Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Rusetti auttaa kotoutumaan

Tarja Satuli-Kukkonen | 01.02.2023

Suomeen on tullut vuoden aikana yli 45 000 ukrainalaista sodan keskeltä. Uuteen, ventovieraaseen maahan tuleminen on ollut heille iso stressi. Maahamme tulleilla on takanaan traumaattisia kokemuksia, käsittämätöntä surua ja menetyksiä. Kukaan meistä ei haluaisi kokea kodin tai läheisten menetystä, mitä turvapaikanhakijat ovat järjettömien sotatoimien vuoksi joutuneet kokemaan.

Uuteen kotimaahan sopeutuminen on tärkeää, jotta jokainen maahamme tulija pääsisi kiinni arkeen, oppisi suomen kieltä, voisi opiskella, tekisi työtä ja kokisi kuuluvansa osaksi koko suomalaista yhteiskuntaa. Suurimmat haasteet maahan tulleilla liittyvät kielitaidon, päivittäisten käyttötavaroiden, ruoan ja tekemisen puutteisiin, yksinäisyyden kokemuksiin ja vaikeuksiin hoitaa erilaisia asiointeja.

Toivo paremmasta tulevaisuudesta ja yhteisön tuki ovat hyvän kotoutumisen edellytyksiä. Elämän perusasioiden, kuten perusturvan, sosiaalisten suhteiden, ystävien ja tuen ja avun saaminen auttavat kotoutumaan.


Käynnistimme joulukuussa MLL:ssa K-ryhmän kanssa yhteistyönä Ukraina-rusetti-kampanjan tukemaan ukrainalaisten kotoutumista. Ukraina-rusetin avulla pystymme MLL:ssa tarjoamaan ruokaa ja turvaa. Kampanjamme on käynnistynyt hyvin ja helmi-maaliskuussa pystymme jo ilahduttamaan yli 1000 perhettä 50 euron lahjakortilla.

MLL:n laaja, valtakunnallinen toiminta ja vankka vapaaehtoistyöosaaminen tukee monella tavalla ukrainalaisia perheitä. Kampanjan avulla pystymme jakamaan paikalliseen toimintaan avustuksia, joiden avulla MLL:n paikallisyhdistykset ja piirit eri puolella maata pystyvät järjestämään ukrainalaisille perheille tekemistä ja tarjoamaan yhteisön, johon kiinnittyä. MLL tarjoaa mahdollisuuden tutustua paikkakunnalla muihin vanhempiin ja lapsiin perhekahviloissa ja kerhoissa ja saamaan uusia ystäviä sekä kuulemaan suomen kieltä.

Osallistumalla tähän kampanjaan jokainen voi auttaa sodan vuoksi paljon menettäneitä ukrainalaisia pääsemään kiinni siihen tavalliseen, hyvään arkeen. Joko sinulla on oma rusetti hankittuna?


Tarja Satuli-Kukkonen

Kehittämispäällikkö
Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Takaisin ylös