Kesällä matkailtiin kotimaassa – vaikutukset näkyivät myös liikenneasemilla

K-ryhmän myyntidatan perusteella matkailu lisääntyi koko Suomessa huomattavasti kesän aikana. Ulkomailla elämyksiin tottuneiden suomalaisten odotukset kotimaan toimijoita kohtaan ovat kasvaneet. Liikenneasemalta odotetaan erinomaista palvelua, laadukasta ruokaa ja yllätyksellisyyttä.  

Matkailu suuntautui tänä kesänä pääosin kotimaahan. Edellisvuoteen verrattuna liikkuminen eri puolilla Suomea on ollut vilkkaampaa. Viime vuonna valtaosa kotimaan matkailijoista suuntasi Pohjois-Suomeen ja mökkipaikkakunnille, kun taas tänä vuonna kaikissa maakunnissa satunnaisten asiointien määrä on kasvanut kesä- ja heinäkuussa. 

’’K-ryhmän asiointidatan mukaan ylivoimainen suosikki kotimaan matkailijoille oli Ahvenanmaa, jossa vierailtiin lähes tuplasti enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Ahvenanmaan lisäksi Etelä-Suomen kohteiden suosio on kasvanut edellisvuodesta. Myös kaupungeissa asiointi kasvoi edellisvuoden kesäkuukausiin verrattuna’’, kertoo Neste K-ketjun johtaja Mikko Paukkonen. 

Kotimaan matkailijoiden odotukset liikenneasemille kasvussa  

Eri puolilla Suomea autoilu on vilkastuttanut myös liikenneasemien vierailuja.  

’’Ulkomailla elämyksiin tottuneet suomalaiset odottavat sitä myös kotimaan toimijoilta. Liikenneasemalta odotetaan erinomaista palvelua, laadukasta ruokaa ja yllätyksellisyyttä’’, kertoo Paukkonen.  

6-tien varressa sijaitsevan Neste K Pukaron Paronin kauppias Markku Kuusinen vahvistaa ilmiön.  

’’Aloitimme kesällä Italiabuffetin - Italian makuja, ruokaa ja viiniä pääsi nauttimaan koronaturvallisesti ravintolassamme ja terassillamme. Moni asiakas kiitteli, ettei ole ikinä saanut vastaavanlaista ruokaa ja palvelua liikenneasemaympäristössä.’’ 

Myös loviisalaisen Neste K Ankkurituulen kauppiaat Minna ja Stefan Möller ovat huomanneet asiakkaiden odotusten kasvaneen. Tämä näkyy yhä laadukkaampien kotimaisten ja vastuullisten tuotteiden kysynnän kasvuna.  

’’Tänä kesänä premium-tuotteet, erityisesti pienpanimo-oluet ja jäätelöt, ovat myyneet kuin häkä. Myös oman leipomomme itsetehdyt tuotteet ovat olleet suuressa suosiossa’’, Möllerit kertovat.  

“Matkaparkissamme on ollut huomattavasti viime kesää vilkkaampaa ja moni kävijä kyselee samalla myös alueen matkailuelämyksiin vinkkejä”, jatkaa Stefan Möller. 

Top 5 -maakunnat, joissa käyty edellisvuotta enemmän kesä-heinäkuussa*

  1. Ahvenanmaa (+88 %) 
  2. Uusimaa (+56 %) 
  3. Pirkanmaa (+53 %) 
  4. Varsinais-Suomi (+53 %) 
  5. Lappi (+50 %)

*Talouksien lukumäärän kasvu kesä-heinäkuu 2020 vs. kesä-heinäkuu 2021 

Takaisin ylös