Lihankäsittely mullistuu Espoossa: K-Citymarket Iso Omenaan Euroopan ensimmäinen kauppaan rakennettu lihatehdas

K-Citymarket Isoon Omenaan rakennetaan huhtikuussa uudenlainen lihatehdas. Kyseessä on erillinen linjasto, jossa paloista leikattavat osat pakataan vakuumiin ja uudenlaiseen, säilyvyyttä parantavaan suojakaasuun. Tällä tavalla niin verkkokaupan kuin kivijalan asiakkaille voidaan tarjota aina tuoreinta mahdollista. Uusi toimintamalli mahdollistaa myös entistä spesifimmät leikkuut ja kuluttajien toiveiden mukaiset tuotteet sekä vähentää tuntuvasti hävikkiä.

K-Citymarket Iso Omena on yksi Suomen suurimmista K-Citymarketeista, ja kaupassa myös verkkokaupan osuus on poikkeuksellisen suuri. Ruoan verkkokaupan tilauksia keräilee päivittäin noin 90 työntekijää. Verkkokaupan kivijalkaa matalampi asiointitiheys asettaa toiveita lihan pidemmälle säilymisajalle.

”Tyypillinen verkkokaupan asiakas tekee tilauksensa noin kerran viikossa. Toimitukseen haluttaisiin tietysti mahdollisimman tuoretta lihaa, mahdollisimman pitkillä päiväyksillä. Lähdimme ratkomaan K-Citymarket Isossa Omenassa asiaa niin, että tuomme ensimmäisenä Euroopassa kauppaamme lihatehtaan, jossa tuore liha leikataan ja pakataan vakuumiin paikan päällä. Kaupassamme on toki aiemminkin pakattu lihaa, mutta niiden säilyvyys on terveysviranomaisten ohjeesta ollut korkeintaan 1-2 päivää. Uusi lihatehtaamme mahdollistaa aiempaa pidemmän säilytysajan, kun liha käsitellään tehtaan sijaan vasta kaupassa”, K-Citymarket Ison Omenan kauppias Toni Pokela kertoo.

K-Citymarket Iso Omena ostaa jatkossa lihatoimijoilta paloja jotka pilkotaan, jalostetaan ja pakataan kaupassa. Teollisesti pakatun lihan osuus kaupassa pienenee merkittävästi: aiemmin kauppaan ostettiin valmiina tulevaa ja teollisesti valmiiksi pakattuja tuotteita. Lihatehtaassa käsitellään suomalaista lihaa, jota ostetaan suomalaisilta pientuottajilta ja tavarantoimittajilta. Uusi lihatehdas ei korvaa kaupan 60-metristä palvelutiskiä, vaan se jatkaa palveluaan entiseen tapaan. Kuten itse palvelutiskilläkin, myös lihatehtaassa työskentelee ammattitaitoisia lihamestareita, ja molemmissa pisteissä leikataan niin pihvejä, paloja kuin paistia sekä jauhetaan itse jauhelihaa.

”Asiakkaiden vaatimukset ruoalle ja laadukkaille raaka-aineille kasvavat jatkuvasti. Pandemia-aikakin on kiihdyttänyt kehitystä, tekeväthän ihmiset entistä enemmän ruokaa kotonaan. Ruoanlaittoon käytetään aiempaa enemmän aikaa, ja saatetaan kokeilla sellaista, mitä ei olla aiemmin kotikeittiössä tehty. Lihatehtaamme mahdollistaakin asiakastoiveiden entistäkin paremman toteuttamisen: voimme toteuttaa entistä spesifimpiä, yksittäisten asiakastoiveidenkin mukaisia leikkauksia. Lihatehdas tulee vähentämään myös hävikkiä, kun pystymme itse kaupassa tuottamaan juuri sellaisia tuotteita kuin asiakkaat haluavat, juuri oikean määrän. Pelkästään pakkauskokotoiveet vaihtelevat: tietysti suurperhe haluaa eri kokoisen pakkauksen kuin sinkku”, Pokela sanoo.

Takaisin ylös