Aasialainen ruoka innostaa suomalaisia – Tomi Björck ennustaa dumplingseista seuraavaa isoa hittiä suomalaisten ruokalautasille

Eri maailman keittiöistä tuttujen makujen suosio K-ruokakaupoissa on viimeisen vuoden aikana kasvanut vauhdikkaasti. Koko tuotekategorian myynti kehittyi 30 % vuosivauhtia. K-ryhmän myyntidatan perusteella suomalaisia kiinnostavat nyt erityisesti aasialaiseen, thaimaalaiseen ja japanilaiseen ruoanlaittoon sopivat tuotteet.

”Matkailu on jäänyt viimeisen vuoden aikana vähälle, joten moni on varmasti lievittänyt matkakuumetta makumatkailemalla, mutta osansa on kyllä varmasti silläkin, että aasialaiset maut ovat arkipäiväistyneet. Kookosmaidot, erilaiset aasialaiset ateriakastikkeet, chilit ja srirachat ovat jo monen kotikeittiössä vakioruoanlaittoaineksia”, kertoo maailman ateriakokonaisuuksista vastaava osto- ja myyntipäällikkö Sari Mäkelä.

Dumplingsit ovat vielä melko uusi tuttavuus ruokakaupoissa, vaikka ne monelle ovat tuttuja ulkomailta tai ravintoloissa.

”Nyt huhtikuussa K-ruokakauppoihin tulevat ravintoloitsija Tomi Björckin dumplings-annokset. Tuotteita on ollut jonkun verran pakastealtaassa, mutta nämä ovat ensimmäiset dumplingsit valmisruokahyllyssä. Kokonaan uudenlaisen twistin annoksiin tuovat kastikkeet, jotka ovat Björckin suunnittelemat”, kertoo valmisruoasta vastaava osto- ja myyntipäällikkö Kirsi Väistö.

Dumplingseja syödään ympäri Aasiaa, joten Björckin suunnittelemien tuotteiden makumaailmakin on saanut insipiraatiota monesta ruokakulttuurista.

”Maailmalla ja muualla Euroopassa dumplingsit ovat jo iso trendi. Suomessa testataan innokkaasti uusia makuja, ja uskon, että tästä tulee mahdollinen seuraava sushin kaltainen pysyvä trendi, joka tulee näkymään niin ravintoloissa kuin ruokakaupoissakin, kertoo Björck.

”Annoksissa on mietitty kokonaisuutta ja sitä, mitkä maut täydentävät dumplingsia. Molemmissa annoksissa kastikkeita on kaksi, jotta makumaailmasta saadaan tasapainoinen kokonaisuus niiden täydentäen toisiaan, toinen antaa potkua ja toinen tuo umamin makua”, Björck jatkaa.

Kana-korianteritäytteisissä dumplingeissa on mukana täyteläinen mutta mukavasti potkiva wasabimajoneesi sekä herkullisen umaminen tryffeli-ponzu-kastike. Possu-kasvistäytteisissä dumplingeissa on mukana paahteinen seesamikastike ja sopivasti poltteleva chilikastike.

”Dumplingsit on todellista pikaruokaa, ne voi lämmittää nopeasti höyryttämällä ja ne valmistuvat myös tarpeen vaatiessa mikrossa, eli annokset toimivat valmisruoan tapaan. Gyozan mallisiin possu-kasvisdumplingeihin voi paistaa pannulla herkullisen pinnan. Jos annoksia haluaa tuunata, niihin voi ripotella pinnalle hienonnettua kevätsipulia, chiliä tai mustia seesaminsiemeniä. Esimerkiksi höyrytetty broccolini tai edamamepavut toimivat kivasti dumplingsien lisäkkeenä”, vinkkaa Björck.

Takaisin ylös