Terassilauta oli ensimmäisiä inflaatiotuotteita – nyt sen hinta on laskenut lähes koronaa edeltävälle tasolle

Inflaatio kurittaa suomalaisia, mutta yksi iloinen uutinen odottaa ainakin rakentajia kevään kynnyksellä: terassilaudan hinta on laskenut merkittävästi viime vuosien huipuista. Puutavaran hinnan muodostumisen vaikuttaa moni asia, ja Suomessa hinta määräytyy etenkin maailmanmarkkinahinnan mukaan.  

Suomessa puutavaran hintaan vaikuttavat etenkin maailmanmarkkinahinta ja Euroopan hintataso. Tämän lisäksi puutavaran hintaan heijastuvat erilaiset muutokset maailmalla: Mikä on Venäjän hyökkäyssodan tilanne, milloin jälleenrakennus alkaa ja kuinka paljon se vaatii markkinoilla olevaa puutavaraa? Onko jossain päin maailmaa hyönteistuhoja, jotka pilaavat paikallisen puuntuotannon? Miten yleinen taloudellinen tilanne ja sen myötä esimerkiksi rakentaminen kehittyvät? Nämä ovat vain yksittäisiä esimerkkejä muutosvoimista.  

Hinnat vaihtuvat neljännesvuosittain maailmanmarkkinoilla. Jos maailman markkinatilanne stabilisoituu, myös puutavaran hinnan muutokset pienentyvät. ”Viime vuosina puutavaran hinta on vaihdellut voimakkaammin kuin koko urani aikana aiemmin”, Keskon rakentamisen ja talotekniikan tavarakaupan rakennustarvikkeiden tuotelinjajohtaja Harri Karumo kertoo. 

Koronan aikana puun hinta kääntyi nousuun  

Korona ja sen mukana tulleet ilmiöt ovat vaikuttaneet puun hintaan paljon. ”Puutavaran maailmanmarkkinahinnassa on ollut erittäin voimakkaita nousuja ja laskuja viime vuosina, ja se on tietysti näkynyt myös Suomessa. Kalleimmillaan esimerkiksi terassilauta oli heinäkuussa 2021, joten moni terassi jäi silloin rakentamatta. Nyt maaliskuussa perusterassilaudan hinta on laskenut lähes koronaa edeltävälle tasolle”, Karumo toteaa. 

Puutavaran saatavuus on hyvä 

Hinnan lisäksi myös puutavaran saatavuus on vaihdellut viime vuosina. ”Yleisellä tasolla puutavaran saatavuus on K-Raudassa tällä hetkellä hyvä. Saatavuus kuitenkin vaihtelee tuotteittain. Saatavuuteen on varauduttu viime vuosien kysynnän mukaan”, Karumo sanoo. 

K-Raudan myymästä puutavarasta 95 prosenttia hankitaan kotimaasta. ”Kun asiakkaamme ostaa K-Raudasta terassilautaa, hän tukee samalla tukeneeksi isoa joukkoa kotimaisia toimijoita: metsänomistajia, metsureita, sahoja, kuljetusyrittäjiä, paikallisia piha- ja puutarhayrittäjiä sekä usein myös terassin tekeviä rakennusalan yrittäjiä. Näin voidaan tukea kotimaista työllisyyttä”, Karumo sanoo. 

Esimerkki puun hintakehityksestä 

Kestopuu ruskea kyllästetty terassilauta 28x120 
Suositusvähittäishinta €/m sis. alv 24 % 

7/2019            2,08 

7/2020            1,95 

7/2021            3,80 

7/2022            2,78 

3/2023            2,29 

 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös