Itsetehdystä pizzasta tuli ilmiö – K-ryhmä tuo kauppoihin Suomen suurimman pizzayhteisön kanssa kehitetyn tuotesarjan

K-ryhmän myyntidatan mukaan itsetehtyä pizzaa tehdään kodeissa ympäri Suomen. Valmistukseen halutaan nyt valita yhä useammin mahdollisimman aidot ja laadukkaat raaka-aineet. Ilmiö on kasvanut huomattavasti kahden viimeisen vuoden aikana. Erityisesti pizzanvalmistukseen tarkoitetut 00-jauhot ja hittiraaka-aine nduja löytyvät pizzanvalmistajien ostoskoreista ympäri Suomen. Toukokuussa K-kauppoihin saapuu Pirkka Parhaat ja Pizzanpaistajat -tuotekokonaisuus. Tuotteet on suunniteltu ja testattu yhteistyössä Pizzanpaistajien aktiivien kanssa.

Halu valmistaa kotona mahdollisimman hyvää pizzaa on viimevuosina ollut vahva trendi, joka ei osoita hiipumisen merkkejä.

Peltipizzasta napolilaiseen pizzaan

Pizzanvalmistuksen perinteet ovat Suomessa pitkät, ja suosio kattaa lähes koko maan. Erityisesti parin viime vuoden aikana harrastelijat ovat innostuneet ammattimaisemmista raaka-aineista, ja perinteiset peltipizzat vehnäjauhoilla ovat vaihtuneet napolilaiseen pizzaan.

”Pizzaa tehdään koko Suomessa, mutta itse tehdyn pizzan edelläkävijä- ja samalla suurkuluttajaryhmä keskittyy kaupunkeihin. Trendin kehittymisestä kertoo esimerkiksi pizzanvalmistukseen tarkoitettujen 00-jauhojen tulo ja suosio kaupan hyllyllä, näitä ei ollut näin laajasti eri merkeiltä saatavilla vielä pari vuotta sitten. Nykyään myydyin pizzajauho on aito italialainen 00-jauho”, kertoo omien brändien myyntijohtaja Tuuli Luoma Keskon päivittäistavaratoimialalta.

Pizzaa tehdään iästä ja elämäntilanteesta riippumatta. Alueellisia eroja löytyy etenkin suosikkitäytteissä, paljastaa K-ryhmän myyntidata. Ananas esimerkiksi kuuluu pizzaan datan mukaan erityisesti Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla. Sen sijaan Satakunnassa ja Etelä-Savossa pizzan päälle laitetaan vähiten ananasta. Pizzaa kotona valmistavat ovat löytäneet myös salamilevite ndujan. Se nousee useamman alueen pizzaostoskorien suosikkeihin.

Itsetehtyä pizzaa valmistetaan yhä useammin korkealaatuisista raaka-aineista, ja sen tekemiseen hankitaan erilaisia valmistusvälineitä. Harrastajat vaihtavat ajatuksia reseptiikasta, välineistä ja raaka-aineista sosiaalisen median yhteisöissä. Suosio näkyy yhtä lailla pizzaan liittyvien välineiden myynnissä. Pizzauunien suosio on kasvanut K-Raudassa erityisen voimakkaasti vuosina 2020-2021, ja pizzauunit ovat tulleet markkinaan jäädäkseen. Uusimpana trendinä ovat kevyet ja kannettavat pizzauunit.

Pizzaharrastajien yhteisö mukana tuotesarjan suunnittelussa

Toukokuun alusta alkaen kauppoihin tulee Pirkka Parhaat ja Pizzanpaistajat -tuotekokonaisuus, joka mahdollistaa täydellisen pizzaelämyksen kotona. Tuotteet on suunniteltu ja testattu yhteistyössä Pizzanpaistajat-yhteisön edustajien sekä K-ryhmän hankinnan ja tuotekehityksen kanssa. Kaikki sarjan tuotteet tunnistaa Pizzanpaistajat -logosta.

“Olemme varmoja, että Pirkka Parhaat ja Pizzanpaistajat -tuoteperheen julkistaminen auttaa niin kotikokkeja kuin kokeneempiakin paistajia tekemään entistäkin parempaa pizzaa. Annoimme kaiken tietotaitomme tuotteiden ja reseptien kehittämiseen ja saimme apua myös yhteisöstä. Uskomme pizzabuumin kasvavan entisestäänkin ja visiomme maailman parhaasta pizzamaasta otti jälleen askeleen eteenpäin”, Pizzanpaistajat-yhteisön edustaja Mikko Peltonen kertoo innoissaan.

”Halusimme hyödyntää tuotesarjan kehityksessä pizzanvalmistukseen vihkiytyneitä asiantuntijoita. Siksi otimme yhteyttä Pizzanpaistajiin. Tuotteet on suunniteltu ja testattu yhteistyössä Pizzanpaistajat-yhteisön edustajien sekä K-ryhmän hankinnan ja tuotekehityksen kanssa, jotta pystymme takaamaan, että ne toimivat sekä maultaan että koostumukseltaan erittäin hyvin pizzanvalmistukseen”, kertoo Luoma.

pirkka parhaat pizzanpaistajat 970x450.png

Kuvateksti: Uuden tuotesarjan tuotetestausta K-Koekeittiöllä. 

Pirkka Parhaat ja Pizzanpaistajat -tuoteperheen lähtökohtana on ollut valita joko kotimaisia tai italialaisia raaka-aineita. Tuotteet muodostavat noin 15 tuotteen kokonaisuuden, jonka avulla on mahdollista helposti valmistaa herkullista pizzaa usealla eri täytevaihtoehdolla. Sarjaan tuulee kaksi eri jauholaatua: keskipitkään ja pitkään kohotukseen. Lisäksi helppoutta kaipaaville on saatavilla kaksi erilaista valmista pizzataikinaa. Toinen sopii hyvin pienten annospizzojen valmistukseen, pizzapohjasta tulee rapea ja ohut. Toinen taikina on suunniteltu napolilaistyyliseen pizzaan, ja se sisältää vehnäraskin lisäksi 00-ydinjauhoja. Suomalaisuutta pyritään tuotevalinnoissa korostamaan aina, kun on mahdollista, ja sarjaan on tuotu esimerkiksi suomalaisesta luonnonkalasta valmistettu pizzakala, joka on hyvä ja vastuullinen tuote korvata tonnikalaa. Italialaisia tuotteita edustaa jauhojen lisäksi hittituotteeksi noussut tulinen salamilevite nduja. Nduja-säilykkeitä on ollut K-ruokakaupoissa noin vuoden verran, ja nyt Pirkka Parhaat -sarjaan tuodaan erityisesti Pizzanpaistajien toiveesta vielä vähän pienempi pakkaus. 

Selvitimme myyntidatan perusteella alueelliset pizzatäytesuosikit:

  • Ahvenanmaa: Emmentaljuustoraaste, luonnonkala
  • Etelä-Karjala: Emmentaljuustoraaste, nduja
  • Etelä-Pohjanmaa: Pizzajuusto, tonnikala
  • Etelä-Savo: Emmentaljuustoraaste, sinihomejuusto, ei ananasta
  • Kainuu: Pizzajuusto, Pepperoni ja salami, tonnikala
  • Kanta-Häme: Pizzajuusto, jauheliha, nduja
  • Keski-Pohjanmaa: Mozzarella, kinkku, ananas
  • Keski-Suomi: Mozzarella, kinkku, nduja
  • Kymenlaakso: Emmentaljuustoraaste, jauheliha, pepperoni ja salami
  • Lappi: Emmentaljuustoraaste, herkkusieni, jauheliha, tonnikala
  • Päijät-Häme: Mozzarella, kinkku, ananas
  • Pirkanmaa: Mozzarella, luonnonkala, nduja
  • Pohjanmaa: Mozzarella, herkkusieni, kinkku, ananas, tonnikala
  • Pohjois-Karjala: Emmentaljuustoraaste, luonnonkala, sinihomejuusto
  • Pohjois-Pohjanmaa: Pizzajuusto, jauheliha, tonnikala
  • Pohjois-Savo: Pizzajuusto, luonnonkala, sinihomejuusto
  • Satakunta: Mozzarella, jauheliha, nduja, sinihomejuusto, ei ananasta
  • Uusimaa: Mozzarella, kinkku, nduja, ananas
  • Varsinais-Suomi: Mozzarella, kinkku, nduja, ananas

Lähde: K-ryhmän myyntidata viimeiset 12 kk. Datan avulla tarkasteltu sellaisia ostoskoreja, joissa ostettu kerralla pizzanvalmistukseen soveltuvia jauhoja, tomaattikastiketta ja juustoa. 


Oliko sisältö hyödyllinen?
KYLLÄ
EI

Takaisin ylös