Kespron myyntidata kertoo alkoholittomien vaihtoehtojen ja drinkkien suosion kasvusta ravintoloissa

Suomalaiset panostavat ravintolajuomissa laatuun määrän sijaan. Ravintoloiden juomamyynnissä nosteessa ovat alkoholittomat oluet ja drinkit, selviää foodservice-tukkukauppa Kespron juomien myyntidatasta. Kespron Pikkujoulututkimuksessa suomalaisista 32 prosenttia kertoi osallistuvansa tänä vuonna pikkujouluihin. Osallistuvista 14 prosenttia kertoi valitsevansa ravintolassa alkoholittoman juoman.*

Kesprossa eri juomasegmenttien myynti joulun juhlakautena kertoo ravintoloiden varautuneen vuoden 2019 asiakastasoihin. Kasvupiikin tekivät alkoholiton olut, mikserit ja vedet.

Kespron ravintoloille marraskuussa 2022 myytyjen juomasegmenttien kehitys litroissa verrattuna vastaavaan ajankohtaan 2019 – suurimmat nousijat
Alkoholiton olut 108 %
Mikserit 52 %
Vedet 29 %

Alkoholittomuus trendinä kasvaa

”Marraskuussa julkaistu Kespron Pikkujoulututkimuksen tulokset yhtyvät myyntidataamme, kun Pikkujoulututkimuksessa juhlijoista 14 prosenttia ilmoitti valitsevansa baaritiskillä mieluiten alkoholittoman juoman”, kertoo Kespron juomista vastaava tuotepäällikkö Janne Härkönen.

”Alkoholittoman oluen trendi on pidempi ja mikserien myynninkehitys viittaa sekä alkoholittomien juomien että drinkkien suosion kasvuun. Alkoholittomuus kiinnostaa kuluttajia läpi juomakategorioiden ja matala-alkoholiset Low- ja alkoholittomat No-juomat jatkavat suosiossa myös alkavana vuonna sober curious -trendin myötä. Matala-alkoholisten ja vähäsokeristen Seltzer-juomien suosio jatkuu ja trendi levittäytyy teepohjaisiin 0 %-viineihin”, kertoo Härkönen.

”Vesikategoria on monipuolistunut ja kasvanut erityisesti toiminnallisilla ja luonnollisimmilla tuotteilla, jotka nähdään vaihtoehtoina mehuille ja virvoitusjuomille”, sanoo Härkönen.

Hot Shot ja muut klassikot palaavat

”Oluiden premiumisaatio ja erikoisolutkulttuuri on edelleen voimissaan. Yleisesti ravintoloissa juodaan vähemmän, mutta parempaa”, ennustaa Härkönen tulevaa vuotta.

”Koronan jälkeen drinkkejä on siemailtu uudella innolla ravintoloissa ja yökerhoissa. Uskomme Hot Shotin tapaisten ”eksoottisten” klassikkojen vuosituhannen vaihteesta tulevan uudelleen muotiin”, sanoo Härkönen.

”Toisaalta tämän juhlakauden hittidrinkki Negroni Sbagliaton tekemiseen tarvittavien tuotteiden myynninkehityksestä ei voinut suoraan tehdä päätelmiä, löikö maailmanlaajuinen ilmiö pikkujoulukaudella Suomessa läpi vai ei”, Härkönen toteaa naurahtaen.

* Kespro toteutti Pikkujoulututkimuksen K-ryhmän asiakasyhteisö K-Kylässä 27.10. –1.11.2022. Kyselytutkimukseen vastasi 1090 kuluttajaa ympäri Suomea. Otanta painotti vastaajissa aluekohtaista edustavuutta. Tutkimuksen tulokset ovat suuntaa antavia. Tutkimus julkaistiin 4.11.2022.

Liite: Kespron Pikkujoulututkimus, 4.11.2022


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös