Kodin remontoinnin trendit 2022: puupaneeleiden suosio jatkuu, lattioissa kysytään vinyylilankkuja ja hybridilattioita ja erilaiset säilytysvaihtoehdot kiinnostavat laajasti

K-RYHMÄ LEHDISTÖTIEDOTE 16.12.2021 Viimeisten poikkeuksellisten vuosien aikana kotona on vietetty paljon aikaa, ja monen huomio on kohdistunut kodin kunnostamiseen ja remontointiin. Tämä suuntaus näyttää vahvalta myös vuoden 2022 osalta. Ensi vuonna kodin remontoinnin trendeissä suurta roolia näyttelevät luonnonmukaisuus ja puu materiaalina, lattioiden uusiminen käytännöllisillä valinnoilla sekä kodin säilytysmahdollisuuksien parantaminen. Moni tekee remontin käytännössä itse, mutta yhä useampi olisi kiinnostunut ammattilaisten tarjoamista remontointi- ja sisustuspalveluista.

Kokonaisuutena suomalaiset ovat varsin tyytyväisiä koteihinsa: miltei kaksi kolmasosaa (58 %) suomalaisista pitää kotiaan sopivan kokoisena*. Moni kuitenkin haaveilee kodin remontoinnista. Kysyttäessä kotiin liittyvistä haaveista 31 % vastaajista haaveili remontoinnista. Tämä nousi tuloksissa toiseksi sisustuksen uusimisen (32 %) jälkeen.

Koronapandemia on vaikuttanut selkeästi suomalaisten remontointiaikeisiin**: lähes kolmannes (31 %) on täysin tai melko samaa mieltä väitteen kanssa, että koronapandemia on vapauttanut enemmän aikaa kodin remontointiin. 24 % vastaajista on täysin tai melko samaa mieltä väitteen kanssa, että on koronapandemian myötä voinut sijoittaa kodin remontointiin enemmän rahaa muiden vähentyneiden menojen, esimerkiksi matkustamisen takia. Viidennes (20 %) vastaajista on täysin tai melko samaa mieltä väitteen kanssa, että on innostuneempi kotinsa remontoinnista kuin ennen koronapandemiaa.


Kotia remontoidaan laajasti, erityisesti kiinnostavat puusisustaminen, lattiat ja säilytysratkaisut

“K-Raudan myyntidata osoittaa selkeästi, että remontointibuumi on jatkunut ja ihmiset haluavat parantaa kotejaan. Vaikka moni suomalainen haluaa tehdä remonttinsa itse ja samalla oppia uutta, yhä useampi on myös valmis käyttämään palveluita”, K-Raudan ketjujohtaja Olli Pere kertoo. “Myös investointituotteet eli esimerkiksi lattiat ovat käyneet kaupaksi, ja pintoja on uusittu. Kodin käytännöllisyyteen halutaan panostaa joko pienillä tai isommilla remonteilla.”

Puun suosio ja luonnonmukaisuuden arvostus sisustamisessa jatkuu. Tämä näkyy esimerkiksi puupaneelien myynnin kasvuna edellisvuoteen verrattuna. Puupaneeleista erityisesti sormipaneelit sekä valmiiksi pintakäsitellyt paneelit ovat olleet suosittuja seinän tai katon materiaaleja. Puupaneelien käytön sisustamisessa arvioidaan jatkuvan, koska etenkin tottuneelle remontoijalle niiden asentaminen on helppo tapa uudistaa näkyviä pintoja ja tuoda kotiin puupintojen lämpöä.

Kodin käytännöllisyyttä halutaan parantaa lattioita uusimalla. Lattiamateriaaleissa vinyylilankut ja hiilineutraalit hybridilattiat ovat yhä voimakkaassa nousussa ottaen jalansijaa laminaatilta. Lattiamateriaalien ominaisuudet ovat oleellisia asioita lattiaa valitessa, sillä laminaatti, vinyyli ja hybridi poikkeavat teknisiltä ominaisuuksiltaan toisistaan. Lattialta edellytetään hyvää kestävyyttä ja helppohoitoisuutta arjessa. Kestävä ja pitkäikäinen lattia on myös ekologinen valinta.

Kodin käytännöllisyyteen panostaminen näkyy myös erilaisten säilytysratkaisujen kasvavana suosiona. Esimerkiksi komeroiden, säilytyslaatikoiden ja naulakoiden myynnin kasvu on ollut merkittävää edellisvuoteen verrattuna. Lisätilan tarve näkyy myös K-ryhmän tutkimuksessa: lisää tilaa kotiinsa toivoi 27 %​ vastaajista ja tätä lisätilaa kaivattiin ensisijaisesti tavaransäilytykseen.

Tänä vuonna on hankittu viime vuotta enemmän myös kylpyhuone- ja suihkukalusteita. Tätä tukee myös keraamisten laattojen myynnin kasvu. Kylpyhuonetrendeissä näkyy säilytysratkaisujen ja käytännöllisyyden tavoittelu: Useimmiten saneerattavat kylpyhuoneet ovat kooltaan pieniä, mutta samalla pitäisi huomioida suihkusta roiskuva vesi ja pientavaroille tarvittava säilytystila. Niinpä saneerauskohteisiin valitaan usein suihkunurkka, joista löytyy hyvin erikokoisia ratkaisuja ja allaslaatikostolle pyritään saamaan reilusti tilaa tavaroiden säilytystä varten. Seinälaatoissa suurempi koko on yleistymässä, ja näyttävät tehosteyksityiskohdat tekevät paluuta.

Tekijäkansa remontoi itse, mutta remontin ideointiin ja suunnitteluun kaivataan apua

K-Raudan remontointitutkimuksen tuloksista ilmenee myös vahva suomalainen DIY-mentaliteetti: tehdään itse ja luotetaan omiin taitoihin – mutta ollaan valmiita kehittämään osaamista ja hakemaan apua. Yli puolet (54,5 %) kuvaili osaavansa remontoida jonkin verran, ja olevansa valmis kokeilemaan ja opettelemaan uutta.

Valtaosa vastaajista (72 %) kertoi tekevänsä remontit pääsääntöisesti itse, mutta tukeutuvansa ammattiapuun luvanvaraisissa töissä, kuten vesieristystöissä. Myös K-ryhmän tutkimuksessa remonttien tekeminen itse nousi suosituimmaksi vaihtoehdoksi: 35 % vastaajista tekisi remontin suurimmaksi osaksi itse ja ostaisi palveluna vain ammattiluvan tarvitsevat työt. Toiseksi tyypillisintä (31 %) olisi teettää suurin osa remontista ammattilaisella.  

Nousussa on K-ryhmän tutkimuksen mukaan korjaus- ja remonttipalveluiden käyttäminen. Nyt kyselyyn vastanneista 8 % käyttää korjaus- ja remonttipalveluita, mutta tulevaisuudessa 22 % vastaajia toivoisi käyttävänsä niitä. K-ryhmän tutkimuksen mukaan remontissa kaivattiin apua erityisesti remontin ideointiin ja suunnitteluun (40 %) sekä materiaalien ja tuotteiden valintaan (39 %).

* K-ryhmän Arkibarometri-tutkimus K-Kylä-asiakaspaneelissa 20.-26.9.2021, N=1 168.
** K-Raudan remontointitutkimus Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 23.-26.7.2021, N=501. Tutkimuksen kohderyhmä oli sisäremontteja itse tehneet tai kodin sisätiloihin remontointipalveluita viimeisen kahden vuoden aikana ostaneet.

Molemmat aineistot on painotettu vastaamaan Suomen väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. 

Tiedotteen datanostot perustuvat tammi-lokakuun 2021 kuluttaja-asiakkaiden myyntitilastoihin K-Raudan 128 myymälässä ja verkkokaupassa.

Lisätietoja K-Raudan verkkosivuilla

Lue K-Raudan Remonttineuvonnan vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin: https://www.k-rauta.fi/inspiraatio-ja-ohjeet/remontointi/remonttineuvonta-usein-kysytyt-kysymykset

K-Raudan maksuttomasta remonttineuvonnasta voit kysyä alan asiantuntijoilta mitä tahansa remontointiin liittyvää. Lähetä kysymyksesi lomakkeella https://www.k-rauta.fi/palvelut/remonttineuvonta tai soita puh. 044 700 1000 (ma-pe klo 9-15)

Lisätietoja

Ketjujohtaja Olli Pere, K-Rauta, puh. 050 306 3698, olli.pere@kesko.fi
Viestintäpäällikkö Reetta Hiltunen, K-Rauta, puh. 040 520 9381, reetta.hiltunen@kesko.fi
Kuvapyynnöt: PR-tuottaja Mere Sundqvist, K-Rauta, puh. 050 433 4078, mere.sundqvist@kesko.fi  

 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös