Näkökulma

Näkökulma on blogi, jossa eri organisaatioiden edustajat ottavat vuorollaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin. Uusi Näkökulma-kirjoitus julkaistaan noin kuukauden välein.

Kirjoituksia voi tarjota osoitteeseen viestinta@kesko.fi. Kirjoituksen enimmäispituus on 2000 merkkiä.

Sydänmerkki – helposti terveellisempiä valintoja

Anna Kara | 26.01.2023

Tarkkasilmäiset ovat saattaneet jo huomata, että monesta Pirkka- ja K-Menu-tuotteesta löytyy nykyisin Sydänmerkki. Kaiken kaikkiaan kaupan hyllyiltä Sydänmerkin voi bongata jo noin 2000 muustakin elintarvikkeesta. Mutta mitä logo pakkauksessa viestiikään?

Sydänmerkin keskeisin tavoite on helpottaa kuluttajan arkea. Merkin avulla terveellisempien valintojen teko kaupassa helpottuu, koska ei tarvitse itse arvioida tuotteiden terveellisyyttä – asiantuntijat ovat jo tehneet sen.

Sydänmerkin tausta on tutkitussa tiedossa, suomalaisissa ja pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa. Näissä suosituksissa on koottu yhteen se, mitä tutkimusten valossa tiedetään ruuan vaikutuksesta terveyteen, ja toisaalta sovitettu tutkimustieto yhteen ruokakulttuuriimme kanssa. Sydänmerkin tuoteryhmäkohtaiset kriteerit on koottu suositusten pohjalta siten, että eri tuoteryhmissä huomioidaan kunkin elintarvikeryhmän terveydelle kriittiset tekijät. Niinpä esimerkiksi leipätuotteissa olennaista on riittävä kuidun määrä ja maltillinen suolan määrä. Öljyissä ja muissa rasvoissa puolestaan keskitytään tyydyttymättömien rasvahappojen riittävään ja tyydyttyneiden rasvahappojen vähäiseen määrään. Siksi esimerkiksi voi, kookos- tai palmuöljy eivät voi saada Sydänmerkkiä.

Siinä missä Sydänmerkki tarjoaa apua ruokaostoksiin, se tarjoaa myös yrityksille yksinkertaiset raja-arvot tuotekehityksen tueksi. Sydänmerkki on kuitenkin täysin vapaaehtoinen merkki eli kukin yritys itse päättää, haluaako hakea tuotteilleen Sydänmerkkiä. Jokaisen Sydänmerkki-hakemuksen arvioi asiantuntijaryhmä, joka vertaa tuotteen ravintosisältötietoja tuoteryhmäkohtaisiin kriteereihin. Jos kriteerit täyttyvät, tuotteelle myönnetään Sydänmerkki.

Hyvä syöminen on monen tekijän summa, jossa arkisilla, usein toistuvilla valinnoilla on eniten merkitystä. Näiden valintojen äärellä kannattaa muistaa Sydänmerkki.


Anna Kara

Sydänliiton ravitsemusasiantuntija

Takaisin ylös