Intersport-kauppias Sanna tarjosi Tonille mahdollisuuden uuteen alkuun

Kun lupaavan jääkiekkoilijan Toni Toivosen ura katkesi silmänräpäyksessä, hän ei jäänyt tuleen makaamaan. Nyt paria vuotta myöhemmin tulevaisuus näyttää taas valoisalta, ja paluu työelämäänkin lähestyy työkokeilussa Sanna ja Timo Tiitisen Intersport Lielahdessa.

Kolmas marraskuuta 2018 tapahtui taklaus, josta nykyisin 23-vuotias Toni Toivonen ei muista oikein mitään. – Videopätkän oon nähnyt ja se on siinä. Sain kiekon laitaan, vastustaja tuli vähän huonosta kulmasta ja osui päähän.

Ura päättyi, aivovamma jäi. Viime vuosina tamperelainen Toivonen on opetellut uudenlaiseen arkeen, jossa uniongelmat, hahmottamisvaikeudet ja herkkyys äänille ja valoille vaikeuttavat elämää.

 

Kohti tavallisempaa elämää edetään nyt hitain mutta määrätietoisin askelin. Puolison ja muiden läheisten muodostamat tukijoukot ovat olleet kuntoutuksen aikana kullanarvoisia. Samalla Toivonen tekee paluuta kohti työelämää: tammikuusta lähtien hän on palvellut asiakkaita työkokeilussa Intersport Lielahdessa Tampereella.

Kauppias Sanna Tiitinen muistelee Toivosen hakeneen työkokeilupaikkaa jo reilu vuosi sitten. Kun koronavuoden aiheuttamat myllerrykset kaupassa hiukan helpottivat, työkokeilu päästiin vuodenvaihteessa aloittamaan.

– Kun kuulin Tonin taustat, kyllähän se pisti ajattelemaan. Asia kosketti myös äitinä, kun oma poikanikin harrastaa jääkiekkoa. Siinä kohtaa sitä halusi vain auttaa, Tiitinen sanoo.

Toivonen kertoo hakeneensa työkokeilupaikkaa juuri Intersport Lielahdesta, kun kaupassa työskentelevä entinen pelikaveri oli kehunut työyhteisön hyvää ilmapiiriä. Sanna Tiitinen iloitsee Intersport Lielahden keränneenkin Tampereen seudulla mainetta hyvänä harjoittelukauppana. Tiitinen suhtautuu työkokeiluihin ja harjoittelujaksoihin vakavasti: harjoittelijoita otetaan yksi kerrallaan, jaksot pyritään toteuttamaan laadukkaasti, ja lähtökohtaisesti tavoitteena on aina työkokeilijan tai -harjoittelijan vakituinen työllistäminen. Nykyisistä työntekijöistä moni on aloittanut harjoittelijana tai työkokeilun kautta.

– Alku uuden työntekijän kanssa edellyttää aina perehdyttämistä. Työkokeilussa olevilla saattaa olla myös työtä rajoittavia tekijöitä, jolloin muu henkilökunta tekee vuorostaan enemmän. Yrittäjänä tärkeää on aina huomioida oman yrityksen ja henkilökunnan resurssit, Tiitinen kertoo.

Hän tunnustaa hiukan jännittäneensä työkokeilua: löytyykö häneltä ja työyhteisöltä osaamista tehdä asiat varovasti ja oikein? Onnistunut ja lupaava eteneminen on kuitenkin motivoinut. Toivosen kuntoutuksessa ovat tiiviisti mukana Siltavalmennus sekä lääkäri, joiden kanssa varmistetaan että työkokeilu etenee muun kuntoutuksen ehdoilla.

Asiakaspalveluhenkinen ja hyvät vuorovaikutustaidot omaava Toivonen on solahtanut luontevasti kaupan työyhteisöön. Myös vahvasta lajitaustasta on urheilukaupan hommissa hyötyä – se ei tosin Tiitisen mukaan ole työssä edellytys, ja talosta löytyy huippumyyjiä myös ilman vastaavanlaista taustaa.

Toni Toivonen kokee työkokeilun edistäneen kuntoutumista: kohtaahan työelämässä aivan erilaisia ärsykkeitä kuin vaikkapa fysioterapeutin vastaanotolla. Vaikka valot ja äänet tuottavat ajoittain hankaluuksia, Toivonen kertoo viihtyneensä työkokeilussa hyvin.

– Työnteolla on ihan äärettömän kova merkitys kuntoutumisen kannalta. Kun tänne tulee, kaikki muu unohtuu ja kaikki fokus on täällä töissä.

Kauppias Sanna Tiitinen katsoo oppineensa työkokeilun aikana paljon myös itse: esimerkiksi sen, ettei kaikkia asioita aina näe ihmisistä ulospäin. – Olen myös itse hiukan tällainen vauhdilla kulkeva duracell-pupu, joka ei osaa pysähtyä. Toni aina muistuttaa, ettei tässä ole mikään kiire. Ja juuri niinhän se on: asioita voi tehdä myös rauhassa ja maltilla, kauppias pohtii.

Työkokeilun tavoitteena on Tiitisen mukaan auttaa Toivosta pääsemään kuntoon ja oppimaan kaupan alaa – sekä vähitellen työllistää hänet kokonaan.

Kaksi ja puoli vuotta onnettomuuden jälkeen myös Toni Toivonen näkee oman tulevaisuutensa valoisana. – Me ollaan päästy jo työkokeiluvaiheeseen. Seuraava vaihe on päästä tästä kokonaan työkuntoon ja työelämään kiinni ja saada sitä kautta arki rullaamaan normaalisti. Se on se isoin toive tällä hetkellä.

> 23-vuotias Toni Toivonen on työkokeilussa Intersport Lielahdessa Tampereella. Intersport Lielahden kauppiaina on toiminut vuodesta 2003 lähtien diplomikauppias Sanna Tiitinen yhdessä puolisonsa Timo Tiitisen kanssa. Tiitiset aloittivat kauppiasuransa Kirkkonummelta vuonna 1993.

 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös