Kesäpöydän paitsiotähdet – ethän unohda näitä kauppareissulla!

Suomalaiset suosivat mielellään kotimaista ja ottavat ilon irti kesäkauden tuoreista sekä makeista kotimaisista kesäkasviksista. Moni odottaa uusia perunoita, tomaatteja ja mansikoita kuin kuuta nousevaa, mutta suomalaisista pelloista nousee paljon myös sellaista, jotka jäävät toisinaan kärkituotteiden varjoon.

Kaikkein paras hetki suosia suomalaista, puhdasta ja tuoretta ruokaa on erityisesti nyt, kun sato on parhaimmillaan. Erityisen hyvää satoa on tänä kesänä saatu muun muassa vadelmista, avomaankurkuista ja kesäkurpitsoista – mahtavista herkuista, jotka kuitenkin saattavat jäädä perinteisten ykkössuosikkien varjoon. Kun mansikkakausi on kovimmillaan, saapuu kauppoihin runsaasti myös kirpeämpää vaihtoehtoa, suomalaista vadelmaa.

”Tänä kesänä vadelmaa on erityisen hyvin saatavilla, ja tuotantoala on edelleen kasvussa, jotta vuosi vuodelta kasvavaan kysyntään pystytään vastaamaan. Vuoden 2021 suomalaiset vadelmat ovat kooltaan suuria ja maultaan makeita. Valtaosa tuotannosta kasvatetaankin tunneleissa, mikä takaa korkean ja tasaisen laadun, koska tuotanto ei ole yhtä herkkää kuin avomaalla. Vadelmat saapuvat kauppoihin usein juuri mansikkakauden ollessa kovimmillaan, ja vadelma jääkin pakastuskaudella hieman mansikan varjoon. Vadelma kuitenkin kasvattaa suosiotaan pidemmälle kesään tullessa. Tämän kesän vadelmat ovat myös erityisen kauniita, joten paitsi ihanan makunsa, myös kauniin ulkonäkönsä puolesta ne sopivat moneen: myös juhlapöydän herkkujen katseenvangitsijoiksi vaikkapa pavlovan päälle tai mocktailissa virkistämään”, kertoo K-ryhmän hedelmien ja marjostopäällikkö Nanette Karttunen.

Erityisen kovaa satoa suomalaiskasviksista nautitaan myös kesäkurpitsassa. Kesäkurpitsaa käyttäessä voi huoletta heittäytyä luovaksi: se toimii niin aterian pääraaka-aineena kuin lisukkeena, voipa sillä korvata vaikkapa lasagnen pastalevytkin!

”Kesäkurpitsa on monipuolinen vihannes, joka taipuu salaatteihin, keittoihin, pataruokiin, paistoksiin ja jopa kakkuun sekä hilloksi. Grillitrendeissä on jo pidempään korostunut myös kasvisten grillaaminen, ja kesäkurpitsaa  kannattaakin hyödyntää myös grillattuna. Kesäkurpitsasta on moneksi!”, Karttunen kertoo.

Kolmas huippusato Suomessa on saatu avomaankurkusta. Kasvihuonekurkkua rapeampi ja maultaan voimakkaampi suomalainen avomaankurkku sopii sellaisenaan samoihin käyttötarkoituksiin kuin meille ympäri vuoden tutumpi kurkkulajike.

”Avomaankurkun satokausi on pitkä, ja jos säät ovat suotuisat, jatkuu kausi syksyyn asti. Ei kuitenkaan kannata odottaa, vaan käyttää suomalaisia kasviksia vaikka heti. Avomaankurkun kesäiset maut kannattaa napata talteen esimerkiksi pikkelöityjen kasvisten tai tilli- eli hölskykurkkujen muodossa. Valkosipulin ystävä ihastuu varmasti myös valkosipulikurkkuihin”, Karttunen vinkkaa.

Resepti-ideoita vadelmista, kesäkurpitsasta ja avomaankurkusta sekä useista muista löydät K-Ruoka.fi:stä.


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös