Tuntuuko tutulta? Juhannusta 2022 juhlitaan kuin juhannusta 2019 – tarjottavien mausta ei tingitä, mutta moni valitsee nyt edullisempia raaka-aineita kuten sesonkikasviksia ja possua

Tulevana juhannuksena aikaa käännetään kolme vuotta taaksepäin ja eletään vuosien tauon jälkeen kuin ennen pandemiaa. Sään vaikutus juhannuksen ostokäyttäytymiseen on suuri: helteisellä säällä ostetaan enemmän juomia ja jäätelöitä, syödään kevyemmin sekä hyödynnetään kauppojen laajoja aukioloaikoja yöasiointi kasvaessa. Juhannusviikon ostoskoreissa näkyy possun sekä vege- ja raakamakkaroiden kasvava suosio sekä sesongin varhaisperuna ja mansikat. Kannettavien pizzauunien ja pizzanvalmistustuotteiden kysyntä viittaa siihen, että yhä useampi kokkaa pizzaa juhannusjuhlissakin.  

Juhannuksena 2022 suomalaiset palaavat tottumuksissaan pandemiaa edeltävään aikaan, mitä tulee yhteen kokoontumiseen, matkusteluun ja kesäfestareihin. Tulevana juhannuksena ihmisten odotetaan panostavan juhannuksen ruokapöytiin merkittävästi edellistä vuotta enemmän.   

 “Säiden vaikutus ihmisten ostokäyttäytymiseen on suuri kesällä. Kuumalla säällä ostetaan erityisesti jäätelöä, napostelutuotteita ja juomia, kun viileämmällä kelillä syödään enemmän. Tänä juhannuksena panostetaan niin ruokaan kuin kesätuotteisiin: uskon, että juhannus muodostuu monissa kodeissa tänä vuonna ruokajuhlaksi, joissa suuri määrä perhettä ja ystäviä kokoontuu yhteen, hyvän ruoan ääreen”, Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja Harri Hovi sanoo.  

Ennustettu hellejuhannus näkyy todennäköisesti K-ruokakaupoissa myös asioinnin tapojen laajentumisena niin ruoan verkkokaupan kuin esimerkiksi yöasioinnin osalta.   

 “Kun monen matka suuntautuu mökille ja festareille, tehdään ruoan verkkokaupan kotiinkuljetus- ja noutotilauksia useammasta kaupasta kuin ihmisten ollessa kotona. Kun sää on erityisen hyvä, hyödynnetään myös kauppojen laajoja aukioloaikoja tavallista enemmän: erityisesti myöhäisasiointi kasvaa. Odotamme yöasioinnin kasvavan keskimääräistä korkeammalle: kauppareissu kaupungissa voi hoitua juhannuksena vaikka aamuyöllä”, Hovi ennustaa.  

Juhannusostoskoreissa varhaisperunaa, silliä ja grillattavia  

Varhaisperunan pääsatokausi on jo käynnissä, ja sitä on hyvin saatavilla K-ruokakaupoista. Silli ja peruna korostuvat juhannusviikon ostoskoreissa etenkin länsirannikolla Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Sen sijaan Uudellamaalla silli ja peruna eivät maistu, mutta syynä saattaa olla myös se, että Uudeltamaalta siirrytään juhannuksen viettoon muualle Suomeen.  

 ”Suomalainen varhaisperuna on juhannuspöydän ehdoton ykkönen. Suomalaista varhaisperunaa myydäänkin pelkästään kesäkuussa K-ruokakaupoista yli 1,5 miljoonaa kiloa. Tänä vuonna kausi alkoi viileämmän sään takia vähän myöhemmin, joten moni ostaa juhannusviikolla vasta ensimmäiset suomalaiset varhaisperunat. Sesongissa kasvikset ovat edullisimmillaan, ja maukkaita, joten moni suosii niitä erityisesti tänä juhannuksena”, kertoo Hovi.   

 Juhannus on grillauksen huippusesonki, suomalaiset grillaavat monipuolisesti ja se näkyy monessa tuoteryhmässä. Grilliin odotetaan päätyvän kasvisten ohella erityisesti rasvaisemmat porsaan lihat ja luulliset lihat, kana sekä erilaiset makkarat ja raakamakkarat. Yhä useamman grillissä tirisee myös vegetuotteet, kuten vegemakkarat.   

”Tänä vuonna ennustamme juhannuksena kokattavan myös pizzaa. Esimerkiksi kevyitä, kannettavia pizzauuneja on hankittu mökille jo hyvissä ajoin, kertoo Hovi. 

Pizzabuumi näkyy myös pizzanvalmistukseen tarkoitettujen tuotteiden kysynnässä.  Pizzanvalmistukseen tarkoitettu Pirkka Parhaat & Pizzanpaistajat -tuotesarja tuli myyntiin toukokuun alussa. Erityisen suosittuja ovat olleet valmiit pakasteesta myytävät rapean ja ohutpohjaisen pizzan tekoon sopivat pizzataikinapallot.  

 Juhannusviikonlopuksi luvattu lämmin sää vaikuttaa todennäköisesti vielä loppuviikosta erilaisten juomien, erityisesti kivennäisvesien ja alkoholittomien oluiden sekä jäätelöiden kysyntään. Herkutteluhetket näkyvät jäätelöostoksissa, jossa satsataan pieniin herkutteluhetkiin ja elämyksellisyyteen. Kesäkuu on jäätelömyynnin näkökulmasta merkittävä kuukausi.   

Kesän herkkuja ovat myös mansikka, kirsikka ja vesimeloni  

Monen hedelmän paras sesonki osuu myös kesälle. Viime vuonna yli 80 % vesimelonin kiloista myytiin touko-elokuun aikana ennätyksellisen kuuman kesän ansiosta. Myös nektariinin, persikan, luumun, paraguayon ja kirsikan pääsesonki osuu touko-elokuulle. Kirsikoista jopa 99 % myydään kesän aikana. Mansikasta 75 % määrästä myytiin touko-elokuussa.   

Takaisin ylös