurani alussa korvaamattoman tärkeitä. Uutena alalle tulleena opin paljon oman kaupan henkilökunnalta, ja he ovat tukeneet kehitystäni kauppiaana ja esimiehenä, taloushallinnon ja kirjanpidon parista kauppiaaksi siirtynyt Vo kertoo.

Eläkeliiton Eläkkeeltä töihin -kyselyraportin(*) mukaan moni eläkeläinen haluaa jatkaa työntekoa vielä eläkkeellä ollessaan. Työnteon koetaan antavan sisältöä elämään ja etenkin sosiaalisten suhteiden merkitys koetaan suureksi. Lähes 70 % kyselyyn vastanneista eläkeläisistä ilmoittikin tekevänsä jonkinlaista työtä.

Myös Maija Tervo päätti vastata kauppiaalle myöntävästi. – Huen kysymys oli oikeastaan minulle helpotus. Koin, että tämä on minulle pehmeä lasku eläkepäiviin. Tykkään työstäni, ja on tuntunut hyvältä tehdä kutsumuksellista työtä.

Kauppias iloitsee siitä, että Maijan mahtava palveluasenne ja iloisuus näkyvät jatkossakin K-Market Marjapaikan asiakkaille ja muulle henkilökunnalle.

– Koen, että iäkkäämmistä ja kokeneemmista työntekijöistä kannattaa pitää kiinni. Olen onnekas, kun meillä K-Market Marjapaikassa on erittäin kokenut henkilöstö. Heidän työkokemuksensa ja kaupan asiakaskunnan ymmärryksensä on täysin korvaamatonta.

Esimiehenä hänelle on tärkeää osoittaa päivittäin luottamustaan henkilökuntaan. Esimiehen tärkeimmiksi ominaisuuksiksi hän nostaakin luottamuksen rakentamisen sekä kuuntelemisen taidon.

– Minulle on tärkeää sanoa työntekijöilleni ääneen, minkälaisia asioita heissä arvostan. Kun luottamus toimii, esimiehenä pystyn omana itsenäni ja oman persoonani kautta toimimaan hyvin vuorovaikutustilanteissa.

Maija Tervon mielestä järjestely ja pehmeä lasku eläkepäiviin on toiminut hyvin. Hän kertoo tehneensä keskimäärin noin 1,5 viikon työtunnit kuukaudessa, mutta eläkepäivät eivät ole siitä huolimatta tuntuneet työntäyteisiltä.

– Ykkösjuttuja eläkepäivien alussa ovat olleet lastenlasten hoitaminen, mökkeily mieheni kanssa sekä lenkkeily. Ja ihan vain huilailu!

> K-kauppias Hue Vo aloitti K-Market Marjapaikan kauppiaana Sonkajärvellä lokakuussa 2018. Maija Tervo on työskennellyt kaupassa vuodesta 1986 lähtien.

(*) Lähde: Eläkkeeltä töihin -kysely 2020: Eläkeläisten kokemuksia, asenteita ja motiiveja eläkkeellä työskentelystä.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös